Slovenija > Črna kronika
24 ogledov

Za Kordeža je šlo “prehitro”

Bine Kordež
1/3
Saša Despot
Bine Kordež bi se čez dve leti lahko preselil v zapor za pet let. Dokler ne gre v zapor, ne sme prodati svojega premoženja. Potem bo ostal brez vsega.

Bine Kordež, nekdanji šef Merkurja iz Kranja, ter njegova nekdaj najožja sodelavca Milan Jelovčan ter Janja Krašovec bodo s pritožbo poskušali izpodbijati zaporne kazni, ki jim jih je ljubljansko sodišče prisodilo zaradi oškodovanja podjetja za skoraj deset milijonov evrov. Sodbo, ki jim je bila izrečena včeraj, naj bi trojica neuradno s sodišča prejela čez predvidoma dober mesec. Takrat pa bodo imeli na voljo 15 dni, da vložijo pritožbo, ki so jo napovedali že takoj, ko jim je sodišče naložilo kazni.

Do nadaljnjega brez vsega

“Če in ko bo vložena pritožba, se ves postopek za vsaj eno leto seli na višje sodišče. Ker nihče od včeraj obsojenih ni priprt, se primer najverjetneje ne bo obravnaval kot prednosten,” je neuradno slišati iz pravosodnih krogov. Ne glede na to, koliko časa bo višje sodišče presojalo o njegovi pritožbi, pa Kordež ne bo smel razpolagati s svojim premoženjem, Sodišče je namreč Kordežu in njegovim sorodnikom do pravnomočnosti sodbe prepovedalo prodajati tako obe družinski hiši in zemljišča na Gorenjskem kot počitniško hišo na otoku Lošinj na Hrvaškem. S premoženjem, ki ga je sodišče Kordeževim zamrznilo že konec predlanskega decembra, bo namreč Kordež moral plačati za škodo, ki jo je po mnenju sodišča povzročil Merkurju.

Brez vsega in še v zapor

“Obsojen sem bil zato, ker sem mogoče v nasprotju z drugimi delal preveč pošteno in ker nisem mislil nase,” je kljub vsemu prepričan Kordež. Če mu s pritožbo višjih sodnikov ne bo uspelo prepričati, da je nedolžen, bo – ob tem, da bo ostal praktično brez vsega premoženja – moral še odsedeti pet let v zaporu. “Kordež je bil pobudnik in koordinator posla. Vedeli pa ste, da je to, kar počnete, kaznivo dejanje. Delovali ste naklepno,” je Kordežu in njegovima bivšima sodelavcema ob izreku kazni očital sodnik.

“Vračamo zaupanje”

Kordež je sicer prepričan, da je kaznovan predvsem zaradi pritiskov javnosti. “Verjetno sem najprimernejši za to, da se me razglasi za glavnega krivca za slabe finančne razmere v državi,” trdi gospodarstvenik, ki je bil leta 2007 celo nagrajen z nazivom menedžer leta.

Sodbo so mu včeraj izrekli po zgolj dobrih treh mesecih sojenja. Tudi zato je Kordež s sodelavcema sodišču tik pred koncem sojenja očitali, da se jim sodi “z vratolomno hitrostjo”. Nad tem očitkom so zgroženi v sodniških vrstah.

“Skoraj neverjetno je, da si sploh kdo drzne izreči take kritike. Ob tem, da si prizadevamo vsak tako odmeven sodni proces začeti in končati v čim krajšem času, pri tem pa obravnave voditi brez večjih prekinitev nemoteno nekajkrat na teden, kot se je delalo na sojenju Kordežu,” so prepričani nekateri kazenski sodniki, ki ne želijo biti izpostavljeni. Prepričani so, da se bo v družbo zdaj počasi spet začelo vračati zaupanje v poštenost sodnikov. “Samo s takim načinom vodenja sodnih postopkov, kot je bil izveden na sojenju Kordežu, si lahko pravosodje spet pridobi zaupanje ljudi. Drugim sodnikom je lahko za zgled sodnik, ki nekdaj vplivnemu poslovnežu ni pustil, da bi se norčeval iz sodišča,” menijo.

Komentarjev 13
  • mukotrpni 09:23 06.september 2012.

    Kordež je naredil napako ker ni podmazal politike in ker ni imel političnih zvez oz. premal.Ne branim ga , grehe naj plača, ampak kaj se dogaja s ostalimi : Bavčar,Šrot,Zidar,Tovšakova,Črnigoj.....PATRIA, NLB, NKBM.... Zdaj pričakujejo po obsodbo Kordeža da bo ...prikaži več bo javnost zadovoljna in da bodo na ostale pozabili.....

  • 1111 17:57 05.september 2012.

    ...ma strici ti odzadaj mamo zadovoljevali!!! ...bebo! ...začet bi mogli pri Bavčarju, Šrotu, Tovšak, Janši, Zidar... in še in še... in Kordež......domobranska oblast je dokazala, od koga in za koga je sodstvo, tožilstvo in policija...sram me je, da sem slovenec!

  • Stolp 17:55 05.september 2012.

    Ne sploh se niso otresli tega vpliva stricev in se ga tudi ne nameravajo aj jih ti strici lepo plačujejo.Ravno to dokazuje ta sodba: Kordež pet let plus kazen plus nerazpolaganje s hišami o.k. to je pravična kazen. ...prikaži več Ampak kaj pa Zidar, desetkrat hujši goljuf: dve leti, brez kakršnekoli kazni in še vedno razpolaga z vsem svojim premoženjem.Slovenci ne slepite se!