Slovenija > Črna kronika
7123 ogledov

Včeraj je šlo več kot sto kriminalistov in policistov v zaključno akcijo

Zaseg 300 kilogramov heroina
1/14
Policija
Včeraj navsezgodaj je več kot sto kriminalistov in policistov policijskih uprav Koper, Ljubljana, Kranj, Maribor in Celje v sodelovanju z Generalno policijsko upravo začelo zaključno akcijo več kot leto dni trajajoče preiskave, ki se je začela z lepilom za ploščice.

Na območju Ljubljane, Kranja in Kopra so izvajali hišne preiskave in prijeli dva osumljenca. Zgodba pa se je začela več kot leto dni nazaj. Uslužbenci finančne uprave so aprila lani v zabojniku v koprskem pristanišču odkrili nekaj več kot 300 kilogramov heroina.

Kontejner je pripel 25. aprila z ladjo iz Irana preko Turčije. Uslužbenci finančne uprave so ocenili, da je rizičen in ga izločili za pregled. V ladijskih listinah in varnostnih vstopnih deklaracijah je bilo prijavljenih 800 vreč lepila za keramiko v skupni teži 20,3 tone. Kot pošiljatelj je bilo navedeno podjetje iz Irana, kot prejemnik blaga pa podjetje iz Slovenije.

Zaseg 300 kilogramov heroina | Avtor: Policija Policija

Ob delnem pregledu blaga so odkrili vreče z drugačno težo in vsebina od drugih. Preliminarni test na droge je pokazal, da gre za prepovedano drogo, kar je nakazal tudi službeni pes. Ko so pregledali celotni tovor, so našli 25 vreč heroina v skupni teži okoli 300 kilogramov. Po navedbah kriminalističnih tehnikov naj bi šlo za izjemno čisti heroin. Cena zaseženega blaga v maloprodaji pa bi bila vredna okoli 100 milijonov evrov.

Zaseg 300 kilogramov heroina | Avtor: Policija Policija

Kasnejša preiskava je pokazala, da je bila na 20 paletah lepila za ploščice v 25 vrečah 302 kilograma izredno kvalitetnega heroina. Kriminalisti so nato od sodišča dobli dovoljenje za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. 

Lastnik podjetja, kamor je bil namenjen, državljan Sirije

Lepilo za ploščice so nato dostavili v skladišče podjetja na območju Ljubljane, katerega lastnik je eden od osumljenih, in sicer 41-letni državljan Slovenije in Sirske Arabske Republike, ki ima stalno bivališče na območju Ljubljane. Pomagala sta mu še dva 31-letnika in 37-letnik, vsi državljani Slovenije z območja Ljubljane. Ti trije so po dostavi prišli v skladišče, da bi poiskali heroin.

Zaseg 300 kilogramov heroina | Avtor: Policija Policija

V šestih hišnih preiskav na območjih policijskih uprav Ljubljana in Kranj so policisti našli tudi pištolo znamke Pietro Beretta in stiskalnico za izdelovanje paketov prepovedanih drog z namenom nadaljnje distribucije. Našli so tudi skoraj štiri kilograme drog, ki bi bile na trgu vredne 70 tisoč evrov: 0,5kg prepovedane droge hašiš, 1,2 kg prepovedane droge heroin, 1 kg prepovedane droge konoplja, 1 kg prepovedane droge kokain in približno 300 ampul in tablet prepovedanih snovi v športu.

Zaseg 300 kilogramov heroina | Avtor: Policija Policija

"Za zaseženi heroin je bilo ugotovljeno, da bi si osumljeni s prodajo 302 kg heroina lahko pridobili protipravno premoženjsko korist v višini med 30 in 50 milijonov evrov. Analize zaseženega heroina so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala prili. 57 % heroina (op. povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša 12 % kar pomeni, da bi iz 1 kg zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oz. povečanjem volumna s primesmi, pridobili lahko tudi do 5 kilogramov heroina)," so sporočili policisti.

Trenutna cena za kilogram heroina je med 15.000 in 20.000 evri, gram pa stane 35 evrov.

Policija sumi, da so drogo distribuirali in preprodajali na ozemlju Slovenije in v druge države EU.

Včeraj so pridržali oba 31-letnika, ki ostajata v priporu, druga dva pa še iščejo. Štirim osumljencem grozo od 3 do 15 let zapora, v preiskavi pa bodo policisti skušali najti še druge sostorilce ter končno destinacijo zaseženih drog, sledi pa finančna preiskava in odvzem nezakonito pridobljenega premoženja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar olor
    olor 17:19 23.maj 2019.

    Upam, da so bili postopki zakoniti, če ne je ves trud zaman.