Slovenija > Črna kronika
73 ogledov

Zaradi poškodb umrl serviser peči

Eksplozija in požar v Hrastju Saša Despot
V podjetju pri Kranju je včeraj eksplodirala naprava za sušenje izdelkov, pri čemer se je poškodovalo devet ljudi. Najhuje poškodovani je podlegel poškodbam.

Štiriinštiridesetletni moški, ki je bil v včerajšnjem požaru v podjetju Excenter v Hrastjah pri Kranju najhuje poškodovan, je zaradi poškodb danes umrl, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. V požaru je bilo sicer ranjenih še osem ljudi, med njimi zaposleni v podjetju in dva gasilca, ki sta pomagala pri gašenju.

Po nestrokovni oceni je škode na objektu gospodarske družbe za okoli 300 tisoč evrov. Kot so pojasnili na PU Kranj, kriminalisti skupaj z izvedenci nacionalnega forenzičnega laboratorija še ugotavljajo, zakaj je med vzdrževalnimi deli eksplodirala naprava za sušenje izdelkov, ki je zanetila požar. Napravo so po tem, ko so gasilci požar pogasili, razstavili in zavarovali njene delce. Dlje pa bo verjetno trajalo, da bodo ugotovili, zakaj je eksplodirala.

Prav tako še ni jasno, ali bi moški, ki je servisiral napravo, to smel početi. Bil je namreč podjetnik, ki se je ukvarjal z vzdrževanjem vodovodnih naprav, v podjetju Excenter pa je servisiral peč, ki se uporablja za sušenje izdelkov. Vse okoliščine v zvezi z dogodkom  kriminalisti še ugotavljajo, končno odločitev pa bo najverjetneje podal delovni inšpektor.

Med poškodovanimi tudi direktor podjetja

Kako bo z nadaljnjim delovanjem družinskega podjetja Excenter, direktor Robert Zorko danes za STA še ni mogel povedati. V eksploziji je bil tudi sam poškodovan, saj je bil skupaj s serviserjem v bližini peči in je utrpel poškodbe glave. Odpeljali so ga v ljubljanski klinični center, nadaljnje zdravniške preiskave pa ima tudi danes. Zorko, ki je še vedno pretresen, tako drugih informacij o nesreči ni mogel dati.

Družinsko podjetje, ki je dejavno na področju kovinsko predelovalne industrije, je bilo sicer ustanovljeno leta 1978. Danes podjetje, ki je lani ustvarilo 266.000 evrov prihodkov od prodaje in 10.000 evrov dobička, zaposluje deset ljudi in izdeluje točkovne snegolove, leta 2003 pa je proizvodnjo razširilo tudi na elektrostatično prašno barvanje kovin, je zapisano na spletni strani podjetja.

Postopek elektrostatičnega prašnega barvanja, ki poteka v lakirnici, kjer je prišlo do eksplozije, se deli na dva dela, in sicer na predobdelavo z razmaščevanjem, nato pa sledita polimerizacija in elektrostatično barvanje oziroma lakiranje. Po končanem nanosu barva v peči pri temperaturi od 180 do 220 stopinj Celzija polimerizira.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.