Slovenija > Črna kronika
137 ogledov

V Brazilijo odšel po 1,8 milijona

Slovenija 10.05.11, Balkanski bojevnik, sojenje, Dragan Tosic, foto: Benjamin Ko Benjamin Kovač Na sodišču leta 2011
Balkanski bojevnik. Izvajanje prvega sklopa dokazov od štirih je proti koncu. Na sodišču so danes prebirali pričanje skesanca Draška Vukovića na sojenju srbskemu delu združbe, kmalu pa naj bi ga prek videokonference zaslišali tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Draško Vuković, nekdanji sodelavec kokainskega kartela, ki naj bi ga vodil nepravnomočno obsojeni Darko Šarić, je pričal že v prvem sojenju domnevnim slovenskim sodelavcem mednarodne preprodajalske združbe. Takrat je povedal, da je denar od prodaje kokaina v Evropi prihajal v Slovenijo. Denar je prihajal v manjših bankovcih, nato so ga zamenjali za bankovce po 500 evrov in pošiljali v Južno Ameriko, je pojasnjeval.

Po besedah Vukovića so ta denar v Južno Ameriko, predvsem v Argentino in Brazilijo, večinoma nosili Slovenci. Po očitkih iz slovenske obtožnice je Dragan Beljkaš 5. septembra 2009 odpotoval v Brazilijo in tam med 20 in 24. septembrom prevzel 1,8 milijona evrov, namenjenih nakupu kokaina. Denar so v Brazilijo prinesli vsaj štirje kurirji. Beljkaša je Vuković na prejšnjem sojenju tudi prepoznal. Poleg njega je prepoznal še Jakoba Remškarja in dejal, da pozna Tadeja (med obtoženimi je Tadej Poljak).

Slovenci so sicer po Vukovićevih besedah sodelovali tudi v prevozih kokaina v Evropo, denimo v Italijo, Francijo in Nizozemsko.

Denar za nakup kokaina

Vuković je bil v združbi sprva zadolžen za Argentino, nato pa za Urugvaj. Ko je denar prišel v Južno Ameriko, so ga namenili nakupu kokaina, ki so ga zapakirali v Argentini, je pripovedoval. V sam nakup droge pa naj ne bi bil vpleten nihče od Slovencev, ki jih je on poznal.

Skesanec, ki se je sam predal srbskim oblastem oktobra 2011, je bil zraven pri spodletelem poskusu prenosa droge z jahte Maui na čezoceansko ladjo, ki bi drogo odpeljala do Južnoafriške republike. Pretovor droge na odprtem morju jim je preprečilo slabo vreme, ob vrnitvi v marino pa jih je pričakala policija, ki je na jahti našla več kot dve toni zelo čistega kokaina.

Pozna "nekega Tošića"

Tožilko Blanko Žgajnar je med prvim sojenjem zanimalo, ali so bili med tistimi, ki so na jahto natovorili kokain, tudi slovenski državljani. Takrat je odgovoril, da so "nekateri bili iz Srbije, nekateri iz Slovenije", vendar ne ve, za koga je šlo.

Med pričanjem na sojenju v Beogradu pa je Vuković, ko so ga spraševali, ali pozna koga s priimkom Tošić dejal, "da je neki Tošić tudi v Sloveniji". Slovenski prvoobtoženi je namreč Dragan Tošić, v Srbiji pa so na 13 let in pol obsodili Darka Tošića. A kot pravi Vuković, nobenega od njiju ni spoznal.

Sojenje se bo nadaljevalo jutri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.