Slovenija > Črna kronika
32019 ogledov

Znani rezultati novih analiz DNK v zadevi Tekačevo. Kaj pomenijo za Kamenika?

Kristijan Kamenik D. M. Kristijan Kamenik, spredaj njegova zagovornica Maksimiljana Kincl Mlakar
Tožilstvo se je v sojenju Kristijanu Kameniku za sodelovanje pri umoru štirih ljudi v Tekačevem leta 1997 oprijelo še zadnje rešilne bilke, a se je ta zlomila.

Celjski okrožni tožilec Gorazd Kacijančič je pred nekaj tedni na sojenju Kristijanu Kameniku, ki se je začelo sredi lanskega novembra, predlagal ponovno analizo nekaterih dokazov, cigaretnih ogorkov, tulcev nabojev in kovinskih lisic, z najsodobnejšimi metodami. Sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je izvedensko mnenje Inštituta za sodno medicino pri medicinski fakulteti v Ljubljani danes strnilav dveh besedah: "Nič novega." Kar pomeni, da je Kamenik še korak bližje oprostitvi.

Sledi so se delno izbrisale

"Predmeti so bili analizirani že prej, v vsem tem času pa so se sledi delno izbrisale. Novi rezultati Kristijana Kamenika ne povezujejo s krajem kaznivega dejanja," je povedala Jazbinšek Žgankova, ki pa je kljub ugovoru obtoženčeve zagovornice Maksimiljane Kincl Mlakar, češ da je zadeva zrela za razsojanje, sprejela dodatna dokazna predloga tožilstva.

Tako bodo junija zaslišali dve priči, zdravstveno stanje prve mora še oceniti izvedenec za psihiatrijo, druga pa je anonimna, a le domnevno – v resnici je njeno ime znano. "Dejstvo je," je dodala Kincl Mlakarjeva, "da njuno pričanje ne bo pripomoglo k razjasnitvi dejanskega stanja, saj nista bili navzoči na kraju storitve kaznivega dejanja".

Kristijan Kamenik | Avtor: D. M. Kristijan Kamenik D. M.
Po koncu naroka nam je še povedala: "Izsledki DNK analize le utrjujejo naše stališče, da Kristijan Kamenik ni kriv. V sodnem spisu pa ni nobenih drugih materialnih ali personalnih dokazov."

In tožilec Kacijančič: "Tožilstvo bo vztrajalo pri obtožbi na osnovi drugih dokazov."

Napredna tehnologija se je sicer v zadevi Tekačevo že izkazala, in to pri ponovnem preverjanju DNK sledi na maskirni kapi, odvrženi na kraju umorov. Na podlagi rezultatov so sredi novembra lani ovadili še enega možnega sostorilca v primeru Tekačevo, Hrvata Mladena Fabijanića. Tožilstvo je vložilo zahtevo za preiskavo, o kateri pa po naših podatkih še ni odločeno.

Prvo truplo našel vrtnar

V sredo, 5. marca 1997, je 20-letni vrtnar prišel obrezat drevje k Poharčevim. Potrkal je na vrata, in jih, ker se ni nihče odzval, odrinil. V veži ga je pričakalo grozljivo odkritje: okrvavljeno truplo 75-letne Frančiške Poharc. Zgrožen se je obrnil in stekel po pomoč.

Policisti so na domačiji našli še tri umorjene, 73-letnega Štefana Poharca ter njegovi podnajemnici, 36-letno Heleno Krošlin in njeno 17-letno hčer Viktorijo. Vsi so bili ustreljeni s predelanim samokresom makarov kalibra 7,65 mm. Razlog za nepredstavljiv zločin naj bi bil denar, ki ga je imel gospodar menda na pretek, s čimer se je celo sam hvalil.

Gorazd Kacijančič | Avtor: D. M. Tožilec Gorazd Kacijančič D. M.
Zaslužil naj bi ga, kot so se razširile govorice po zločinu, s tihotapljenjem, ker so na podstrešju našli kup orožja, a je v resnici velike dobičke koval predvsem z jabolki, po katera so v Rogaško Slatino prihajali tovornjaki tudi s Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, plačevali naj bi mu z markami. Te je menjaval v ameriške dolarje, ki jim je edino zaupal, in jih nosil v avstrijsko banko, bili pa naj bi tudi v sefu v spalnici, skupaj z veliko zlatnine. Tisto pomlad je bila v njem menda shranjena tudi domnevno precejšnja odškodnina, ki jo je Frančiška dobila potem, ko je v prometni nesreči postala invalidka.

Izločili ključni dokaz, športni copat

Policisti so po slabih dveh mesecih v Slovenskih Konjicah aretirali takrat 25-letnega brezposelnega ključavničarja Kristijana Kamenika, sostorilcev pa niso odkrili. Vpletenost v pokol je vztrajno zanikal takrat in ga še danes, češ da nikoli ni bil v Tekačevem in tudi pokojnih ni poznal.

Ključni dokaz je bil odtis na domačiji groze, ki naj bi se po prepričanju naših sodnih izvedencev povsem ujemal z njegovim športnim copatom Nike, zaseženim v hišni preiskavi. Toda tuji strokovnjaki niso deli mnenja z njimi in nazadnje je bil izločen iz sodnega spisa. Da ni še kakšnih drugih konkretnih dokazov, pa naj bi bila kriva tudi površna policijska preiskava.

Kameniku sodijo že tretjič. Decembra 1999 je bil obsojen na takrat maksimalno kazen 20 let zapora, a je bila sodba razveljavljena, leta 2003 so ga oprostili, kar je bilo tudi razveljavljeno, leta 2007 pa mu niso mogli soditi, ker se je zaradi tihotapljenja in prodaje 4,5 kilograma heroina znašel za rešetkami na Hrvaškem.

Komentarjev 6
  • Avatar Štefan Fidler
    stefan50 08:23 11.maj 2023.

    Kamenik še bo tukaj zaslužil....Lahko bo vlekel doživljensko penzijo!!..Ja in...zakaj pa ne postavijo Hrvata na zaslišanje,sedaj je v EU in ga je moč zaslišati...ampak spet...ker nimajo trdnih dokazov....Lahko pa z ZAGOTOVOSTJO TRDIM,da pri umoru Poharca in bližnjih,so imeli pšrste vmes ...prikaži več državljani hrvaške,saj Poharc je veliko hodil odnosno se družil z hrvati in od tam je izvor....

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:37 10.maj 2023.

    Po dolgoletnem delu izvedencev, tožilcev in sodnikov so ugotovili, da so se umrli postrelili med seboj sami.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:08 10.maj 2023.

    Ufff kakšno vrtoglavo ceno za odškodnino , zaradi nedokazanega zločina, bomo morali državljani plačati iz proračuna Kameniku.