Slovenija > Črna kronika
20 ogledov

Zdravniki se še borijo za padalčeve ude

jadralni padalec Shutterstock Fotografija je simbolična.
Skupna akcija reševalcev na tleh in dveh Euforjevih helikopterjev pri reševanju petih slovenskih jadralnih padalcev, ki so pristali na minskem polju na območju Jahorine v BiH, se je srečno končala. Enega, ki je sprožil mino, so s težkimi poškodbami prepeljali v bolnišnico. Še vedno je v življenjski nevarnosti.

"Fant ima precej hude poškodbe," je za Žurnal24 povedal vodja Gorske reševalne službe BiH Adnan Podžo. Zaradi eksplozije mine ima na desni nogi poškodbe nad in pod kolenom, leva noga je poškodovana pod kolenom, prav tako ima rane na desni roki in abdomnu. Trenutno je v stabilnem stanju, vendar je še vedno v življenjski nevarnosti. "Zaenkrat se še ne ve, ali bodo potrebne amputacije," je dodal Podžo, ki je še povedal, da so tako ranjeni padalec kot tudi njegovi kolegi po današnjih dogodkih v hudem šoku.

Vodja gorske reševalne službe Jahorina Miro Kalem je sicer za agencijo Srna dejal, da ima mladenič polomljeni obe nogi. Kot je še pojasnil Kalem, so reševalci tri Slovence locirali v t. i. nenevarni coni, dva pa sta bila v nevarni coni. Medtem ko je nepoškodovanega v zrak z vitlom rešil omenjeni Euforjev helikopter, pa so do drugega reševalci prišli s pomočjo ekipe za deminiranje. Odnesli so ga do zdravstvenega doma Pale, kjer ga je pobral drugi helikopter Euforja in ga odpeljal v bolnišnico v Sarajevu.

Označbe so, a niso vidne z zraka

Ali niso vedeli, da je območje Košute, kjer so pristali, polno z minami? "Minska polja so sicer označena, vendar z majhnimi tablami, ki so vidna tistim, ki se gibljejo po tleh po označenih poteh," je pojasnil Podžo. Z zraka teh tabel ni mogoče videti.

Podžo je še povedal, da so bili slovenski padalci pred poletom v stiku z lokalnim društvom jadralnih padalcev. Dodal je še, da Slovenci, stari "nekaj čez 20 let" sicer niso bili brez izkušenj, "stari mački" med padalci pa spet niso bili.

Veleposlanikovi prošnji hitro ugodeno

"Akcija je srečno zaključena!" je Žurnalu24 okoli 18. ure kot prvemu sporočil glavni tiskovni predstavnik Euforja Gerhard Schweiger. Kot je pojasnil, so se v Euforju na prošnjo slovenskega ambasadorja Andreja Grassellija odzvali in po dovoljenju poveljnika enot Euforja Bernharda Baierja okoli 16. ure z dvema avstrijskima helikopterjema znotraj Euforja odleteli na pomoč pri reševanju Slovencev.

Izredno zahtevno delo reševalcev

Schweiger je pojasnil, da sta ekipi helikopterjev vrste alouette III ob sodelovanju gorskih reševalcev iz enote Jahorina, ki so se prebili do poškodovanca in njegovih kolegov po tleh, uspelo rešiti vse. Reševanje je potekalo v zelo zaostrenih razmerah v mestoma gosti megli in na strmem terenu. Sprva so reševalci mislili, da sta na pobočju le dva padalca.

Poškodovanega je helikopter prepeljal v bolnišnico v Sarajevu, preostale pa v Euforjevo bazo v Butmir. Nesrečnik, ki je stopil na mino, ima hudo poškodovano nogo, vendar Schweiger ni znal povedati, kakšno je njegovo stanje.

Helikopter aluette II | Avtor: Eufor Eufor
Padalci so pristali na vrhu hriba Košuta v bližini starih radarjev nekdanje JLA. Kot je za Žurnal24 okoli 16.30 povedal Podžo, je reševalce poklical eden od Slovencev in povedal, kaj se je zgodilo in da je kolega stopil na mino. Ker se ni upal premakniti, je zgolj na daljavo videl, da ima njegov kolega poškodovani nogi in krvavi.

Pomoč mednarodnih sil

Ker helikopter bosanskih reševalcev zaradi proceduralnih ovir ni mogel vzleteti, je slovenska ambasada v Sarajevo posredovala pri Euforju, ki je nato prevzel celotno operacijo reševanja.

Komentarjev 8
  • Žurnalček 22:57 02.november 2011.

    Jaz , v vojni pa ne tisti 10 dnevni, z dokazom , da sem živ., ki ne priporočam nobenih izletov v Bosno brez vodičev, ki znajo kje so meje za začetek rečmo Bošnjaškega dela od Srbskega, potem pa vse po ...prikaži večo vrsti nevarnosti naprej, ki jih je pa toiko , da ko se ih zaveš , te mine volja za takšnim izletom

  • principiumnovum 08:32 31.oktober 2011.

    Se posipam s pepelom, res sem v življenju naredila ogromno neumnosti... Skakanje s padalom na minsko polje se mi pa še vedno zdi neumno.

  • kuki11 08:17 31.oktober 2011.

    Vse, ki tolk modrujete. Prvi naj v mene vrže kamen tisti, ki še ni naredil napake.