Slovenija > Črna kronika
39 ogledov

Zaradi ropa sta se pripeljala iz Beograda

Rop pošte v Semedeli. Vojko Rotar/Dnevnik
Koprski policisti so skupaj s kolegi iz sosednjih držav preiskali dva oborožena ropa v Kopru.

Kot smo poročali, sta dva neznanca pretekli četrtek popoldne od uslužbenke pošte na Srebrničevi cesti v Kopru zahtevala denar.

Policisti so po ogledu kraja ropa zavarovali prostor ter s pregledom videonadzornih kamer pridobili potreben opis, ki jim je v nadaljevanju pomagal. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da sta pred storitvijo oboroženega ropa obtoženca komunicirala s taksisti z namenom, da bi ju nato odpeljali v Trst. Ugotovljeno je bilo, da sta po ropu s taksijem zapustila Koper in se odpeljala v Trst.

"Pridobili smo tudi telefonsko številko, ki sta jo osumljenca ob zadrževanju na območja Kopra uporabljala, in sicer mobilni telefon s srbsko pozivno številko. S takojšnjim mednarodnim policijskim sodelovanjem s kolegi iz Srbije in Hrvaške smo prišli do podatka, da je uporabnik telefonske številke 23-letni državljan Srbije z območja Beograda in da je bil kontroliran že 15. 11. 2011 ob prestopu srbsko-hrvaške državne meje v avtobusu, ko je bil z njim 25-letni državljan Srbije, prav tako z območja Beograda," so sporočili s Policijske uprave Koper.

Pomagali so tudi italijanski kolegi

Koprskim policistom so pomagali tudi kolegi iz Italije, ki so jim pretekli petek sporočili, da je tega dne iz Trsta v smeri Beograda odpeljala edina avtobusna linija. Policisti so domnevali, da sta se osumljenca na podlagi prejetega obvestila iz Srbije pripeljala na območje EU z avtobusom in da ga bosta na enak način tudi zapustila.

Zato so zaprosili kriminaliste SKP Novo Mesto, da dobro pregledajo potnike na avtobusu za Beograd in v primeru identifikacije osumljenih obema odvzamejo prostost. Policisti PMP Obrežje so na avtobusni liniji Trst–Beograd odvzeli prostost državljanoma Srbije.

Nadaljnji postopek z obema so prevzeli kriminalisti SKP Koper, ki so jima v postopku zasegli oblačila, ki sta jih imela oblečena v času storitve ropa, ter približno polovico denarja, ki sta jo uspela odvzeti na ropu v Kopru.

V Trst prišla dan pred ropom

Policisti so ugotovili, da sta dan pred ropom iz Beograda prišla v Trst in si najela hotelsko sobo. Nato sta se iz Trsta z avtobusom odpeljala v Koper, kjer naj bi si kupila imitacijo pištole in si izbrala pošto v Semedeli kot najprimernejšo za izvedbo ropa.

Naslednji dan sta izvedla še en oborožen rop in se spet iz Trsta v Koper odpravila z avtobusom. Po ropu pa sta se s taksijem odpeljala nazaj v Trst. Že naslednji dan pa sta se z avtobusom odpravila iz Trsta nazaj domov, proti Beogradu, kjer pa sta bila ob poskusu izstopa v Hrvaško prijeta.

Stari znanec policije

V okviru mednarodnega policijskega sodelovanja so bili policisti obveščeni, da je 23-letni osumljenec že znani storilec kaznivih dejanj ropov in da je bil v letu 2010 v okviru kriminalistične preiskave ovaden z več sostorilci, katerim so očitali storitev okoli 30 ropov na pošte, bencinske črpalke, stavnice ipd.

Isti ropar z drugim pajdašem

Policisti so preiskali tudi rop iz sredine julija, ko sta dva neznana moška izvršila oborožen rop nad uslužbenko poslovalnice Pošte Slovenije na območju Semedele. Z grožnjo s pištolo sta ukradla nekaj tisoč evrov in hrvaških kun ter peš zbežala.

Policisti so z zbiranjem obvestil pridobili osebni opis osumljencev ter z izvedbo ogleda kraja kaznivega dejanja uspeli zavarovati materialne sledi, ki sta jih osumljena pustila na kraju storitve ropa.

"Z zbiranjem obvestil od občanov je bilo ugotovljeno, da sta po izvršitvi ropa peš zbežala do parkiranega osebnega avtomobila beograjskih registrskih številk. S preverjanjem lastništva vozila preko srbskih in hrvaških varnostnih organov smo ugotovili, da je državljan Srbije vozilo najel pri eni izmed rent-a-car agencij v Srbiji. Istočasno smo pridobili podatek, da sta bila z navedenim vozilom ob prestopu državne meje iz Srbije v Hrvaško evidentirana državljana Srbije," so sporočili s Policijske uprave Koper.

Ko so policisti ugotovili njuno identiteto, so takoj razpisali tiralico, vendar do današnjega dne še nista bila prijeta. Triindvajsetletni ropar iz Srbije (rop z dne 17. 11. 2011, op. p.) je v preteklosti izvrševal kazniva dejanja z 22-letnim državljanom Srbije, prijetim na ozemlju Srbije zaradi ropa semedelske pošte 17. 11. 2011.

Zoper oba osumljena državljana Srbije je bila podana kazenska ovadba na okrožno državno tožilstvo v Kopru zaradi utemeljenega suma storitve ropa. Zagrožena zaporna kazen je od tri do 15 let zapora.

Komentarjev 1
  • 1111 18:33 21.november 2011.

    BRAVO POLICE!!