Slovenija > Črna kronika
95 ogledov

V hrvaški preiskavi tudi znana slovenska podjetnika

Zlate palice Shutterstock
Preiskava v primeru pranja denarja s fiktivnim nakupom zlata za perujski mamilarski kartel. Hrvaški policisti so pod drobnogled preiskave, ki so jo poimenovali Gold Rush, vzeli tudi znana slovenska podjetnika.

Tožilstvo sumi, da so osumljeni oprali 92 milijonov kun (12 milijonov evrov). Trdijo, da je denar prispel na Hrvaško preko podjetij za nakup plemenitih kovin, registriranih v Italiji. Hrvaški urad za preprečevanje pranja denarja vse povezuje s perujskim mamilarskim kartelom Sanchez, navaja zagrebški časnik Jutarnji list.

Sprašuje se, ali sta slovenska podjetnika, 44-letni M. K. in 41-letni A. L., fiktivno trgovala z zlatom na Hrvaškem. Kot navaja, sta bila omenjena skupaj s še nekaterimi osebami direktorja v podjetjih Lumina metal in Gold Box. Podjetji naj bi od leta 2012 do leta 2014 italijanskim podjetjem izdajali fiktivne račune za nakup lomljenega zlata, ki naj bi ga kupovali od vrste manjših anonimnih podjetij na Hrvaškem.

Tako naj bi zaslužili milijonske zneske, poleg tega pa sta podjetji zahtevali še povračilo davka na dodano vrednost (DDV). Hrvaška davčna uprava je Gold Boxu vrnila za nekaj več kot dva milijona evrov DDV, medtem ko so Lumina metalu zavrnili vračilo nekaj manj kot 10.000 evrov DDV, ker so posumili, da gre za pranje denarja, navaja časnik.

Sledila je preiskava davčnega urada, ki je po navedbah časnika potrdila, da gre za fiktivne prodaje zlata. Po mednarodnih pravnih kanalih naj bi iz ZDA dobili tudi informacije, da je denar italijanskih podjetij prihajal iz Peruja, zaslužili pa naj bi ga s prodajo kokaina.

Osumljenca iz Slovenije sta na prostosti, ker sta v Sloveniji, osumljenci iz Hrvaške pa so v priporu, piše Jutarnji list.

dezurni@zurnal24.si

Odziv Andreja Laha na članek v Jutarnjem listu glede fiktivne trgovine z zlatom "Na Hrvaškem preiskava pranja denarja tudi proti slovenskima podjetnikoma"

Ljubljana, 2. november 2016

V podjetju Gold Box, ki ga hrvaški mediji omenjajo, kot neupravičenega za povračilo ddv, sem bil eden od treh direktorjev od marca do septembra 2013. Podjetje je v tem času poslovalo v skladu z zakonodajo in predpisi. 

Za očitke o domnevnih nepravilnostih poslovanja sem izvedel iz medijev. Nikoli nisem bil vabljen, niti nisem bil obveščen ali uradno seznanjen s strani preiskovalnih organov, da naj bi bil v kakršnem koli postopku glede omenjene teme. Zato sem sam, prvi in prostovoljno 30. septembra 2016 na državnem tožilstvu v Varaždinu, ki vodi preiskovalni postopek, podal izjavo z vsemi dejstvi. Po presoji tožilstva in na osnovi podane izjave ni bilo nikakršne potrebe po pridržanju.

Kakršne koli sume o moji vpletenosti v nepravilnosti poslovanja, ki se navajajo v povezavi z omenjenim podjetjem, zato odločno zavračam in zatrjujem, da so povsem neutemeljeni.

S spoštovanjem,
Andrej Lah

Komentarjev 5
  • malonaokoli 10:00 02.november 2016.

    nedolžni obupanci delajo pa samomore...

  • malonaokoli 09:59 02.november 2016.

    na žalost so najboljši pravni strokovnjaki zaposleni na Vladi in Parlamentu, kjer se zakoni dodelajo v sistemsko napako...sodniki sploh ne morejo obravnat vsebine, ker je zakonodaja pisana v korist vrhunskemu kriminalu. Za narod je zakon do 5.000 € jasen.

  • francl12 10:20 01.november 2016.

    NAJVEČJA GOLAZEN SEDI V PARLAMENTU!!! - IN DOPUŠČA DA DELAJO SVINJARIJO TAJKUNI IN LOPOVI!!!Boga raja pa crkuje!