Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Za Šešlja zahtevali 28 let

Vojislav Seselj Žurnal24 main
Tožilci haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so zahtevali 28 let zapora za vodjo srbskih radikalcev Vojislava Šešlja. Šešelj, ki se brani sam, bo sklepno izjavo podal od 12. do 15. marca.

Tožilec Mathias Marcusen je tretji, zadnji dan sklepne izjave tožilstva danes sodnike pozval, naj Šešlja spoznajo za krivega po vseh devetih točkah obtožnice, ki ga bremenijo zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov, ker je dokazano kriv za težke zločine "tako po obsegu kot njihovi gnusni naravi".

"Njegova protipravna ravnanja so dramatično spremenila etnično sestavo občin, ki si jih je vzel za tarčo," je poudaril tožilec in izpostavil, da je šlo za večnacionalne skupnosti, ki so postale srbske, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Šešljevi zločini zaslužijo kazen, ki ustreza njihovi teži, olajševalnih okoliščin pa ni, je poudaril tožilec. Kot je dodal, olajševalna okoliščina ni niti to, da se je Šešelj leta 2003 sodišču prostovoljno predal, saj je moral to storiti v skladu z zakoni. "Še več, njegovega obnašanja v priporu in na sodišču ne moremo obravnavati kot olajševalno okoliščino," je dejal Marcusen in izpostavil, da je Šešelj sojenje uporabil za politične govore.

Obtožnica Šešlja bremeni "sovražnega govora in propagande sovraštva", načrtovanja, ukazovanja in spodbujanja pri načrtovanju ali izvrševanju pregona Hrvatov, Bošnjakov in drugih nesrbskih civilistov v okviru združenega zločinskega dejanja (njegov cilj je bila vzpostavitev Velike Srbije). Obtožen je, da je v okviru tega cilja novačil prostovoljce Srbske radikalne stranke, jih indoktriniral s sovraštvom do Nesrbov, organiziral ter poslal na bojišča.

Zadnji dan posvetili pregonu Hrvatov

Tožilstvo je sicer zadnji dan sklepne izjave posvetilo pregonu Hrvatov v Vojvodini. Kot je poudarilo, so na sojenju dokazali, da je Šešelj sodeloval in spodbujal pregon Hrvatov iz vasi Hrtkovci v Vojvodini. V govoru na mitingu v tej večinsko hrvaški vasi je 6. maja 1992 pozval k pregonu Hrvatov in jim zagrozil, da jih bodo do meje s Hrvaško prepeljali z avtobusi, če ne bodo odšli sami. Označil jih je za ustaše in dejal, da zanje ni prostora v vasi.

Kot je poudarila tožilka Lisa Biersay, so Šešelj in njegovi sodelavci na mitingu načrtno ustvarili vzdušje strahu s predvajanjem nacionalistične glasbe in oboroženimi ljudmi v črnih četniških uniformah ter prihodom množice srbskih beguncev iz Hrvaške, ki so Hrvatom delili naslove zapuščenih srbskih hiš na Hrvaškem. Po tem mitingu so Hrvati iz vasi množično odšli, nato pa so jo preimenovali Srbislavce, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Komentarjev 3
  • privat 08:17 10.marec 2012.

    Za vse je kriva vlada...od tam dobijo delodejalci napotke kako do zaslužka...res pa je da so dosti cenejša delovna sila in da o njihovih pravicah ne govorimo...poglejmo prevoznike in trgovine ,skladišča...vsi so malo plačani sužnji ,brez osnovnih pravic ,zaposleni so ...prikaži več pa prek nekih agencij ,ki so pripravljene v slučaju nekih tožb prevzeti vso odgovornost...vsekakor so to agencije brez premoženja tako da ne morejo za nič posledično odgovarjati,le odgovornosti se znebijo organizatorji poslov....primer Luka Koper,interspar(Spar),Lidl,BTC ,....Kdaj pa misli ta Janšizem narediti red?' Kaj niso to firme z velikimi dobički??

  • zaskrbljeni 16:33 08.marec 2012.

    Ko pogledam prognoze demografske strukutre bodoče Slovenije in jih primerjam s tistimi iz predvojne BiH, se zgrozim. Migracije v našo domovino so najštevilčnejše ravno iz področij na katerih je "deloval" zgoraj omenjeni psihopat in že predstavljajo podoben demografski vzorec, kot ...prikaži več pred zadnjo balkansko morijo v takratni BiH. Od osamosvojitve je bilo podeljenih četrt milijona državljanstev. Zanimivo, da se je trend začel povečevati leta 2004 z vstopom v EU in to iz ne-evropskih držav, večinoma iz BiH in Srbije. Še bolj pa je zanimivo dejstvo, da je prišlo k nam od leta 2008 še približno tolikšno število migrantov, kot je trenutno število brezposelnih. V tem času so bile že znane razsežnosti finančne krize in je že upadalo povpraševanje po delovni sili, torej za podelitev ni bilo nikakršnih ekonomskih razlogov!?Odsotnost regulative na tem področju dokazuje tudi nedavno poročanje Žurnala24, kako država bolje skrbi za tujce, kot pa za svoje avtohtono ljudstvo. S strani ene od humanita

  • Žurnalček 23:41 07.marec 2012.

    Upajmo, da jih bo fasal, sam tole je bolj manj, kot bi trebal dobiti. 40 brez možnosti predčasne izpustitve, bi bilo zadovoljivo !