Slovenija > Črna kronika
35 ogledov

Za pet milijonov ogoljufali proračun

Evro Profimedias
Goljufije, težke dobrih pet milijonov evrov – oškodovali so proračun Slovenije in proračun Evropske unije. Ovadenih 32 oseb.

V obsežni kriminalistični preiskavi so mariborski in koprski kriminalisti preiskovali več sumov goljufije na škodo Evropske unije, nepravilnosti se nanašajo na pridobivanje sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj.


Mariborski kriminalisti so decembra ovadili 13 odgovornih oseb in uslužbencev gospodarske družbe. Sumijo jih, da so se med letoma 2010 in 2012 kot zastopniki podjetja prijavili na razpis za pridobitev sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj. Sredstva bi morali porabiti za nakup nove opreme za izvajanje gospodarske dejavnosti, vendar pa so z dobljenim denarjem le obnovili staro opremo. Tako so si neupravičeno pridobili slaba dva milijona evrov. Mariborski kriminalisti so ovadili tudi tri pravne osebe iz te gospodarske družbe.

Najprej goljufali, nato prali

Sočasno so preiskavo izvajali tudi koprski kriminalisti. Junija so kazensko ovadili 12 fizičnih oseb, ki so med letoma 2011 in 2012 goljufali na enak način kot v mariborskem primeru.

Koprski kriminalisti pa so ovadili tudi štiri fizične osebe, ki jih sumijo pranja denarja, zaradi goljufije na škodo Evropske unije so ovadili še tri gospodarske družbe.  Osumljenci ene od ovadenih družb so slovenski proračun in proračun Evropske unije odškodovali za dobra 3,2 milijona sredstev, nato pa so denar še oprali.

"Skupna škoda, ki je nastala z opisanimi kaznivimi dejanji, tako znaša 5.251.916  evrov," so še pojasnili policisti.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:40 31.oktober 2016.

    Ma kaj je teh 5 milijončkov proti milijardi evrov ,ki jih je pokradla RKC s svojimi mariborskimi nadškofijskimi valpeti in biriči ! Nihče nikoli ne bo kaznovan !