Slovenija > Črna kronika
1393 ogledov

Za 40 let dela najmanj 500 evrov

Pokojnina Profimedias
Najnižja pokojnina za tiste, ki imajo dopolnjenih 40 let delovne dobe brez dokupa, bo po novem 500 evrov.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak je dejala, da bo nova ureditev veljala z zakonom, ki gre v državni zbor s 1. julijem 2017. Spremembo bo občutilo 33.000 upokojencev, vlada pa bo morala za to prerazporediti 7,38 milijona evrov. 

Nova ureditev predvideva, da bo najnižji znesek pokojnine za tiste, ki bodo imeli dopolnjenih 40 let delovne dobe brez dokupa 500 evrov, za tiste, ki bodo imeli dopolnjenih 39 let delovne dobe brez dokupa 490 evrov, za 38 let delovne dobe brez dokupa 480 evrov in za 37 let delovne dobe brez dokupa 470 evrov. 

Izplačali bodo regres

Koalicija se je dogovorila, da bodo prihodnje leto upokojencem zagotovili regres. Minister Dejan Židan je ob tem dodal, da se bo z letom 2018, ko je napovedana sprostitev regresa v javnem sektorju, sprostilo tudi letni dodatek za upokojence. Židan je poudaril, da gre za politični dogovor koalicije. 

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je ob tem dejala, da si je koalicija ob ustanovitvi zadala cilje glede zagotavljanja sredstev za upokojence. Hkrati pa je opozorila, da je v isti pogodbi zapisano, da se bo to izvajalo ob izrecni skrbi za javnofinančno stabilnost. "V kolikor bo pripravljenost za določene strukturne reforme, se lahko zagotovi prostor za teh 21 milijonov evrov," je dejala Vraničar Erman. 

Ukrepi za vključevanje starejših

Kopač Mrakova je izpostavila tudi pripravo strateškega dokumenta, ki ureja ukrepe za povečanje vključevanja starejših od 50 let na trg dela. Z ukrepi želijo zvišati stopnjo zaposlenosti med starejšimi delavci. Med ukrepi je tudi ta, da bi starejši brezposelni z nizko stopnjo izobrazbe ob ponovni zaposlitvi še naprej prejemali 30 odstotkov nadomestila za brezposelnost. 

Akcijski načrt, ki ga je sprejela vlada, vsebuje 50 ukrepov, od katerih naj bi jih 35 uresničili že prihodnje leto. Med ukrepi so tudi ti s področja zdravega delovnega okolja, izobraževanja in vseživljenjskega učenja. 

Vlada je poleg tega sprejela tudi zakon o izvajanju čezmejnih storitev, ki se dotika osnovnih pravic delavcev, ki so napoteni na delo v tujino. Vlada pa je potrdila tudi spremembe glede Ekonomsko-socialnega sveta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • tudbognasvečnereši 21:36 25.december 2016.

    Žal so to samo predvolilni bonbončki, kateri pa bodo zelo kisli.Stavim 1000 eur, da iz tega ne bo nič, ker bodo do takrat vse pozabili ali pa ne bo "pripravljenosti za določene strukturne reforme,"

  • ode 07:57 25.december 2016.

    Tako bodo sedaj nekateri upokojenci prejemali penzijo, višjo od plače. Zato je ta ukrep o minimalni penziji za 40 let delovne dobe krivičen do tistih, ki so imeli večjo plačo in tudi več vplačevali v pok. sklad. Za njih trenutno ...prikaži več velja višina penzije le 57,5% povprečne plače v najboljših 20 letih, pa se bo procent še zmanjševal. Počasi se penzije izenačujejo, neglede na prispevek v pok. sklad.

  • ginko 00:20 23.december 2016.

    Ti upokojenci dobivajo "nagradico" , ki jo podarja Cerar skupaj z SMC, za prepotrebne glasove na volitvah. Žal od te moke ne bo kruha. Zelo hudo bo za katerokoli vlado za tem pogrebcem Slovenije, ker je in bo malha preluknjana in prazna.