Slovenija > Črna kronika
45032 ogledov

Mama začela jokati: "Ne veš, kako je hudo!"

Nasilje Profimedia Fotografija je simbolična.
Osebna negovalka Svetlana Kutin po naših podatkih za svoje varovance izbira izključno dementne ljudi. Proti njej je vložena obtožnica, ona pa nadaljuje z delom.

Petinšestdesetletna Svetlana Kutin je po rodu iz Srbije, kjer naj bi se tudi izobrazila za višjo medicinsko sestro, čeprav teh dokazov nima, celo sama je povedala, da ni obiskovala fakultete. Na svojem družabnem profilu je zapisala, da je končala srednjo šolo za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo. Toda s strokovnim nazivom, s katerimi se je predstavljala, si je v Sloveniji zlahka pridobivala stranke.

Med njimi je bila mama znane novinarke TV Slovenija Eugenije Carl, leta 2013 razglašene za Slovenko leta.

Kje si, moja rožica

"Moja mama potrebuje 24-urno nego, zato sta zanjo skrbeli dve negovalki, ki sta se tedensko izmenjavali. Ko je ena od njiju zaradi zdravstvenih razlogov dala odpoved, sem morala čim prej najti drugo. Na voljo je bila Svetlana, ki se je takoj udomačila, celo pretirano. Kje si, moja rožica, je ob prvem srečanju govorila moji mami. Temu nisem posvečala pozornosti, bila sem vesela, da sem tako hitro našla zamenjavo, kar sploh ni lahko," pove Carlova in doda, da sama za mater ni mogla skrbeti cele dneve zaradi službe, poleg tega je edinka. Njena hči pa je takrat pravkar rodila.

"Svetlana je tudi izsilila višje plačilo, ker da je višja medicinska sestra. Toda zatem se je moji mami začelo spreminjati razpoloženje, na sprehodu je začela jokati, 'ne veš, kako je hudo'. Mislila sem, da cilja na svoje pešanje spomina in motorike, a mi je začela kazati glavo, kjer da jo je udarila Kutinova. S tem sem seznanila Svetlano, ona pa je naredila pravo dramo, celo planila v jok, da v življenju ni nikogar udarila," nadaljuje Carlova.

Ni si mogla izmisliti

Po njenih besedah jo je Kutinova klicala nazaj, v ozadju pa je slišala mamine krike. Kot je mati povedala kasneje, jo je Svetlana vrgla na posteljo in ji glavo tiščala v vzmetnico. "Enako je izjavila na policiji in svoji psihiatrinji, ki je v svojem mnenju napisala, da si kljub demenci tega ni mogla izmisliti," pravi Eugenija Carl.

Prav posebno poglavje pa je lansko silvestrovo. Carlova je obema negovalkama dala prosto, da bi bili s svojima družinama, sama pa bo poskrbela za mamo. Kutinova naj bi se vrnila v ponedeljek. Takrat se je zgodilo več stvari.

"Svetlana mi je rekla, da gre k sestri v Novo Gorico, od tam mi je tudi pošiljala fotografije, čeprav z zelo nejasnim ozadjem. V nedeljo pa me je klicala, da se ji je pokvaril avto. Javila sem ji, da nič hudega, bom sama poskrbela za mamo. V torek je le prišla, a sem videla, da mama noče z njo v svojo hišo v Luciji. Toda mene je čakala služba. V četrtek pa me je klical policist s koprske postaje. Posvaril me je pred žensko, ki jo obravnavajo zaradi tatvine, zagrešila naj bi jo pri dveh starostnikih med prazniki."

Kamere je narobe obrnila

Izkazalo se je, da Kutinova novega leta ni dočakala v Novi Gorici, ampak je negovala ostareli zakonski par v okolici Kopra. Lotila naj bi se tudi kraje, a je pri tem naredila amatersko napako: nadzorne kamere, ki so jih postavili otroci para, da bi pač vedeli, ali je z njima vse v redu, je obrnila tako, da so posnetki kazali odsev v balkonskih vratih. Tam pa se je videlo, da je brskala po predalih, omarah, odpirala škatle. Vzela naj bi tudi 1000 evrov, ki so jih otroci nastavili drugi negovalki.

