Slovenija > Črna kronika
26 ogledov

Voda še za pse ni dobra

Okužena voda v Postojni
1/6
Anže Petkovšek
Paraziti v vodi. Na Postojnskem in Pivškem tveganje za okužbo že od 20. decembra. Ministrstvo: “Če bi bilo območje razglašeno za vodovarstveno, bi bila nevarnost onesnaženja precej manjša.”

“Kolikor vem, se pri nas še ni zgodilo, da bi zaradi onesnažene vode sprejeli odločitev o zaprtju vrtcev in šol. Od 20. decembra je sicer znano, da je voda na Postojnskem in Pivškem neprimerna,” komentira Aleš Petrovič, zdravnik in strokovnjak za higieno voda z inštituta za varovanje zdravja.

Navodila dobili danes

Na Postojnskem so se namreč po tem, ko je v javnost le prišla informacija, da je voda onesnažena s paraziti, pojavile ideje o zaprtju šol. Danes so tako iz šol na Občino Postojna, ustanoviteljico, in na Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Koper naslovili vprašanje, kako naj v resnici ukrepajo. “Če gre za neko večjo razsežnost, smo namreč v strahu zaradi učencev. Predlagali bomo celo, naj se v tem primeru izda ukrep zaprtja šol,” razlaga Sabina Ileršič Kovšca, ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Antona Globočnika Postojna.

“Razloga za zaprtje ni. Ravnokar sem šolam poslal navodila, v katerih je jasno zapisano, kako naj ravnajo,” pa poudarja Milan Krek, direktor ZZV Koper, in dodaja: “Garali smo namreč ves konec tedna, očistili vodno zajetje Malni, pristojni nameščajo naprave za ultravijolično obsevanje, ki naj bi bile v svoji funkciji v začetku prihodnjega meseca, danes smo znova odvzeli vzorce
vode.”

Odpovedali celo fluoriranje

V omenjeni OŠ so včeraj odpovedali predvideno fluoriranje zob za učence od prvega do četrtega razreda. V postojnskem zdravstvenem domu pravijo, da primerov obolenja zaradi okužbe z vodo oziroma parazitom v njej še niso zaznali. Podobno so nam dejali v zasebni splošni ambulanti Sonje Garmuš Bezek. “Lahko pa rečem, da sem opazila povečano število klicev, povezanih s to temo,” dodaja zdravnica.

Prejšnjo sredo se je na spletni strani javnega podjetja Kovod, ki območjema Postojne in Pivke zagotavlja oskrbo s pitno vodo, pojavilo navodilo za prekuhavanje vode v prehrambne namene, v nedeljo pa so objavili dodatna navodila; kot so razkrili v teh, so zadnje redne analize pokazale, da je v vodi povečana prisotnost parazitov kriptosporidij in giardija. Tveganje za okužbo prebivalstva je zelo povečano.

Glavni izvir parazitov so izločki različnih živali, pa tudi ljudi. Od okužbe do pojava bolezni lahko preteče od nekaj dni do več tednov. Vodilni znak bolezni so hudi krči v trebuhu in driska, lahko tudi povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah, slabost, bruhanje in utrujenost.

Zajetje ni zaščiteno

Vodno zajetje Malni ni razglašeno za vodovarstveno območje. Ali je to vzrok za onesnaženje vode? “Tako preproste stvari pa to niso. Zagotovo bi sprejetje uredbe o vodovarstvenem območju zmanjšalo možnost onesnaženja, preprečiti pa tega ne more,” poudarja Robert Kojc, vodja sektorja za vode z okoljskega ministrstva. Uredbo spravljajo skupaj že dolgo časa, zdaj napoveduje, da bo sprejeta predvidoma v prvi polovici tega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.