Slovenija > Črna kronika
417 ogledov

Zdravnik preprodajal pomirjevala

Tablete Profimedias
Zdravnik postransko služil s predpisovanjem pomirjeval.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začel predobravnavni narok za nekdanjega zdravnika iz Zagorja Franca Grošlja in še tri soobtožene v primeru množičnega predpisovanja psihoaktivnih zdravil, poroča STA. 

Za recepte naj bi zaračunaval

Trboveljski policisti so leta 2012 ugotovili, da se je na črnem trgu močno povečala količina apaurinov, helexov, sanvalov, xanaxov, lexaurinov, loramov ter nekaterih drugih pomirjeval in uspaval. Preiskava jih je pripeljala do 70-letnega koncesionarja Franca Grošlja, ki je v Zagorju kot splošni zdravnik deloval več desetletij, za recepte pa naj bi zaračunaval.

Pacienti večinoma odvisniki

Grošelj je pomirjeva predpisoval na bele recepte in zelene recepte. V letu 2013 je izdal recepte za skoraj 10 tisoč škatlic pomirjeval ali uspaval kar enormno odstopa od slovenskega povprečja. Veliko njegovih pacientov naj bi bilo odvisnikov. Samo eni od odvisnic naj bi Grošelj tako izdal 993 belih receptov za psihoaktivne snovi.

Rekorder pa je pacient, ki naj bi mu Grošelj v dveh letih predpisal 34 150 zdravil, kar pomeni, da bi njegova doza znašala 40 tablet na dan. "Pacient" naj bi tablete preprodajal in z njimi tedensko služil okoli 500 evrov.

Vrnil zdravniško licenco, grozi mu 12 let zapora

Grošelj je že nekaj tednov po razkritju afere vrnil zdravniško licenco za delo na področju splošne medicine.

Dve leti po hišnih preiskavah je bila proti Grošlju in še trem osebam vložena obtožnica. Grošlja obtožnica bremeni kaznivega dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Zoper tri fizične osebe, šlo naj bi za njegove bolnike-odvisnike, pa so vložili obtožnico zaradi neupravičene proizvodnje in prometa s temi drogami. V kolikor bodo spoznani za krive, Grošlju grozi zaporna kazen od enega do 12 let, ostalim trem pa od enega do deset let zapora.

Komentarjev 1
  • Janez_53 17:48 06.november 2017.

    Tega tipa bi bilo treba obravnavati enako kot preprodajalce droge! Človeku gre na bruhanje, ko vidi, kako nizko se spustijo ljudje z dobrimi plačami, ki bi jim naj pacienti zaupali!