Slovenija > Črna kronika
76 ogledov

Začetek sojenja bivšima častnikoma JLA

Tanki JLA Slovenija Muzej novejše zgodovine/Tone Stojko
V Murski Soboti se je začelo sojenje nekdanjima častnikoma JLA. Obtožnica ju bremeni kaznivega dejanja vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo.

Vladu Trifunoviću in Berislavu Popovu grozi od pet do 20 let zaporne kazni, sodijo pa jima v odsotnosti. Nekdanji generalmajor Trifunović in polkovnik Popov sta kot odgovorni vojaški osebi obtožena, ker naj bi v oboroženem spopadu med SFRJ in Slovenijo Trifunović podrejenemu Popovu ukazal zavzeti mejne prehode z Avstrijo.

Pri tem nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov, zaradi česar sta umrla dva civilista. Povzročena je bila tudi velika materialna škoda. Tožilstvo jima očita tudi opustitev ukrepov, ker nista preprečila ropanja civilnih objektov.

"Izpolnjeval sem le ukaze"

Trifunovića na sojenju zastopa odvetnik Gorazd Fišer, v zagovoru pa je navedel, da se vseh ukazov ne spomni, zato bi mu morali tiste, ki naj bi bili sporni, posredovati. "Izpolnjeval sem le ukaze izvršnega sveta SFRJ in vojaškega vrha JLA, saj je bila to takrat enotna država, ukaz za delovanje enote pa sem dobil od generala Konrada Kolška, ki je Slovenec," je izpovedal.

Popov, zastopa ga odvetnik Danilo Hari, je prav tako povedal, da je zgolj izpolnjeval ukaze s ciljem zavarovanja državne meje. O smrti dveh civilistov ni vedel ničesar, njegova enota pa se je samo branila, navaja. O kraji zlatnine in drugih predmetov tako kot Trifunović prav tako ne ve ničesar.

"Streljali smo samo v obrambi"

Prva priča, nekdanji praporščak JLA Vlado Apostolovski, je razmere v Gornji Radgoni opisal kot pekel, kjer so z vseh strani streljali na njihovo kolono, vojaki pa da so se le branili. "Popov nikoli ni ukazal streljanja brez izbire cilja, streljali smo samo v obrambi, v civilna stanovanja nismo vstopali, stvari iz objektov pa so, kot smo videli, odnašali drugi, ki so izkoristili položaj," je povedal.

Takratni poveljnik teritorialne obrambe na tem območju Ljubo Dražnik je zatrdil, da je imela teritorialna obramba ukaz, da nikakor ne sme streljati prva in da tudi niso nikoli streljali prvi. Druge priče so se strinjale, da je težko povedati, kdo je v katerem primeru streljal prvi.

Komentarjev 2
  • privat 15:44 26.februar 2012.

    ja vsaj nekdo naj je kriv za naše muke sedaj!!

  • Stolp 16:36 25.avgust 2011.

    Farsa na kvadrat: tako ali tako bosta oproščena, ker vemo kakšne barve je naša sodnija pa še sojenje v odsotnosti. Bosta obsojena samo da bodo mal pred volitvami vrgl kost javnosti. A so vsaj kako tiralico razpisal? Onadva bosta pa ...prikaži več potem prostovoljno prišla v arest v Slovenijo. Ha, ha...Pa dobr, za kake budale nas mate?