Slovenija
117 ogledov

Zastrupitev kritična predvsem pri starejših

Marihuana marš Saša Despot
Vseh 15 ljudi, ki so se v soboto na delavnici o uporabi industrijske konoplje v zdravilne namene v Bio parku Vrbje pri Žalcu zastrupili s THC, so v nedeljo iz celjske bolnišnice odpustili v domačo oskrbo. Celjska policija nadaljuje preiskavo, izsledki naj bi bili znani v naslednjih dneh.

V tem primeru gotovo ni šlo za industrijsko konopljo, saj so se ljudje zastrupili s THC. V kolačkih je bila uporabljena indijska konoplja, poudarja vodja centra za zastrupitve na UKC Ljubljana  Miran Brvar. "Industrijska konoplja je podvrsta konoplje, ki naj bi vsebovala manj THC, indijska konoplja pa malo več."

Vedno več zastrupitev s THC v hrani

"Zastrupitve s hrano so veliko hujše, kot pri cigaretih. Če je koncentracija THC v cigareti 10 mg, jo lahko ljudje s kolački zaužijejo več tisoč miligramov. Učinkovati začne kasneje, ljudje nimajo občutka, zato pojejo tega več in je zato lahko tudi zastrupitev hujša," pravi Brvar.

Predvsem je kritična zastrupitev pri starejših - v tem primeru so imeli vsi zastrupljeni več kot 50 let - ker imajo lahko tudi druge zdravstvene težave, srce začne biti hitreje, zmanjkuje jim kisika in lahko tudi omedlijo.

Bruhanje, tiščanje v prsih, psihoza

Sicer ob zastrupitvah s THC ljudje običajno iščejo pomoč zaradi neustavljivega bruhanja, razbijanja srca, tiščanja v prsnem košu, izgube zavesti do prave nezavesti. "Marihuana lahko sproži psihoze, epileptične napade," pojasnjuje Brvar.

Posebnega protistrupa ni, zdravi se siptomatsko. "Če zaužijejo THC s hrano, dobijo aktivno oglje in odvajalo, če so agresivni ali nemirni, pomirjevala, sicer glede na težave - zdravila proti slabosti, infuzijo itd.," na vprašanje, kako poteka zdravljenje ob zastrupitvi, odgovarja Brvar.

Otroci lahko tudi umrejo

Prav tako je zelo problematična zastrupitev otrok. "V ZDA, kjer so jo legalizirali, je ogromno zastrupitev otrok, ki lahko, ko nenamerno pojedo te kolačke, tudi umrejo," pove Brvar in doda, da v Sloveniji smrtnih primerov k sreči ni, se pa število zastrupitev vztrajno povečuje.

THC lahko sproži tudi epileptične napade in psihozo. "Na dolgi rok, če jo uživajo mladostniki in adolescenti, pride do okvar možganov," o vplivu uživanja marihuane na mlade pove Brvar. "Dokazano je, da imajo tisti, ki uživajo marihuano v mladosti, nižji IQ in so slabše razviti."

Vsi zastrupljeni v domači oskrbi

Vseh 15 ljudi, ki so se v soboto na delavnici o uporabi industrijske konoplje v zdravilne namene v Bio parku Vrbje pri Žalcu zastrupili s THC, je že v domači oskrbi, tudi tisti, ki so bili težje prizadeti in so zato potrebovali obravnavo na oddelku za intenzivno interno medicino in na internem oddelku celjske bolnišnice.

Po navedbah celjske bolnišnice so opravljeni diagnostični postopki potrdili, da gre pri vseh za zastrupitev s THC, ki je glavna psihoaktivna sestavina konoplje. Zato so se za nadaljnjo obravnavo posvetovali tudi s centrom za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Trije hospitalizirani

Trije bolniki so bili hospitalizirani, dva od njih sta bila težje prizadeta, vendar nista bila v življenjski nevarnosti. Ostali so ostali na opazovanju na opazovalnih posteljah urgentnega centra in ko se je njihovo zdravstveno stanje izboljšalo, so bili odpuščeni v domačo oskrbo.

S Policijske uprave Celje so sicer v nedeljo sporočili, da je v bolnišnici končalo deset udeležencev delavnice, kjer je predavatelj okoli 40 udeležencem predstavil različne proizvode, pridelane iz industrijske konoplje, kot so konopljino olje, konopljina semena, konopljino moko in drugo. Obiskovalci, vsi so bili starejši od 50 let, so med predavanjem preizkušali predstavljene izdelke, tudi tiste, ki so jih prinesli s seboj. Neuradno naj bi se zastrupili z užitjem čaja in piškotov.

Pri reševanju zastrupljenih so posredovali tudi gasilci, saj so nekateri zaradi vplivov THC splezali na kozolec in niso se mogli sami vrniti na tla.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • dragec 21:21 23.junij 2015.

    STAREJŠI NARKOSI

  • Avatar praufo
    praufo 14:28 23.junij 2015.

    Kaj to pomeni "pohajo" ?

  • moder 08:24 23.junij 2015.

    Glede na izjave je tale doktror več kot očitno kupil naziv, si predpisal nekaj farmacevtskih zvarkov in jih veselo konzumra. Od konoplje in njenih derivatov še nikoli ni nihče umrl in da ti izjavi to doktor, je pa že tragikomedija,...