Slovenija > Črna kronika
1 ogledov

Zbirala prostovoljne prispevke, dovoljenja nista imela

Prepovedano je beračenje na vsiljiv ali žaljiv način, osebo, ki to počne, pa se Žurnal24 main
Novomeški policisti obravnavajo moška, ki sta s od mimoidočih zbirala prostovoljne prispevke za socialno ogrožene. Za to nista imela dovoljenja, sumijo, da sta denar pospravila v svoje žepe.

Vodnika službenega psa Policijske postaje vodnikov službenih psov Novo mesto sta med opravljanjem nalog pri bolnišnici izsledila dva moška, ki sta pobirala prostovoljne prispevke, ki naj bi bili namenjeni socialno ogroženim.

Med postopkom sta policista ugotovila, da moška, državljana Slovenije in Italije, za pobiranje prostovoljnih prispevkov nimata ustreznih dovoljenj,” pojasnjuje Alenka Drenik z novomeške policije. Zaradi kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru sta policista kršiteljema izdala plačilne naloge. 

Prijave na policijo

Na območju Policijske uprave Novo mesto občasno prejmejo obvestila o kršitvah, povezanih z nedovoljenim zbiranjem prostovoljnih prispevkov. “V nekaterih primerih gre za beračenje, ko osebe na vsiljiv ali žaljiv način koga nadlegujejo za denar ali druge materialne dobrine. Ob nezakonitem pobiranju prostovoljnih prispevkov se osebe pogosto predstavljajo za predstavnike humanitarnih organizacij,” pravi Drenikova. Ustreznih dokazil za svoje početje nimajo.

Nemalokrat s pretvezami o pobiranju prispevkov za bolne otroke pri ljudeh želijo vzbuditi sočutje in se na ta način okoristiti. Policisti ugotavljajo, da kršitelji poleg neupravičenega pobiranja prispevkov pogosto ljudi tudi ogoljufajo pri vračilu denarja.

Občanom svetujejo, naj bodo pozorni, ali imajo te osebe ustrezna dovoljenja upravne enote. V nasprotnem primeru naj jim denarja ne izročajo in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.