Slovenija > Črna kronika
15757 ogledov

Ženske morale plačati, da so se prostituirale

Marina sauna club Marina sauna club
Dobro organizirana hudodelska združba je od avgusta 2014 izkoristila več kot 300 oseb.

Od septembra 2017 so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) s pomočjo kriminalistov in policistov z več policijskih uprav preiskovali hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala s prostitucijo, trgovino z ljudmi in prepovedanimi drogami. "Dobro organizirano hudodelsko združbo, ki je imela najmanj 14 članov, sta vodila 50-in 35-letna osumljenca z območja Maribora," je povedal David Antolovič, pomočnik direktorja NPU. Vloge v združbi so bile natančno določene in hierarhično razporejene. Organizirali so izkoriščanje prostitucije pod pretvezo izvajanja dejavnosti posebej za to ustanovljene gospodarske družbe. Ta naj bi ponujala storitve wellness kluba s pridihom erotičnih vsebin. 

Združba je v odprtje prostorov na območju PU Nova Gorica vložila večjo vsoto denarja. V prostore so lahko vstopale le moške osebe, ki so za vstopnino odštele med 60 in 85 evri. V prostore kluba je bil dovoljen vstop le tistim ženska, ki so nudile spolne usluge in so to prijavile preko spletne strani, kjer so morale pridobiti rezervacijo. Na ta način so imeli storilci pod nadzorom število oseb, ki so nudile spolne storitve. Ženske so morale ob vsakem vstopu v klub plačati 70 evrov, je povedal Antolovič. Združba je imela točno določena pravila glede prostitucije. Kdor se jih ni držal, ni mogel v klub. 

Zaslužili najmanj 14 milijonov evrov

Storilci so z osebami, ki so nudile spolne usluge, vzpostavili odnos podrejenosti in poslušnosti. Večina oseb je bila v to prisiljena zaradi socialne in ekonomske situacije. V času od otvoritve prostorov, ki je bila avgusta 2014, je v teh prostorih nudilo spolne usluge preko 300 oseb. Praktično vse žrtve so bile tuje državljanke, večinoma iz države bivše Jugoslavije, Romunije, Ukrajine in Albanije. Gospodarska družba s sedežem v Mariboru je na ta način pridobila najmanj 14 milijonov evrov premoženjske koristi. 

"Gostom ne bomo urejali prostitutk, ne smemo jih. To je prepuščeno gostom," je lastnik kluba Dejan Šurbek za Dnevnik povedal pred otvoritvijo kluba leta 2014, a dodal, da bodo prostitutke lahko obiskovalke lokala in da jim nihče ne prepoveduje, da si tam najdejo stranko. Lahko jih bodo gostje s seboj pripeljali tudi sami, je še povedal. 

Kriminalisti so opravili 42 preiskav pri vseh osumljencih, opravili so več osebnih preiskav, preiskav avtomobilov in prostorov. Prostost so odvzeli osmim osebam, šest jih bo danes privedenih pred sodnika. 

Preiskava je bila zelo zahtevna, ker so bili vsi člani združbe dobro organizirani in pripravljeni. Vložili so veliko denarja, da so dejavnost prikazovali kot običajno zakonito dejavnost. 

Zloraba Slovenija Na račun več kot 100 deklet zaslužili več milijonov

Trend se nadaljuje

Damijan Roškarič, višji kriminalistični inšpektor specialist iz Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je dejal, da se nadaljuje trend glede novačenja in izkoriščanja žrtev prostitucije in trgovine z ljudmi. Storilci izkoriščajo predvsem ranljivost in slab socioekonomski položaj, iz katerega žrtve izhajajo. Večina žrtev se ne prepozna kot takšna, ker storilci izkoriščajo t. i. ranljivost in ljudi spravljajo v finančno odvisnost, s čimer dosežejo, da se oškodovanci začnejo ukvarjati s prostitucijo. 

Roškarič je poudaril, da ne beležijo več primerov, ko žrtve z nasiljem, ugrabitvami in protipravnim odvzemom dokumentov prisilijo v prostitucijo. Policija veliko pozornost polaga v prepoznavo žrtev, dobro sodelujejo tudi s predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na področju boja proti trgovine z ljudmi. 

Trend se dviguje, je pojasnil Roškarič. Lani je policija skupaj zaznala in obravnavala 85 tovrstnih kaznivih dejanj, leto pred tem pa 77. 

Komentarjev 10
  • puys 03:58 26.januar 2019.

    Ves ta denar bi lahko bil v državni blagajni, če bi že končno popolnoma legalizirali prostitucijo. Vsaki svoj s.p.-kot v avstriji!

  • Avatar Lisawalla
    Lisawalla 00:26 26.januar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v ==> www.3xDate.top

  • loco 23:05 25.januar 2019.

    Da so morale prostitutke plačati vstopnino za delo v kurbenhausu je pa zelo nizkotno od lastnikov. Uboge zasužnjene ženske še s tem dodatno spravljajo v suženjski odnos. Neža Kogovšek iz LGBT bi morala strikno ukrepati da se spolne delavke osvobodi.