Slovenija > Črna kronika
31090 ogledov

V centru kulture migranti dilajo droge

Metelkova D. M.
Ljubljansko središče alternativne kulture Metelkova mesto letos praznuje 30-letnico obstoja, ob tem pa se sooča s porastom kriminala.

Avtonomna kulturna cona Metelkova mesto je jeseni praznovala 30. obletnico zasedbe severnega dela nekdanje vojašnice Jugoslovanske ljudske armade, zgrajene že v času Avstro-Ogrske – južni del so naselile državne kulturne ustanove, med drugim Slovenski etnografski muzej, Zavod za varstvo kulturne dediščine in Moderna galerija.

Metelkova | Avtor: D. M. D. M.

Toda ko Ljubljančani omenjajo Metelkovo, praviloma mislijo na eno najpomembnejših središč alternativne kulture v Sloveniji. Čemur nikako ne gre oporekati: tam danes ustvarja približno 60 umetnic in umetnikov, odvijajo se koncerti in druge kulturne manifestacije.

Ali kaj rabiš?

Ima pa Metelkova tudi temnejšo stran. Ni pač le prostor sproščene kulture, ampak tudi "žur plac", sploh ob petkih in sobotah zvečer, ko marsikateri obiskovalec ob pivu v pljuča potegne še kak dim marihuane, ali, v nos, črtico kokaina. Po drogo ni treba daleč, dobi se jo kar tam, na dvoriščih. Preprodajalci so pogosto migranti, ki naj bi bili vpleteni še v druga kazniva dejanja, predvsem rope.

Metelkova | Avtor: D. M. D. M.
Kot smo izvedeli med našim obiskom, trenutno vlada jesensko mrtvilo. Prebežnikov je bilo največ poleti, a naj bi bila praktično celotna trgovina z mamili še vedno v njihovih rokah. "Julija in avgusta si na vsakem koraku slišal: 'Do you need something?'," nam pove eden od sogovornikov, Ljubljančan v poznih dvajsetih, ki na Metelkovi ne živi, a se tukaj rad zadržuje, "henga", kot temu reče. "Največ je Armencev in Maročanov. Pravzaprav gre za dve tolpi, ki morata sobivati, a se včasih tudi spopadeta. Sploh Armenci so oboroženi z noži, palicami, bokserji."

Heroina in tablet ni

Cena za gram marihuane je že dolgo nespremenjena, 10 evrov, kokain je po 60 evrov. "Heroina in tablet se tukaj praviloma ne prodaja, to je tako rekoč nepisano pravilo, postaja pa popularen 3-MMC (3-metilmetkatinon, op. a.). Pravijo mu tudi madžarski speed, ker so ga pred leti začeli delati na Madžarskem iz ekstrakta gnojila za rože, torej zakonsko dovoljenih komponent. Na tone so ga proizvedli, ampak zdaj je v Evropi prepovedan," izvemo, in tudi, kakšen je njegov učinek: "Večinoma se ga posnifa, vendar v nosu žge, kot bi bil ogenj. Te pa naredi evforičnega."

Škodljive primesi

Drug sogovornik doda, da "beli", kot pravijo kokainu, ni najbolj kakovosten, ker ga mešajo z levamisolom, ki ima lahko hude stranske učinke. "Še hujši je K2, imenuje se tudi spice, ki ga dodajajo travi z nizko vsebnostjo THC, da bolj zadane," nam pojasni še en redni gost na Metelkovi. Ta sintetični kanabinoid lahko, preverimo na spletu, povzroči odpoved ledvic in celo srčni napad.

Obiskovalci koncertov, ki se konec tedna pretirano sprostijo, bodisi z alkoholom bodisi s katero od prepovedanih substanc, utegnejo postati žrtve ropov ali tatvin. "Ne morem kazati izključno na migrante, a znajo izkoristiti nemoč žrtev. Denarnice in torbice odvržejo zunaj Metelkove," razlaga eden od "metelkovcev" in omeni še "metadonce", to so odvisniki na metadonski terapiji, ki so je deležni v zdravstvenem domu čez cesto. "Ampak oni samo kaj ukradejo, ropajo pa ne. Niso nasilni, saj se komaj premikajo."

Dva naša sogovornika sta bila oktobra ob mobilni telefon: "Ukradeno robo prodajajo naprej kar tukaj, a na svoja še nisva naletela..."

Skriva se v Nemčiji

Za druga kriminalna dejanja nismo izvedeli, smo pa poročali o prvonovembrskem napadu na žensko v neposredni bližini Metelkove, na Taboru. Policisti so zaradi suma storitve kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost aretirali dva državljana Maroka, stara 23 in 26 let.

In kakšno naključje: včeraj bi se moral na ljubljanskem okrožnem sodišču zglasiti Mohamed Ferradji, obtožen, da je na Metelkovi s kovinsko palico trajno iznakazil Abdurahana Hassana. Toda tja ga ni bilo in ga najbrž tudi ne bo, po naših podatkih je nekje v Nemčiji.

O kriminalu izključno na območju Metelkove, na katerega opozarjajo tudi uporabniki tamkajšnjih prostorov, na ljubljanski policijski upravi ne vodijo podatkov, nanašajo se pač na policijske okoliše. Nam pa sogovornik potrdi, da so policisti v zadnjem času pogosteje na obhodih: "A kakšnega večjega učinka nisem opazil, razen, da si ne upam prižgati jointa, ko so tukaj. Rop se pa itak zgodi potem, ko odidejo."

Komentarjev 53
  • Plavi-mil 10:09 09.november 2023.

    Rabi leva elita beli prašek, pa so jih zaposlili pred Metelkovo.

  • darko24 21:32 08.november 2023.

    Niso sam migranti problem, cela Juga je problem. Vsak smrad pride v Slovenijo in krivi smo mi, ker to dopustimo. 1x mi je eden Bosanec rekel : vi ste neumni Slovenci, 10% je normalnih ki pridejo v vašo državo, mi ...prikaži več smo pa veseli da se jih v Bosni rešimo. Res je, to kar pri nas ljudje počnejo, tega ne bi počeli v Srbiji, Nemčiji, itd..tam si ne upajo. Čedalje več svinjarije prihaja k nam, kriva je pa država, ker spusti čez mejo vse kar leze. Že zdavnaj ni Slovenije. 🤮🤮

  • atamama 19:30 08.november 2023.

    Žalostno, da se pri tako resni temi ''prepucavamo'' z L in D. Raje naj eden napiše, da je šel pred azilni dom na Viču in da je povprašal kdo je pripravljen za 10E/uro in pa pijačo pomagati pri fizičnih delih. ...prikaži več In napiše naj še odgovore, predlagam pa mu, da jih posname. In na hitro bo izgubil mnenje, da so to ljudje, ki želijo delati za boljši jutri. V veliko jezikih mu bodo mladeniči ''je*ali mater'' in zanimivo, citirali bodo zakaj jih ne smejo/smemo/ siliti delati. Probajte pa komentirajte!!!!