Slovenija > Črna kronika
700 ogledov

Za vikend reševal, zdaj se je ponesrečil sam

Gorsko reševanje Žurnal24 main
V torek se je na območju Jalovške škrbine na višini okoli 2250 višinskih metrov okoli desete ure dopoldan v pripetila nesreča, v kateri je bil poškodovan gorski reševalec Jure Jeršin iz GRS Rateče. Tri dni pred tem je sam sodeloval v dveh zahtevnih reševalnih akcijah.

"Pravilno opremljen gorski reševalec, ob vzponu je uporabljal dereze za visokogorje in ledna cepina, je ob pregledovanju razmer na terenu padel," je pojasnil predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik

Omahnil je po pobočju okoli dvesto metrov nižje, pri čemer je utrpel hude telesne poškodbe. "Sam je poklical pomoč, aktiviran je bil helikopter, v katerem sta bila zdravnika letalca - reševalca dr. Eva Pogačar in dr. Peter Najdenov ter reševalec - letalec in predsednik postaje GRS Rateče Marko Kopavnik," je razložil Potočnik. "Hkrati je bila aktivirana posadka za morebitno klasično posredovanje, sestavljena iz članov Jeršinove matične postaje. Helikopter je na kraj kasneje prepeljal še tri reševalce." Poškodovanega gorskega reševalca so oskrbeli na kraju ter prepeljali v jeseniško bolnišnico. 

Ugasnilo mlado življenje

Fotografija je simbolična | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Poškodovani gorski reševalec je sicer le nekaj dni pred tem sam v istem dnevu sodeloval v kar dveh reševalnih akcijah. V soboto v iskalni akciji za pogrešanim osemnajstletnikom, ki se očetu ni javil s Podkorna. "Verjetno je bil za planinca usoden zdrs na poledenelem snegu," je zapisal v opisu reševanja minuli vikend. "Žal še en črn dan v moji statistiki reševanj v Poncah. Zdravnica lahko le še potrdi žalostno dejstvo, da je še eno mlado življenje zapolnilo strani črne kronike, neizmerna žalost pa naša srca in srca svojcev."

Že med reševanjem je poslušal pogovor pilota in načelnika GRS Mojstrana, da je sprožena še ena akcija na južnem grebenu Škrlatice, kjer naj bi se zaplezala dva planinca, ki sicer nista bila poškodovana. "Pilot takoj ponudi pomoč, saj sva z zdravnico že v helikopterju in ne bo izgube časa s pristajanjem v Mojstrani, saj je mrak že močno načel vidni del dneva," je zapisal na spletni strani GRZ Rateče. 

Dva alpinista rešili živa in zdrava

Med poletom jih opazita, kako sta uredila sidrišče na majhnem prostoru. "Tehnik in posadka bodo morali biti izredno natančni, da me posadijo med dvojico," Jeršin opisuje zahtevno reševanje. "Vpnem se na jeklenico in že sem na poti proti alpinistoma. 10m, 5m, 2m in oklenem se roglja, ki nudi vsaj dobro oporo. Brez izpenjanja jeklenice vpnem prvega alpinista in kar je najpomembnejše izpnem njegovo varovanje in že sva na poti odrešitve – zanj. Mene čaka še njegov kolega. Tudi drugi cikel poteka brez težav, le pri vstopu v helikopter imamo nekaj dela z zataknjenim cepinom."

Oba planicna živa iz zdrava oddajo v Mojstrani, kar je, kot je zapisal reševalec, "blagodejni obliž na tragični dogodek izpred slabe ure". V Ratečah pristanejo, dopolnijo opremo in se vrnejo domov, ko je že tema. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 19:19 16.december 2016.

    pustite naravo pri miru

  • flyaway 21:40 15.december 2016.

    Polomljena oba gležnja....

  • tecumseh_1975 10:32 15.december 2016.

    pa ravno on..karma... nekaj časa nazaj se spomnim enega dokumentarca o GRS in je ravno on zaigral ponesrečenca ki ga rešujejo s helikopterjem.. In ravno tako je bila zadeva odigrana nekje Tamarju. Upam da ni hujšega.