Slovenija > Črna kronika
28964 ogledov

Zavpil je, evo ti ku ... in ji razbil glavo

rešilec Saša Despot reševalno vozilo na nujni vožnji
Šočrija Mehmetija so danes v Mariboru obsodili za poskus uboja nekdanje partnerice.

V četrtek, 28. aprila lani, je 35-letnica na zelenici v blokovskem naselju ob Betnavskem gozdu v Mariboru česala svojega psa, ko jo je iz zasede napadel 48-letni bivši partner Šočri Mehmeti. "Evo ti, ku..., na," je zavpil, jo z bejzbolskim kijem udaril po glavi, poškropil s solzivcem in tepel še po celem telesu. Gnala naj bi ga maščevanje in ljubosumnost.

Zlomil ji je lobanjo

Posredoval je nekdanji policist, ki je pregnal napadalca in poklical reševalce. Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so policiji kmalu po sprejemu sporočili, da je žrtev izredno hudo poškodovana, imela je zlomljeno lobanjo in odrgnino na možganih, in je v smrtni nevarnosti. Življenje so ji k sreči rešili, posledice napada, fizične in psihične, pa še čuti.

Šočri Mehmeti | Avtor: Večer Šočri Mehmeti Večer
Izvedenec psihiatrične stroke dr. Mladen Vrabič je med sodno preiskavo podal mnenje, da je bil Mehmeti v času storitve dejanja poskusa umora zaradi duševne motnje in možganske okvare neprišteven, zato je tožilstvo sprva predlagalo obvezno psihiatrično zdravljenje in varstvo v zdravstvenem zavodu.

Tudi osumljenec je nerazumljivo opisoval odnos z žrtvijo, pojasnil še, da mu "hekajo" prek interneta, prisluškujejo njegovemu telefonu, in da se več čas počuti ogroženega. Pred okna svojega stanovanja je zato naložil avtomobilske gume, da bi ga branile pred morebitnim strelskim napadom. Za grožnjami naj bi po njegovem stal kar nekdanji premier Janez Janša, temu naj bi tudi pošiljal pisma. Tudi po mnenju njegovega tedanjega zagovornika, odvetnika Andreja Pipuša, ki ga je zamenjal Andrej Kac, naj bi vse to kazalo na njegovo psihično motenost.

Podaljšali pripor

Predsednica sodnega senata, sodnica Maša Blažeka, je morala pridobiti še drugo izvedensko mnenje, in  strokovnjaki iz komisije za fakultetna izvedenska mnenja niso delili mnenja s kolegom Vrabičem, zato je odločila tretja izvedenka, dr. Vesna Švab. Ker je ta prišla do enakih zaključkov kot komisija za izvedenska mnenja, je okrožna državna tožilka Tadeja Majcen sestavila obtožnico, ki pa je bila danes prekvalificirana, nič več ni bil obtožen poskusa umora, ampak uboja.

Dobil je sedem let in pet mesecev zapora ter varnostni ukrep psihiatričnega zdravljenja. Potrebnost slednjega bodo preverjali vsakih šest mesecev, in če ne bo več potrebno, bo kazen nato prestal za rešetkami. Sodišče mu je tudi podaljšalo pripor, v katerem je od 28. aprila lani, in ga je doslej bolj ali manj preživel na forenzičnem psihiatričnem oddelku UKC Maribor.

Komentarjev 19
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:20 23.junij 2023.

    Multi kulti pa to

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 06:23 23.junij 2023.

    A sedaj veste kaj so nam naredili osamosvojitelji ? Poskrbeli so za mile zakone za tujce, Slovenci smo morali pa v tujini poiskat varnost in nov dom. Potem si pa upajo kritizirat prejšnji režim ? Banda lopovska, seveda jim ni ...prikaži več pasal, bi bili več zaprti kot doma.

  • Kmodri 23:50 22.junij 2023.

    Jaz bi se zgledoval po norveški kazenski zakonodaji, ki pred iztekom kazni ponovno oceni nevarnost, ki jo obsojeni predstavlja za družbo! In to lahko evalvira v nedogled! Nimajo do smrtnega zapora! Najdaljša zaporna kazen je 25 let.