Slovenija > Črna kronika
1434 ogledov

Zaporna kazen zaradi posilstva

Zloraba Shutterstock
Kazen sicer še ni pravnomočna.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je v petek končalo ponovljeno sojenje Vladu Čehiću. Zaradi posilstva mlajše ženske so ga obsodili na tri leta in deset mesecev zapora, a sodba še ni pravnomočna. Sodišče je odločilo tudi, da se 54-letnemu Mariborčanu do pravnomočnosti sodbe podaljša pripor, poročajo mediji.

Čehić, sicer tudi član Štajerske varde, naj bi se aprila lani z mlajšo žensko udeležil shoda proti epidemiološkim ukrepom, nato naj bi se odpravila v njegovo stanovanje. Tam naj bi jo Čehić posilil, ženska pa se je naslednje jutro zateklo v zdravstveno ustanovo. Čehiću so kriminalisti isti dan odvzeli prostost.

Mariborsko okrožno sodišče je sojenje začelo avgusta lani, oktobra pa so presodili, da je Čehić zagrešil spolno zlorabo slabotne osebe in določili zaporno kazen v višini enega leta in dveh mesecev. Tožilstvo ga je sicer obtožilo posilstva, ampak je sodišče obtožbo posilstva prekvalificiralo, ker je bila žrtev opita. Sodišče je ob izreku sodbe sklenilo tudi, da odpravi pripor in ga takoj izpusti. Na sodbo sta se pritožila obramba in tožilstvo.

Posilistvo in ne spolna zloraba slabotne osebe 

Višji sodniki so po poročanju Večera pritrdili pritožbi tožilstva, da pri Čehiću obstaja ponovitvena nevarnost, zato so ga ponovno priprli. Ob tem so sodbo razveljavili po uradni dolžnosti, ker je bila slabo obrazložena in v nasprotju sama s seboj, ter jo vrnili na prvo stopnjo. Odločili so tudi, da mora ponovno sojenje steči pred spremenjenim senatom.

Spremenjen kazenski senat je v petek odločil, da dejanje, ki ga je storil mlajši ženski, ni bilo spolna zloraba slabotne osebe, kot so razsodili v prvem sojenju, ampak posilstvo, poročata Večer in Slovenske novice.

Tožilec je predlagal kazen štiri leta in pol zapora, sodnica pa je tožilstvu pritrdila glede kaznivega dejanja, ni pa sledila višini kazni. Sojenje je bilo zaprto za javnost, še piše Večer.

Zloraba Slovenija Slovenija Posilstvo 15-letnice. Pri nas.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.