Slovenija > Črna kronika
2162 ogledov

Znana kazen vozniku, ki je pijan povozil dva pešca

prometna nesreča dunajska Saša Despot
Sodišče je sprejelo odločitev v primeru voznika, ki je marca lani na Dunajski cesti v Ljubljani povozil dva pešca.

Osmega marca lani se je nekaj po polnoči na Dunajski cesti v Ljubljani pri Gospodarskem razstavišču zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta umrla dva pešca. 33-letni voznik, ki je vozil pod vplivom alkohola, je prevozil rdečo luč na semaforju in trčil v 64- in 53-letna moška, ki sta za posledicami nesreče umrla. 

Voznika je sodnica spoznala za krivega in ga obsodila na 7 let in 8 mesecev zaporne kazne ter mu izrekla prepoved vožnje avtomobila za obdobje dveh let. Sodba še ni pravnomočna. 

Korošec je na cesti z omejitvijo 60 kilometrov na uro in pri rdeči na semaforju vozil med 85 in 94 kilometrov na uro, je danes ob izreku sodbe poudarila sodnica Špela Koleta. Ko je trčil v dva moška, je 65 metrov stran trčil še v drog javne razsvetljave, nato pa odpeljal v smeri Črnuč. S svojo vožnjo je ogrozil še taksista, ki je vozil po Dunajski cesti proti Črnučam.

V času prometne nesreče je imel Korošec v krvi 2,1 promila alkohola, pa tudi različne prepovedane snovi, od kokaina, amfetamina do metadona, je pojasnila sodnica. Kaznivi dejanji povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in nevarne vožnje v cestnem prometu je storil v stanju neprištevnosti zaradi začasne duševne motnje, ki si jo je po besedah sodnice povzročil sam, ko je pil alkohol in užival prepovedane snovi.

prometna nesreča dunajska Sredi Ljubljane Slovenija Pijan in morda še na kokainu prevozil rdečo luč, ubil dva pešca in pobegnil

Korošec je imel namreč že več let pred prometno nesrečo težave z odvisnostjo od drog, je spomnila sodnica. Kot je opozorila, je tudi Koroščeva mama pričala, da njen sin slabo prenaša alkohol. Kljub temu je pil velike količine alkohola in užival različne droge ter povzročil prometno nesrečo. Sodišče je zato ocenilo, da mu je pri tolikšni alkoholiziranosti in vplivu drog utemeljeno očitati malomarnost.

"Zavedal se je, kaj povzročajo alkohol in droge. Za opite ljudi je značilno, da razmišljajo, da bodo že nekako prišli domov. To je značilno tudi za obdolženega," je dejala sodnica.

prometna nesreča dunajska | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kot olajševalne okoliščine za Korošca je sicer upoštevala, da je izrazil obžalovanje za nesrečo, ter da pred tem ni bil nikoli kaznovan. A je ob tem tudi opozorila, da se sodišču Koroščevo obžalovanje ni zdelo pristno. Spomnila je tudi na oceno izvedenca Dragana Terziča, da pri njem opaža znake manipulativnosti.

Je pa sodišče Korošca oprostilo očitka opustitve pomoči žrtvama. Kot je pojasnila sodnica, bi bilo kaznivo dejanje opustitve mogoče storiti le naklepno. Ker pa je bil neprišteven, mu naklepa ni mogoče očitati.

Prometna nesreča na Dunajski cesti v Ljubljani Huda nesreča Slovenija Občani pomagali, da so pobeglega voznika hitro našli

Tožilstvo je za Korošca zahtevalo enotno kazen devet let zapora in prepoved vožnje za štiri leta. Sodnica Koleta je poudarila, da zakon določa, da se lahko vozniku prepove vožnja za obdobje od šestih mesecev do dveh let, zato predlog tožilstva ni možen. Glede izrečene kazni pa je dejala, da je blizu zgornji meji. Ta je osem let za kaznivo dejanje povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in za kaznivo dejanje nevarne vožnje pa z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 19:49 06.januar 2020.

    najlažje je umoriti človeka tako, da se ga povozi ali naroči in plača komu, da to izvede za milo kazen, če ga seveda dobijo.

  • ode 17:54 06.januar 2020.

    Ker ne gre za klasični kriminal ampak za "nesrečo", vsi cestni zločinci že od začetka kazen prestajajo na odprtem oddelku. Kdor je bil zaposlen ali s.p., lahko še naprej hodi v službo ali opravlja dejavnost, s tem, da se mora ...prikaži več potem v zaporu nahajati preko vikenda. Kdor pa ni bil zaposlen, lahko dela v zaporu, če hoče, preko vikenda pa je prost kot ptiček na veji.

  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 16:06 06.januar 2020.

    Voznika je sodnica spoznala za krivega in ga obsodila na 7 let in 8 mesecev zaporne kazne ter mu izrekla prepoved vožnje avtomobila za obdobje dveh let. Hahaha, kaj to pomeni, da dve leti kar bo v zaporu ne bo ...prikaži večo smel vozit avta. Potem ko bo pa še ostalih 5 let v zaporu bo pa lahko vozil avto? Hahahaha.