Slovenija > Črna kronika
15 ogledov

Verdnik: Sledili tudi meni

Nezakonito pridobljene osebne podatke so uporabili kot krivdni razlog za odpoved Žurnal24 main
Kriminalisti so prišli na sled detektivu, ki je nezakonito sledil trem osebam, ki so preživljale bolniški dopust. Ugotovili so kazniva dejanja neupravičenega sledenja oziroma fotografiranja.

Kriminalisti so na podlagi kazenskih ovadb treh oškodovancev (Barbare Verdnik, nekdanje direktorice Primorskih novic, ter dveh delavcev VinaKoper, Alojza Žnidariča in Izidorja Tomažiča) sprožili preiskavo, v kateri so ugotovili sum več kaznivih dejanj; tudi neupravičenega fotografiranja in zlorabe osebnih podatkov.

 

Kakšne so kazni?

Kazenski zakonik za kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja predpisuje denarno kazen ali zapor do enega leta. Zakon o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja navaja, da se lahko pravne osebe kaznuje ali z zaporom do treh let ali s kaznijo do 75.000 evrov, ali s prenehanjem statusa pravne osebe.

Zasebni detektiv Ljubo Trbižan iz Izole, odvetnik Franci Matoz, direktor VinaKoper Nevijo Pucer in prva dama Primorskih novic Suzana Zornada Vrabec so osumljeni kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov. Pucer in Zornada včeraj nista želela dati izjav. Matoz pa je ugotovitve kriminalistov omalovažujoče zavrnil, češ da očitno nekateri nimajo kaj pametnega početi. "To so norosti, preseneča me, da tega kriminalisti niso ugotovili že v fazi zbiranja informacij. Vrhovno sodišče je itak razsodilo, da je preverjanje zaposlenih na javnih krajih v času njihove bolniške zakonito in dovoljeno," je pribil.

Zaposlenih ne gre šikanirati
"Ker sem zasledovanje detektiva in fotografiranje izkusila tudi na lastni koži, smo tudi s prijavo na tožilstvu poskušali najprej ugotoviti zakonitost uporabljenih postopkov delodajalcev in odvetnika, zlasti pa se prepričati, da delodajalci zaposlenih ne bi šikanirali in uporabljali nedovoljenih sredstev," komentira Barbara Verdnik. Protikorupcijska komisija je izdala v vseh primerih načelno mnenje o sumu korupcije, Verdnikova, Žnidarič in Tomažič so na prvi stopnji dobili razsodbe delovnega sodišča v Kopru, ki je ugotovilo nezakonitost izrednih odpovedi in to, da je bilo zbiranje podatkov detektiva v nasprotju s takratno zakonodajo. Delodajalci so se pritožili na višje sodišče. "Zdaj je utemeljene razloge za sum storitve kaznivih dejanj pokazala tudi kriminalistična preiskava," še dodaja Verdnikova. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.