Slovenija > Črna kronika
15056 ogledov

V steklo ji je vrgel parfum, vrat razparal z izvijačem

nasilje Profimedia
Ljubljančan Veljko Vacić je nekdanjo partnerko napadel iz ljubosumja. Ta teden so mu začeli soditi zaradi poskusa umora.

Potem ko 37-letni Veljko Vacić na predobravnavnem naroku oktobra lani ni priznal krivde, se je začelo sojenje, ki pa so ga morali zaradi smrti porotnika razpisati znova. Ta teden je pred sodnico Tino Lesar ponovil: "Za zdaj se ne želim zagovarjati in ne bom odgovarjal na vprašanja."

Iz obtožnice, ki jo je predstavila tožilka Vesna Kermavt, izhaja, da je 30. januarja lani nekdanji partnerki skušal vzeti življenje iz ljubosumja, ker se ni mogel sprijazniti, da ima drugega. "Njeno življenje je bilo ogroženo."

Prepoznal njeno alfo

Izvedeli pa smo, kaj je izučeni kuhar, ki se je preživljal kot taksist in ima zajetno kartoteko kaznivih dejanj - zagovarja ga odvetnik Dejan Marković -, po dejanju izpovedal preiskovalni sodnici.

Njegova zveza z žrtvijo je bila očitno burna. Poznala naj bi se iz otroštva, razšla sta se tudi že leta 2013. Leta 2020 je Vacić po svojih besedah prišel iz zapora in si hotel urediti življenje. Na bencinskem servisu je srečal nekdanjo ljubezen in ji dal svojo telefonsko številko. Kasneje naj bi mu povedala, da ga ima rada, še nekaj zatem pa, da ji na centru za socialno delo grozijo, da ji bodo vzeli otroka, če bo vztrajala v zvezi z njim. Vacić naj bi tudi zahteval, da preneha z drogiranjem, očital pa še, da ga vara z očetom svojih otrok.

Usodno nedeljo je na obvoznici prepoznal njeno alfo romeo in zapeljal za njo v Polje, da bi ji povedal, da je lažnivka in prevarantka. Potem ko je parkirala, je po svojem pripovedovanju stopil proti avtomobilu, v eni roki je imel parfum, v drugi ključe. V vetrobransko steklo je vrgel parfum, ona pa naj bi izstopila – v avtu je bila še hčerka – držala naj bi pilico za nohte. "Zgarbala" sta se, vlekel jo je za lase in padla sta na tla, a proti njej, je zatrdil Vacić, ni zamahnil in ne ve, od kod njene poškodbe, bil pa je tudi sam krvav. Odpeljal se je domov, se preoblekel in vrnil na prizorišče, kjer nje ni bilo več, samo še policisti. Spet je odšel in nazadnje, je dejal, sam poklical može v modrem.

Najprej ljubezen, potem strah

Veljko Vacić | Avtor: Tomaž Skale/Dnevnik Veljko Vacić Tomaž Skale/Dnevnik
37-letna oškodovanka je predstavila svojo plat zgodbe. Vacić ji je sprva dajal vtis varnosti, ko sta postala par, pa postal ljubosumen, tudi na njena otroka. Hotela je iz zveze, a je zaradi groženj vztrajala, "najprej sem bila z njim iz ljubezni, potem zaradi strahu". Dvajsetega decembra predlani je vendarle končala razmerje. Že prej je bila v varni hiši in do 30. januarja v drugi, Vacić pa ji je ves čas, tudi prek facebooka, grozil s smrtjo nje in otrok. Umiril se ni niti na razgovorih na centru za socialno delo, kar je v pričanju potrdila socialna delavka: tam je napovedal, da bo povozil bivšo in očeta njenih otrok. Na CSD so ocenili, da je stopnja njene ogroženosti velika in sodišču predlagali, da Vaciću odredi prepoved približevanja.

Na dan napada je 37-letnica po svojih besedah obiskala hčer, ki je ni videla že dolgo, ker je bila v varni hiši. Ko je parkirala, je zagledala Vacića, a v živčnosti ni zmogla poklicati policije. V steklo je začel metati kamne in odprla je vrata, da bi izstopila in zaščitila hčerko, takrat jo je prvič zabodel. "Varala si me, ubit ču te," ji je govoril. Izmuznila se mu je, ko so se približali trije moški, pa jo je z izvijačem ranil v vrat. Pilice sploh nima, je dodala, ker je ne rabi, ima "ulite nohte". "Takrat nisem bila ne z Vacićem in ne očetom svojih otrok, sem pa zaradi slednjih z njim morala imeti stike."

Sodni izvedenec Matjaž Veselko, dr. med. In specialist kirurgije in travmatologije, je potrdil, da bi rani res lahko povzročil izvijač, malo verjetno pa pilica za nohte, in še manj ključi. "Za rano v prsnem košu je bil potreben zamah, hujša na vratu bi lahko nastala med ruvanjem."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 19:59 29.marec 2023.

    Ker pravna ureditev pri nas ščiti norce, psihopate, odvisnike od drog in tem podobno druščino, beremo o tovrstnih dejanjih. V tej državi si lahko tudi brez težav prilastiš nekaj milijonov in v primeru, da ti je dokazana krivda, boš čez ...prikaži več nekaj let na prostosti. Brez da bi bil komu kaj dolžan.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:53 29.marec 2023.

    No in iz takih neurejenih družin se pridelajo novi psihiči. Se mi smilijo otroci, ki morajo že v ranem otroštvu videti in doživeti, kar nihče ne bi smel.

  • f4d96d516c2a19a64eb5bbd3583364a1023832f0 11:05 29.marec 2023.

    Mater, je folk nor. Najhuje je, da je moral otrok gledati to nasilje. Ni je bolj grozne stvari za otroka kot to, da mora gledati, kako nekdo pretepa njegovo mamo. Četudi je to otrokov oče. Tako kot oni kreten, ki ...prikaži več je pred očmi otrok poklal mamo in oba stara starša, otroka pa sta ga rotila, da naj jih pusti.