Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Zasegli rekordno pošiljko konoplje

Droge
1/9
PU Koper
Na mejnem prehodu s Hrvaško so v tovornjaku iz Albanije pod paletami drv odkrili skoraj pol tone prepovedane droge konoplja, kar je največji zaseg v zadnjih petih letih.

Obmejni policisti so na mejnem prehodu Starod pred dnevi ustavili tovornjak z albanskimi registrskimi tablicami, namenjen v Italijo, in pod paletami drv odkrili skrivališče za 463,5 kilograma prepovedane droge konoplja. K razkritju je pripomogla policijska psička Bri, ki je posebej usposobljena za odkrivanje drog. Voznik, albanske narodnosti, se je v policijskem postopku branil z molkom, preiskovalna sodnica pa je zanj odredila pripor. Grozi mu zaporna kazen zaradi prometa s prepovedanimi drogami do deset let.

Prirejeno dno

Droga se je nahajala v posebej prirejenem delu na dnu tovornjaka. Policisti so potem, ko je psička zavonjala konopljo, izvrtali luknjo v dno tovornjaka in se s pomočjo endoskopa prepričali, da se v skrivališču nahajajo pvc paketi. Konoplja je bila pakirana v kilogramskih zavojih, ki so bili premazani strojno mastjo.

Vrednost 1,8 milijona evrov

„Gre za največji zaseg v zadnjih petih letih,“ je dejal Dejan Jurič, vodja koprskih kriminalistov. Glede na policijske podatke o cenah konoplje na črnem trgu, bi za zgoraj omenjeno pošiljko prodajalec na slovenskem trgu iztržil med 900 tisoč in 1,4 milijona evrov, na italijanskem trgu, kamor je bila droga domnevno namenjena, pa tudi do 1,8 milijona evrov. Zaseženo konopljo bodo predvidoma uničili. Kriminalistična preiskava pa se z mednarodnim sodelovanjem nadaljuje, da bi lahko ugotovili natančen izvor zasežene droge, in kdo naj bi bil prejemnik.

Komentarjev 1