Slovenija > Črna kronika
77 ogledov

Zastrupitev ga je na koncu rešila

Krvav nož Shutterstock
Vid Lubi, ki je maja taksistu v Ljubljani skoraj prerezal vrat, bo namesto v zaporu pet let na psihiatriji.

23-letni Vid Lubi, ki se ne spominja, da bi v začetku maja poskušal ubiti enega od ljubljanskih taksistov, bo naslednjih pet let preživel na psihiatriji. Ljubljansko okrožno sodišče je zanj namreč odredilo obvezno psihiatrično zdravljenje na oddelku za forenzično psihiatrijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, saj ocenjuje, da je zanj zaradi hudih duševnih težav obvezno zdravljenje bolj primerno kot pa zaporna kazen. Sodišče bo vsake pol leta preverilo, kako zdravljenje poteka.

Nevaren tudi sebi, taksistu se je opravičil

Sodnica je presodila, da je Lubi usodnega popoldneva, potem ko ga je taksist odpeljal na željeno lokacijo v ljubljanskih Dravljah, svojo žrtev najprej z olfa nožem porezal po vratu. Nato je Lubi poskušal pobegniti, taksist pa ga je poskušal zaustaviti, zato ga je z neznanim ostrim predmetom še zabodel. Taksistu bo na vratu za vedno ostala okoli 18 centrimetrov globoka brazgotina.

Sodišče pa je bilo ob tem dolžno slediti strokovnim ocenam in mnenju izvedencev, ki so ugotovili, da je bil Lubi v času napada neprišteven zaradi akutne zastrupitve z mešanico alkohola, drog in celo zdravil. Obenem pa trpi za številnimi osebnostnimi motenjami, zaradi česar je lahko Lubi nevaren celo samemu sebi in bi mu zato bivanje v zaporu duševne težave lahko le še poglobilo, ne rešilo. Prav zaradi zastrupitve in posledično neprištevnosti se Lubi svojega početja niti ni zavedal oziroma se nikakor ni mogel obvladati. Lubiju je po dejanju uspelo pobegniti, nekaj ur zatem pa se je policiji predal sam. Kot napadalca na taksista pa so ga sicer izdale tudi biološke sledi na okrvavljenem nožu, ki ga je Lubi izgubil na kraju.

Tik pred izrekom sodbe se je Lubi sicer taksistu za tako brutalen napad opravičil in dejanje obžaloval. Žrtvi pa bo moral Lubi plačali tudi dobrih 400 evrov.

 "Imate srečo, da ste bili tedaj neprištevni, saj je za to kaznivo dejanje zagrožena dolga zaporna kazen," je sodnica Lubija opozorila ob izreku sodbe in mu obenem svetovala naj to zdravljenje vzame res in sam tudi po svojih najboljših močeh prispeva k temu, da si izboljša življenje ter se reši vseh odvisnosti.

Komentarjev 2
  • mph 21:58 14.oktober 2014.

    Ja. O tem, da ne bo neprišteven, je imel mislit, ko je še bil prišteven. Katastrofa od kazenskega sistema. Iz ene skrajnosti v zgodovini, ko je zadoščala grda beseda soseda čez nekoga, da so tega nekoga usmrtili ali zažgali ... ...prikaži več v čisto eno drugo skrajnost, ko mora par nedolžnih umreti v imenu zaščite "človekovih pravic" in ne vem česa še vse.

  • Johan Spohan 12:20 25.september 2014.

    Krasno, nažreš se ga zavestno, zadrogiraš se zavestno in na koncu si neprišteven.