Slovenija > Črna kronika
48 ogledov

Zalog: Romi želeli podjetnika okrasti?

Romi iz Zaloga naj bi za smrt podjetnika vedeli že okrog 16. ure, policisti pa s Žurnal24 main
Streljanje v Zalogu na Dolenjskem: preiskava naj bi bila pri koncu. Pojavljajo se govorice, da so podjetniku večkrat vlomili in kradli železo. Prijave na policiji naj nikoli ne bi bile rešene.

Forenzična preiskava streljanja v Zalogu na Dolenjskem prejšnji teden naj bi bila pri koncu. Prvi rezultati naj bi bili znani še ta teden. Po neuradnih informacijah Rominja ni umrla zaradi strelne rane.

Dogovor ali kraja?
Kot poroča Radio Krka, so podjetnika večkrat okradli. Tisti, ki so ga poznali, ne verjamejo, da bi bil zmožen storiti samomor. Pojavljajo se ugibanja, ali so se podjetnik in Romi res dogovorili za odvoz železa ali so Romi želeli železo ukrasti.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Večkrat so mu vlomili
V podjetnikovo gospodarsko poslopje so namreč že večkrat vlomili (po poročanju radia najmanj štirikrat), "neznani" storilci pa so odpeljali železo in druge  kovine ter vso električno instalacijo. Neuradno je bilo samo v zadnjih nekaj tednih storjenih za okrog 10 tisoč evrov škode. Podjetnik se je obrnil na policijo, krajo orodja na gradbišču in nafte na sedežu podjetja je večkrat prijavil, a novomeški policisti naj ne bi rešili še niti enega primera.

S PU Novo mesto so nam na vprašanja v zvezi s tem odgovorili, da obravnavajo "vsa kazniva dejanja, o katerih smo obveščeni oziroma jih oškodovanec prijavi. Na podlagi več prijav vodimo preiskave premoženjskih kaznivih dejanj, o katerih pa zaradi interesa kriminalističnih preiskav in tudi varstva osebnih podatkov ne moremo podati več informacij." Dodali so še, da bodo z ugotovitvami v sklopu te preiskave javnost seznanili v prihodnjih dneh.

Isti Rom izsiljeval župnika
Taisti Rom (Veljan Kovačič), čigar mama je v streljanju umrla, sam pa jo je odnesel s strelno rano, je na Dolenjskem precej znan. Izsiljeval naj bi namreč (tudi) nekdanjega župnika iz Prečne Antona Marinka, ki naj bi mu po nekaterih podatkih posodil celo 190 tisoč evrov.

Govoril mu je, da ga je strah ostalih Romov
Za Studio D Marinko ni želel odgovarjati, jim je pa kasneje poslal pismo. V njem priznava, da je zaradi izsiljevanja pomoč iskal pri policiji ter da je izgubil skoraj ves denar.

V stik sta prišla leta 2009, ko je Kovačič izgubil očeta. Večkrat je prišel prosit v župnišče za hrano, obleke, denar.

Marinku je govoril, da živi v strahu pred drugimi Romi ter o tem, da se bo verjetno moral odseliti.


Veljal Kova%C4%8Di%C4%8D_streljanje_romi_zalog_umor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Od moje dediščine ni ostalo kaj prida"
"Prosil me je, če mu lahko kaj pomagam. Po očetovi smrti je imel več težav z drugimi Romi, češ, da je grob njegovega očeta preblizu drugim romskim grobovom. Govoril je o svojem delu, da zbira barvne kovine, jih sortira, prodaja in razlagal, da bi mu delo bolje teklo, če bi imel ustrezno stiskalnico.
Ob koncu leta 2009 je večje količine barvnih kovin prodal v tujino, prinesel je celo potrdilo o odpremi. Obljubil je, da bo ves dolg poravnal, ko bodo računi plačani. Nekajkrat je manjše vsote vrnil
."

Vseeno je ostalo le pri manjših vsotah, in Marinko priznava: "Od moje dediščine po očetu ni ostalo kaj prida. Izogibanje plačila Veljana Kovačiča sem prijavil policiji v juniju 2010, zadeva je sedaj v rokah sodišča."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.