Slovenija > Črna kronika
742 ogledov

Z lažnim stečajem naj bi se poskušali izogniti plačilu 6,7 milijona evrov

Denar
Kriminalisti so izsledili direktorja gospodarske družbe z območja Maribora, ki naj bi se z lažnim stečajem podjetja poskušal izogniti plačilu obveznosti do banke, pri kateri je najel posojilo.

S tem je bila banka oškodovana za okoli 6,7 milijona evrov, so danes sporočili s Policijske uprave Maribor. Preiskavo so policisti začeli na podlagi prijave oškodovane poslovne banke. Ugotovili so, da je odgovorna oseba gospodarske družbe z območja Maribora utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja povzročitve stečaja z goljufijo ali nevestnim poslovanjem, za kar je zagrožena kazen od šest mesecev do pet let zapora.

Po ugotovitvah kriminalistov je družbenik in direktor družbe z namenom, da obveznosti ne bi bile plačane, poslabšal premoženjsko stanje gospodarske družbe, s tem ko je v letu 2011 v celoti prenesel poslovanje prezadolžene gospodarske družbe na novoustanovljeno gospodarsko družbo. S tem je dosegel, da osnovna prezadolžena gospodarska družba ni izpolnila svojih pogodbenih obveznosti, ki jih je imela na podlagi dveh posojilnih pogodb do poslovne banke, saj je bil zoper njo v letu 2014 uveden stečajni postopek.

Družbeniki in direktor novoustanovljene družbe so po navedbah mariborske policijske uprave medsebojno povezane osebe in so bili družbeniki tudi prvotne družbe.

Preimenovanja sploh niso opazili

Na naklep za izogibanje terjatev in povzročitev stečaja kaže v tem primeru tudi poseben način preimenovanja gospodarske družbe. Odgovorna oseba gospodarske družbe je pred stečajem spremenila ime družbe in pod novim imenom predlagala stečaj družbe. Odgovorna oseba nove gospodarske družbe, ki je v celoti prevzela poslovanje in tudi zaposlene, pa je samo devet dni po stečaju spet "prevzela" staro ime gospodarske družbe, zato veliko poslovnih partnerjev sploh ni opazilo, da dejavnost odslej dejansko opravlja druga gospodarska družba, in z njo normalno posluje naprej.

Po neuradnih navedbah spletne izdaje časnika Večer naj bi šlo za podjetje Mikro+Polo oziroma njegovega zastopnika Marka Podgornika, oškodovana pa naj bi bila banka BKS. Iz poslovnega registra je po pisanju časnika razvidno, da so lastniki podjetja Mikro+Polo leta 2011 spremenili ime družbe v Vse za laboratorij, ki je šla nato leta 2014 v stečaj.

Direktor podjetja, ki je letos prejelo naziv podravsko podjetje leta po izboru bralk in bralcev Večera, je za STA potrdil, da je bila pri njih opravljena kriminalistična preiskava. "Prepričani smo v nedolžnost, kar bomo na sodišču tudi dokazali. Ostalih komentarjev ne dajemo," je dejal Podgornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice