Slovenija > Črna kronika
51 ogledov

Vandali razdejali rusko kapelico pod Vršičem

Poškodovana ruska kapelica
1/6
Vida Černe/Drustvo-sloru.si
Vandali so v preteklih dneh poškodovali enega najbolj znamenitih slovenskih objektov, simbol neskončnega trpljenja vojakov – rusko kapelico pod Vršičem. "Za par kil bakra so povzročili ogromno gmotne, še več pa moralne škode," je ogorčen Igor Furlan iz društva, ki krepi rusko-slovenske vezi.

S fotografij, ki nam jih je posredovalo Društvo Slovenija Rusija, je razvidno, da so neznanci ukradli bakreno zaščito, pri tem pa močno poškodovali pročelje kapelice. Uničenih je veliko skodel, po mnenju Igorja Furlana pa je gmotne škode za več tisoč evrov.

"To je zločin! Kapelica je spomenik in hkrati cerkev. Nosi mednarodni znak 'blue shield', ki priča o njenem pomenu za vojaško zgodovino. Ne vem, ali bo policija kdaj našla krivce, ampak želim, da ljudje vidijo, kakšna nesramnost je to. Za par evrov koristi ...", je nejeverno nad dejanjem neznancev bruhalo iz Furlana, ki je dodal, da je že obvestil tudi urad predsednika države Danila Türka, ki je bil letos poleti ob 95. obletnici kapelice častni pokrovitelj tradicionalne prireditve, ki privabi številne goste iz Slovenije in Rusije.

Ruska kapelica je simbol trpljenja običajnih vojakov med 1. svetovno vojno. Leta 1916 so jo zgradili ruski ujetniki v avstro-ogrskem ujetništvu v spomin na več sto sotrpinov, ki so umrli med gradnjo ceste na Vršič, strateške povezave med soško fronto.

Komentarjev 8
  • Bojan Šparovec 11:00 11.december 2011.

    Glede na opis dogodka, sem mnenja, da so storilci isti kot na pokopališču v Selcah. Tudi tam so potrgali vse, kar je bilo iz bakra. Torej je storilec nekdo ki zbira in prodaja baker. Morda bi se bilo pametno pozanimat ...prikaži več pri kupcih te kovine, mar ne?

  • Avatar Zala
    Zala 14:53 10.december 2011.

    Pribila bi jih na vrata kapelice, namesto razpela. Niso naši ci gani, ampak Romuni, ti kradejo vse od papirja naprej. Verjetno bi morala naša vlada zahtevati za nekaj časa poostreni nadzor na mejnih prehodih.

  • allstarr111 21:45 09.december 2011.

    Polovit ker se itak ve kdo je bil in poslat k Putinu na prevzgojo.