Slovenija > Črna kronika
20250 ogledov

V romskem obračunu en mrtev in trije ranjeni

Mirko Pilinger Dolenjskanews.com Prizorišče streljanja
Na novomeškem sodišču so razglasili sodbo Mirku Pilingerju, obtoženemu umora in poskusa uboja, ter Dejanu Novaku, ki naj bi mu pri tem pomagal.

Sedemindvajsetletni Mirko Pilinger-Miki, obtožen, da je 3. septembra 2022 umoril 22-letnega Sabostjana Kovačiča in skušal ubiti romskega glasbenika Demirja Brezarja-Demka, danes razglasitve sodbe ni hotel poslušati. Po zaključnih besedah tožilstva in obrambe so ga pravosodni policisti menda zaradi slabega počutja odpeljali nazaj v ljubljanski pripor. Ko so mu tja sporočili odločitev novomeške okrožne sodnice Mojce Hode, se je verjetno počutil še slabše – dobil je 30 let zapora.

Tudi 22-letni Novak, ki sicer ni v priporu, je bil obsojen na visoko kazen, za rešetkami bo 19 let.

Mirko Pilinger | Avtor: D. M. Z leve: Dejan Novak z zagovornikom Igorjem Grošljem, Mirko Pilinger in njegov odvetnik Adam Molan. D. M.

Hišno zabavo prekinili policisti

Usodno soboto je Demir Brezar, ki ga nekateri razglašajo celo za najboljšega pevca v Novem mestu, skrbel za glasbo na domači zabavi v naselju Žabjak-Brezje. Po njenem predčasnem koncu, zaradi hrupa so menda posredovali policisti, je prisedel v seata alhambro, ki jo je vozilo njegovo dekle Alma Pljaskovič, zadaj sta bila Kovačič in Aleksander Zorec.

Namenili so se proti Novemu mestu, toda tja niso prišli. Po obtožnici jim je pot prestregel in jih prisilil, da so se ustavili audi A6 z Novakom za volanom, zraven je sedel Pilinger, za njima pa mati njegovih dveh otrok Carmen Jarc in 19-letni Peter Bregar. Pilinger naj bi nato izstopil in z avtomatsko puško Kovačiču prestrelil glavo, Brezarja pa hudo ranil v obraz. Poškodovana sta bila še Jarčeva in Bregar, na katera je v silobranu streljal Kovačič.

Pilingerjev motiv naj bi bilo ljubosumje. Razburila naj bi ga fotografija njegove Carmen – s katero sta se malo prej razšla, a se ji ni bil pripravljen odpovedati – ki jo je Kovačič objavil na svojem facebook profilu.

Koliko dobiš, če koga ubiješ?

Državna tožilka Barbara Prevolšek Rajić je danes v zaključnem govoru vztrajala pri obtožnici, ki da je po zaslišanju kopice prič in izvedencev različnih strok povsem dokazana. Pilinger naj bi s klici na 112 hotel prekiniti hišno zabavo in tako izsiliti, da so potniki v seatu zapeljali v zasedo: "Priče so ob streljanju pri vozilu videle samo njega, Klavdija Kerin (Pilingerjevo dekle, op. a.) pa se je pri svoji sestri pozanimala, koliko dobiš, če koga ubiješ. Dejan Novak je bil s Pilingerjem v stikih po telefonu ves dan, vse dokler ta ni prisedel v njegov audi, in je vedel, da bo prišlo do streljanja."

Za Pilingerja je predlagala 24 let zapora za umor, 10 let za poskus uboja, enotna kazen se je glasila 30 let aresta. Novak naj bi si zaslužil 15 let za pomoč pri umoru, pet let za pomoč pri poskusu uboja, skupaj 19 let in pol zapora.

Ti si morilec!

Zatem je svoj zagovor naposled podal Pilinger: "Policija je povzela govorice, trosili so jih ljudje, ki mi hočejo škodovati. Ne vem, zakaj je bil ubit Kovačič, slišal pa sem, da se je ukvarjal z drogo in je preveč vzel zase. Če bi mu kaj hotel, bi ga poiskal in ne bi javno razglašal, da ga hočem ubiti."

"To je vse laž. Ti si morilec!" ga je tedaj glasno prekinil Sabostjanov oče Miro Brajdič.

Je pa Pilinger priznal, da je bil na prizorišču streljanja. Ko je doma slišal pokanje, je  prihitel do obeh avtomobilov, vendar, je zatrdil, ni bil oborožen z morilskim orožjem, domnevno kalašnikovim: "Streljati je začel Kovačič, jaz sem samo branil Carmen in uporabil pištolo."

Njegov zagovornik, odvetnik Adam Molan, se je v svojem zaključnem govoru oprl na izsledke Nacionalnega forenzičnega laboratorija, po katerih v audiju niso našli Pilingerjevih bioloških sledi, na njegovem mobilniku, ki je ležal na zadnjem sedežu, pa je prevladoval DNK Jarčeve, saj naj bi si ga  tisti večer sposodila od njega. "Ko nekdo strelja in pride do odziva, to ni umor. Prav tako ni bilo poskusa uboja. Brezarja je poškodoval del projektila, ki je prebil vetrobransko steklo in pri tem spremenil smer. On sploh ni bil tarča. Mojega klienta naj se oprosti obtožb, v skrajnem pa ublaži kvalifikacijo kaznivega dejanja v uboj z elementi silobrana."

Naj se ga oprosti

Tudi odvetnik Igor Grošelj je nagovoril senat, da Novak tisti dan ni prevažal Pilingerja, ampak so v audiju sedeli še Bregar, Jarčeva in njegovo dekle Ema Brajdič. Namenjeni da so bili na Petrol, seatu pa niso zaprli poti, temveč so predenj zapeljali, da bi se po prehitevanju umaknili nasproti vozečemu avtu, pri čemer je prišlo do trčenja. "Dejan Novak ni mogel vedeti, da se bo ob njegovem vozilu pojavila oseba, ki bo vrnila strele. Zato naj se ga obtožb oprosti," je zaključil Grošelj.

Sodnica Hodetova na to ni niti pomislila in je skoraj v celoti sledila predlogu tožilstva. Pilinger je bil za umor obsojen na 24 let aresta in za poskus uboja na osem, skupaj torej na 30 let, Novak pa za pomoč pri umoru na 15 let ter za pomoč pri uboju na pet, enotna kazen je, kot rečeno, 19 let aresta. 

Komentarjev 10
  • Truthurts 21:16 17.februar 2024.

    Sodnija pri nas je na podnu. Nekoga je treba obdolžit, pa čeprav nedolžnega, kajne? Koliko je še takih primerov, me zanima. Po komentarjih sodeč pa je Slovenija še preveč polna opranoglavcev, ki verjamejo "avtoriteti" in imajo že vnaprej sprogramirano razmišljanje. ...prikaži več Hrvaški izvedenec balistične in fizikalno-kemijske stroke je izključil možnost, da bi Pilinger streljal iz puške. Samo morajo nekoga potunkat.

  • Kmodri_ 23:01 16.februar 2024.

    Bakrenoljubcev so še vedno v bakreni dobi...

  • Toma 18:26 16.februar 2024.

    Samo?