Slovenija > Črna kronika
35822 ogledov

Za Dejanovo smrt krivijo kar tri zdravnike

70 kg tumor operacija Reševalni pas/Twitter
Na celjskem okrožnem sodišču so zaradi smrti bolnika Dejana Mrkonjića začeli soditi kirurgom Branku Breznikarju, Zlatanu Tkalcu in Jani Pečovnik.

Slovenski sodni mlini meljejo počasi. Petintridesetletnega Velenjčana Dejana Mrkonjića so v celjski bolnišnici operirali davnega leta 2010, sojenje tamkajšnjim kirurgom Branku Breznikarju, Zlatanu Tkalcu in Jani Pečovnik zaradi malomarnega zdravljenja pa se je začelo šele včeraj, čeprav je bila obtožnica vložena že pred osmimi leti.

Padel v septični šok

Branko Breznikar | Avtor: Z leve: Jana Pečovnik, Zlatan Tkalec in Branko Breznikar
Mrkonjića so v bolnišnico sprejeli zaradi zapore črevesja. Po obtožnici je splošni kirurg Breznikar med laparoskopsko operacijo tankega črevesja predrl tanko črevo, kar je sicer uspešno saniral, ni pa odvzel vzorcev tkiva za mikrobiološko analizo.

Mrkonjiću tudi ni predpisal antibiotikov niti ga ni namestil na intenzivni oddelek. Bolnik je naslednji dan potožil zaradi bolečin, a mu je dežurni kirurg Tkalec dal zgolj analgetike. Podobno je ravnala sobna zdravnica Pečovnikova, ki ga je k urologu poslala šele pozno popoldne. "Vse te okoliščine so povzročile, da je Mrkonjić ponoči doživel septični šok in umrl," je pojasnila tožilka Nadja Sovinc.

Krivdo zavračajo

Vsi trije zdravniki krivdo zavračajo. Prvoobtoženi in že upokojeni Breznikar je bil po svojih besedah pretresen zaradi Mrkonjićeve smrti, do katere pa da je pripeljal nepričakovan zaplet, povzročila ga je okužba z eno najhujših bolnišničnih bakterij Clostridium difficile. Obžaluje, da te ni mogel izolirati: "Običajno se naseli v prebavni trakt in povzroča črevesne težave, pri tem pacientu pa je prišlo do gnitja notranjega tkiva oziroma gangrene."

Kot je nadaljeval, operirancu ni predpisal antibiotika, ker po takšnih posegih to ni potrebno, poleg tega naj bi bil alergičen na penicilin. Ker je Mrkonjić noč preživel mirno in šel zjutraj na blato ter ni bruhal, je bil Breznikar tudi prepričan, da je operacija uspela.

Novo izvedensko mnenje

Sodišče čaka tudi na novo izvedensko mnenje  komisije za fakultetna izvedenska mnenja Univerze v Ljubljani, saj so prejšnjega izločili na predlog zagovornika Pečovnikove, Petra Žnidaršiča iz odvetniške družbe Čeferin: "Dr. Alojz Pleskovič, ki je izdelal vsa mnenja, je sodeloval tudi že pri strokovnem nadzoru v bolnišnici v isti zadevi, k čemur ga je pozval strokovni direktor bolnišnice. To pa vzbuja dvom o njegovi objektivnosti in nepristranskosti."

Notranji strokovni nadzor je sicer pokazal določene nepravilnosti pri zdravljenju

Komentarjev 4
  • atamama 20:01 08.december 2023.

    Kaj se je zgodilo in kaj je šlo narobe ve samo tisti, ki je bil zraven. Ostalo bodo nianse, ki bodo pripeljale ds nihče ne bo kriv. Mene moti zapis, da je po 8 ( OSMIH) letih prišlo na vrsto ...prikaži več na sodišču. Kdo je za to odgovoren? Ime in priimek, pa funkcijo na plan. Ali je to eden izmed tistih, ki jim je vlada dvignila plače? Ja hudo je in hudičevo res je reklo, da če hočeš pravico je ne išči na sodišču. In kaj lahko navadni smrtniki, ki te pravnike in zdravnike plačujemo storimo?

  • Kmodri 11:43 08.december 2023.

    Ko sem jaz dela sem za vsakega pacient 2x preveril, če sem vse storil in naredil več kot pravi doktrina. Zavarovalnica ni bila navdušena. Sestram pa naročil, da me ponoči v vsakem primeru preko SMS obvestijo tudi za ne nujne ...prikaži veče stvari. Če nisem odgovoril, me morajo poklicati. Pogosto so me klicali ponoči za ne nujna stanja, pa smo večina uredil po telefonu. Nobene nejevolje, to spada k poklicu. Včasih sem še po službi premleval ali sem kaj pozabil. Tako nisem nikogar zašuštral.

  • bobubob 11:24 08.december 2023.

    Pri nas je celo kovid 'cepivo' še vedno učinkovito in varno. Tudi vsa stroka je seveda še vedno strokovna, še vedno namreč ponuja iglo. Iz tega lahko upravičeno sklepamo, da so pri nas zdravniki nezmotljivi, da delajo čudeže. Tu in ...prikaži več in tam si kak neodgovornež upa jamrati, a ga sodišča kmalu pomirijo. Tudi v tem primeru bo zelo verjetno sodišče pošteno opravilo svoje delo. Tako, kot smo vajeni. Pomembno je, da si bomo še naprej lahko samozadovoljno ploskali, sebi in svojim volilnim presežkom!