In otroci so ji po ogledu posnetkov nastavili past. Nenapovedano so prišli na obisk, jo zamotili in pregledali njeno torbo. Menda je bilo tam vse, od ogrlic, do manšetnih gumbov in tisočaka.

Tudi Eugenija Carl je takrat postala pozorna na materin nakit. Zmanjkalo ga je veliko: "Od poročnega prstana mojega pokojnega očeta, do broške, ki ji jo je podaril, in ji je veliko pomenila, do še dveh prstanov, denarja."

Carlova je svoje sume upravičila nekega četrtka, ko je Kutinovi nalašč javila, da se ne bo oglasila pri mami, a je vseeno nenapovedano prišla, skupaj s sinom, ki ima, mimogrede, dva metra v višino in meter čez rame. "Slišala sem, kako Kutinova vpije na mamo, ki se je tresla na kavču. Ko me je Svetlana zagledala, je rekla, da jo moja mama maltretira! Deset minut imaš, da greš ven, sem ji rekla. Še nekaj je hotela, pa se je sin postavil prednjo," nadaljuje Eugenija. "Meni pa zdaj govori, da ji nič ne morem, ker da ima od psihiatra potrdilo, da je kleptomanka."

Zdaj neguje v Trstu

Na policiji očitno tega sočutja z njenim zdravstvenim izvidom nimajo, lahko sklepamo po sporočilu Anite Leskovec s koprske policijske uprave: "Po objavi informacije v februarju 2023, da so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper zoper 65-letno osumljenko, ki je delala kot osebna negovalka starejših občanov, na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Kopru, podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj velikih tatvin in enega kaznivega dejanja nasilništva, so kriminalisti v nadaljevanju z zbranimi obvestili in dokazi, zoper osumljeno podali še kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve petih kaznivih dejanj velikih tatvin."

Z okrožnega državnega tožilstva smo v petek prejeli podatek, da je "v delu očitkov že vložen obtožni akt, v delu pa še zbiramo dokaze".

Žrtev Svetlane Kutin naj bi bilo več, med njimi, kot smo izvedeli iz svojih virov, tudi tast nekdanjega evropskega komisarja Janeza Potočnika. Kajpak smo osumljenko zaprosili za komentar, ki pa je bil kratek: "Pokličite mojega odvetnika. Filip Kukovac."

No, Filip Kukovac se piše Filip Kukovec. "Zadeva je v fazi postopka in bo dobila sodni epilog. Stališča bodo predstavljena na sodišču," nam je dejal. Svetlana Kutin pa dalje neguje ostarele, čeprav po novem menda na drugi strani meje, v Trstu.

Komentarjev 12
  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:57 23.oktober 2023.

    "Super", da je šla maltretirat in krast starostnike v Italijo! Italijanska policija in pravosodje je ne bodo ujčkali, ter eno leto pripravljal obtožnice in pustili, da nadaljuje prakso kot pri nas... Poleg tega sem skoraj prepričan, da v Italiji storitve ...prikaži več opravlja na črno, torej jo bodo obravnavali še financarji, ki delujejo po malce drugačnih principih kot naš FURS...

  • Ajdemi___Pushi 10:32 23.oktober 2023.

    Sam bog ve, kaj vse se dogaja po DSO-jih. Pa varovanci včasih povejo kakđno stvar, ampak svojci ne verjamejo, malo zato, ker mnoge od teh starčkov jebe demenca in potem blodijo vse živo, malo pa zato, ker se oskrbovalke znajo ...prikaži več naresti lepe pred svojci. Ne pravim za vse. Nasprotno, veliko se jih trudi in so OK, se pa vmes najde plevel. Kdor ima starše v DSO, naj čim večkrat nenapovedano uleti tja ob vseh mogočih urah. To je še najboljša kontrola. Če se le da, pa naj jih ima doma. Vem, da je težko,

  • bobubob 10:19 23.oktober 2023.

    Pa kaj - tudi npr. gospa Beović nadaljuje z delom ! In ostali njeni kameradi.