Slovenija > Črna kronika
54 ogledov

"Verjetno se je v njem nabralo veliko negativne energije"

nesreča Saša Despot
Policista najbolj prizadene smrt kolega, doživetje lastne ogroženosti in hujše nesreče, posebno če so v njih žrtve tudi otroci.

"Narava dejanja kaže, kako nepredvidljivo, nevarno in tvegano je opravljanje poklica policista. Lani smo ob običajnem prometnem prekršku izgubili policista, ki ga je umoril voznik na cesti. Danes smo pri varovanju življenja drugih na področju nasilja v družini izgubili še enega policista. To še kako potrjuje, da policist ni uradnik ali javni uslužbenec, ki ima garancijo, da se bo ob zaključku svoje službe vrnil domov živ in nepoškodovan," je po včerajšnji tragični nesreči na Ižanki v Ljubljani povedal generalni direktor Policije Marjan Fink.

PREBERITE ŠE

Mnogi se po nesreči sprašujejo, kaj se je dogajalo v človeku, da je ogrozil varnost in življenje nedolžnih ljudi. "Mnoga dejanja človeka je težko razložiti. Lahko pa predvidevam, da je bil storilec jezen, da se je želel maščevati, da je bil prizadet njegov moški ponos, da je doživljal ukrep kot nepravičen in torej, da se mu je zgodila krivica," pravi Peter Umek, psiholog s Fakultete za varnostne vede v Mariboru. "Znašel se je v konfliktni situaciji, ki jo ni bil sposoben reševati drugače kot z nasiljem, ki pa je seveda bilo usmerjeno v tistega, ki mu je težave povzročil, torej na policijo. Verjetno se je v njem nabralo veliko negativne energije, ki jo je moral sprostiti. In je naredil, kar je naredil, brez razmišljanja o posledicah za sebe in za druge."

Konflikte reševal le z nasiljem

Ker je dejanje opravil načrtno, lahko po besedah Umeka govorimo tudi o izvedbi samomora oz. razširjenega samomora. Na vprašanje, ali je njegov osebnostni profil lahko soroden samomorilcem, ki izvedejo teroristična dejanja, v katerih so žrtve nedolžni ljudje, Umek pravi, da ni dobro znano, kakšen je njihov osebnostni profil. "Gotovo je samomorilni terorizem povezan z neko ideologijo, medtem ko bi o storilcu, ki je izvedel dejanje na Ižanki, lahko bolj razmišljali kot o človeku, ki konfliktnih situacij ni znal reševati drugače kot z nasiljem," pojasnjuje.

Čeprav se o tovrstnih dejanjih veliko poroča in ljudje dobimo vtis, da je takih skrajnih primerov vedno več, statistični podatki po besedah Umeka ne kažejo trenda porasta, vsaj ne v Sloveniji.

Policista najbolj prizadene smrt kolega in hujše nesreče

Dogodek je seveda najbolj prizadel družino umrlega policista in njegovega kolega, ki je bil z njim v avtomobilu. "To je za policista, ki je nesrečo preživel, hudo stresen dogodek, pa tudi za druge policiste," pravi Umek.

Psihosocialna pomoč, ki jo bo dobil, če jo bo potreboval, je po besedah Umeka pri naši policiji razmeroma dobro urejena in je organizirana podobno kot v sosednji Avstriji. Stresorji v policiji so sicer predvsem organizacijske narave (plača, slaba oprema, izmensko delo, delo med prazniki), nekateri pa so povezani neposredno z delom, vendar med njimi ni na prvem mestu nevarnost, pač pa precej monotono in regulirano delo.

"Vse, kar sem do sedaj naštel, so nekako stalni stresorji," pravi Umek. "Kar pa policiste najbolj prizadene, je gotovo smrt kolega pri opravljanju delovnih nalog, doživetje lastne ogroženosti, ta ima lahko tudi hujše psihične posledice, ter obravnavanje hujših prometnih nesreč, posebno če so v njih žrtve tudi otroci."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Helena Vaner 12:00 06.julij 2015.

    povzročitelj je bil v hudi psihični stiski.ni služb,ni denarja,problemov itak ne manjka,pol pa še kakšna kazen povrh in se je spravil na človeka,ki je opravljal svoje delo.Če pa je bil pokojni policist korekten do storilca,tega ne vemo razen morda njegov ...prikaži več partner,ki bo itak rekel za svojega sodelavca,da vse naj naj,ker se med njima naredi posebna veza.Povzročitelj je bil psihično na dnu,ker je hotel ubiti človeka in ga tudi je,pa še sam s sabo je hotel narediti konec,ker ne vidi izhoda in ne verjame v boljši jutri.iskreno sožalje vsem,ki trpijo ob smrti prijatelja,sina..policaja.

  • Papaja Popi 11:36 06.julij 2015.

    Če verjameš, da imajo policaji 750 € plače, potem ti ni rešitve.

  • dragec 07:23 06.julij 2015.

    Pa ti si kreten, plača našega mladega policista znaša 750 EUR, naši policisti niso tako koruptivni kot naši politiki in policisti na Hrvaškem, BiH, SRB....Naši se bojijo za svoja delovna mesta. Pa še to, kaj, če bi policist bil tvoj ...prikaži več najbližji sorodnik ??'