Slovenija > Črna kronika
12 ogledov

Zaspala za volanom

Spanje za volanom Shutterstock
V Podpulfrci pri Škofji Loki je voznica z avtomobilom zapeljala s ceste in trčila v prometni znak. Premagala jo je utrujenost.

46-letna voznica, ki je včeraj ob 13.30 zapeljala s ceste in trčila v prometni znak, je policistom sama povedala, da je za volanom zaspala. Trčila je v prometni znak; pri tem se je poškodovala, nastala pa je tudi materialna škoda.

Zaspanost za volanom je v evidencah težko najti med uradnimi vzroki za nesreče, v Evropski uniji kljub temu ocenjujejo, da je povezana s približno 20 odstotki vseh prometnih nesreč na cestah. Zaspanost naj bi bila celo eden izmed glavnih vzrokov prometnih nesreč s smrtnim izidom, sploh na avtocestah.

Problem zaspanosti je pri naših voznikih pogosto zanemarjen; znotraj Evropske unije za večjo ozaveščenost poteka poseben projekt, ki se mu pridružuje tudi slovenska skupina za spanje pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Izpostavljajo predvsem, da nočno spanje, ki je krajše od petih ur, poveča nevarnost prometne nesreče kar za 4,5-krat.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.