Slovenija > Črna kronika
155 ogledov

Za povzročitev smrtne nesreče pri Mednem pet let zapora

Nesreča Medno Gasilska birgada Ljubljana
Ljubljansko okrožno sodišče je štiri leta po hudi prometni nesreči, v kateri je umrl 36-letni voznik osebnega vozila, poškodovana pa je bila njegova 8-letna hči, zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti na pet let zapora obsodilo 74-letnega Karla Kregarja. Sodba še ni pravnomočna.

Usodna prometna nesreča se je zgodila 17. februarja 2012 dopoldne na regionalni cesti v Mednem, ko je 74-letnik med vožnjo pod vplivom alkohola in pomirjeval sanval zaspal za volanom.

Njegov avtomobil je zaneslo na nasprotni vozni pas, kjer je po ugotovitvah sodnega izvedenca močno oplazil tovornjak z vlačilcem. Zaradi trka je tovornjaku počila sprednja leva pnevmatika, zato je začel drseti na nasprotno smerno vozišče, kjer je nato trčil v osebno vozilo, ki ga je vozil 36-letnik.

Tovornjak je na mostu čez železniško progo prebil ograjo in obvisel z njega, medtem ko je avtomobil 36-letnika ostal ukleščen med tovornim vozilom in varovalno ograjo.

Poškodovani voznik, ki so ga morali iz zverižene pločevine rešiti gasilci, je tri dni pozneje umrl v ljubljanskem kliničnem centru, medtem ko je bila njegova osemletna hči lažje poškodovana.

Nesreča Medno  | Avtor: Gasilska birgada Ljubljana Gasilska birgada Ljubljana

"Voznik je bil tempirana bomba"

Kregarja je slabi dve uri po nesreči pregledal zdravnik. Nerazločen govor, nezanesljivo ravnotežje, težje sledenje z očmi, upočasnjeno obnašanje, vse to in še več je zapisal v svoje poročilo. Posumil je, da je vinjen in pod vplivom psihoaktivnih zdravil, in sumi so se izkazali za resnične.

Za Kregarja, ki mu je grozilo celo osem let zapora, je tožilstvo predlagalo, naj ga zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti obsodi na dve leti zapora, a je sodišče zanj našlo več oteževalnih okoliščin in mu prisodilo pet let zapora. Če bo sodba v primeru pritožbe prestala sito na višjem sodišču, Kregar eno leto po pravnomočnosti ne bo smel voziti avtomobila, poravnati pa bo moral tudi stroške kazenskega postopka.Po oceni sodnice Deje Kozjek je bil Kregar zaradi zasvojenosti z alkoholom in hkratnega jemanja sanvala "tempirana bomba", zato je bilo po njenem mnenju le vprašanje časa, kdaj se bo zgodilo. Kdor jemlje to uspavalo, namreč ne sme piti alkoholnih pijač, saj to še bistveno zmanjša sposobnost upravljanja vozil in strojev ali opravljanja drugih nevarnih del.

Sodišče je na podlagi premoženjskopravnega zahtevka, ki ga je vložil pooblaščenec hčerke umrlega, določilo, da ji mora Kregar plačati 13.000 evrov, medtem ko ji je zavarovalnica že izplačala 17.000 evrov. S tem je sodnica le delno ugodila premoženjskopravnemu zahtevku, za preostalih 30.000 evrov in dobrih 1110 evrov mesečne rente do dekličinega 26. leta starosti pa je družino napotila na pravdo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • nergač 15:07 14.maj 2016.

    in tale možganski trust z imenom "jakec 1575" te takole spravi ob živce ? Prej nisem vedel, zdaj sem pa že prepričan, da si potreben pogovora s strokovnjakom in da ti izmeri kje si tako frustriran, da takole vzkipiš. Pa ...prikaži več menda ja ne zaradi let, saj si v najlepših letih, to ne more bit vzrok.

  • maresem 11:01 14.maj 2016.

    ... razen, če si cigan, tajkun ali politični mafijec.

  • Žurnalček 19:40 13.maj 2016.

    Saj takšna usoda doleti vsakega pijanega , ki naredi prometno nesrečo z telesnimi poškodbami ali pa materialno škodo . Morda komu to ni jasno ? Če je nesreča hujša , ti gre vsa imovina na boben , kajti zavarovalnica izplača ...prikaži več tožbeni zahtevek in se ne pogaja o višini odškodnine , kajti potem toži itak vas . Moj prijatelj je bil ob 12.000 DM , ker se je samo dotaknil od zadaj Romskega starega Golfa in ni hotel Romom za škodo dati 100DM ampak je palamudil , prišla je Policija , Roma pa k doktorju zaradi "poškodbe" vratu "