Slovenija > Črna kronika
47 ogledov

"Za streljanje ni bilo časa"

policija
1/9
Anže Petkovšek
Lani v Sloveniji 31 ropov pošt in bank, letos 22.

"Ne, nimamo posebnih navodil, da naj bi se policisti izogibali streljanju in v primeru srečanja z roparji, ki so v začetku tedna streljali na našo patruljo, tudi ni šlo za policiste povsem brez izkušenj. Preprosto je bilo za to, da bi policisti streljali nazaj, premalo časa, vsekakor pa so bili zakonski pogoji za to, da bi policija streljala nazaj, izpolnjeni," ocenjuje prvi mož koprske policijske uprave Božidar Štemberger.

Znano je namreč, da sta italijanska držaljana, ki sta v torek zjutraj oropala poslovalnico Banke Koper v Luciji, izstrelila vsaj štiri strele na policijsko patruljo, ki ju je izsledila pri begu na motorju.

Nekaj pred 14. uro sta bil roparja tudi privedena pred koprskega preiskovalnega sodnika, ki je zanju odredil pripor.

Končala v strugi potoka

Kot je povedal prvi koprski kriminalist Dean Jurič, so italijanska državljana, ki sta banko oropala v pičlih nekaj minutah, našli v suhi strugi potoka, okoli 800 metrov od hiše, ki sodi v Šalaro (predel Kopra). "Italijanski kolegi so pri preiskavi njunih bivališč v Italiji zasegli nekaj kokaina in hašiša ter 4500 evrov gotovine. Koliko sta odnesla iz banke, ne bomo razkrili, znesek 160 tisoč evrov, ki so ga objavile Primorske novice, pa ne drži. Lahko povemo, da sta udarila dva uslužbenca banke, prvi ni mogel oziroma želel odpreti bančnega trezorja, drugi pa je ob začetku ropa zaklenil blagajno, s katero je posloval, in odvrgel ključ. Oba roparja sta imela pištoli, v obeh so bili naboji, pa tudi avtomatsko pištolo skorpion. Iz banke sta odnesla nekaj gotovine, ki sta jo našla v prostorih, kjer je v banki trezor ter 46 vrečk z denarjem, ki so jih stranke prinesle v dnevno-nočni trezor," je povzel Jurič.

Roparja, gre za 22- in 24-letnika, sta v Portorož prišla dan pred ropom in naj bi, kot je povedal Jurič, domnevno prespala kar na portoroški plaži, potem pa se odpravila do Lucije.

"Sta dobra fanta"

Danes je policijo sicer poklical njun odvetnik in se v imenu njune družine opravičil policiji in javnosti, prav tako so pred koprsko sodišče danes prišli tudi člani njune družine, pa partnerki oziroma prijatelji, ki so solzami v očeh med drugim poudarili, da "sta storilca dobra fanta in da ne morejo razumeti, kako je prišlo do odločitve, da oropata banko".

Koliko bo sicer stala slovenske davkoplačevalce akcija njunega zasledovanja oziroma iskanja, v kateri so sodelovali tudi specialci, ki so jih poklicali po streljanju na koprsko policijsko patruljo ter helikopterja, ni znano. "Tega ne izračunavamo, ker pravzaprav nimamo komu izstaviti računa," je povedal na to temo Štemberger.

Za rop jima grozi od tri do pet let zapora, za poskus umora najmanj 15 let zaporne kazni, za orožje pa od šest mesecev do pet let zapora. Policija še ugotavlja, ali so v ropu sodelovali morebitni udeleženci ter od kod izvira orožje, saj so serijske številke na njem zabrisane.

Komentarjev 3
  • Skippy 15:07 19.avgust 2011.

    Naj rajši plačate stroške policije in specialcev - bo precej bolj dolgotrajna kazen kot zapor.

  • allstarr111 16:24 18.avgust 2011.

    Za rop bosta dobila nekje 3 leta, poskusa umora jima ne bodo dokazali, ker je policist ranjen v NOGO, za posedovanje orožja bosta dobila po 6 mesecev zapora, za vsak kos, seveda pa ne moreta dobit oba 6 mesecev za ...prikaži več isti kos orožja.Ne vem kdo vam je dal podatke česa vsega bosta obtožena, ker vsak ki je prebral KZ in ZKP ve da strel v nogo ni poskus umora.

  • Stolp 15:55 18.avgust 2011.

    'Ni znano komu naj izstavimo račun....' Pa grozno kaka država. Ja komu neki!