Slovenija > Črna kronika
639 ogledov

Župnik iz Preske oproščen spolne zlorabe

Višje sodišče v Ljubljani Profimedia
Franca Klopčiča, ki se je nazadnje preživljal s prevozništvom, obtožili za nadlegovanje mladoletne deklice

Slovenska škofovska konferenca je danes na spletni strani objavila, da je dolgoletna sodna zgodba duhovnika Franca Klopčiča, obtoženega zlorabe mladoletne osebe, končana: višje sodišče je zavrglo pritožbo tožilstva in potrdilo oprostilno sodbo prve stopnje, ki je tako postala pravnomočna. 

Dogodek naj bi potlačila v podzavest 

Nekdanjega župnika v Preski pri Medvodah je maja 2012 obiskal kriminalist in ga soočil s sumom, da naj bi osem let prej v župnišču spolno zlorabil mladoletno deklico. Napad naj bi ga zagrešil med septembrom 2004 in marcem 2005, domnevna žrtev pa naj bi travmatičen dogodek potlačila v podzavest, skozi sanje naj bi bil priklican v spomin leta 2012 v času hospitalizacije zaradi hudih psihičnih težav; psihiatrinja je iz teh sanj »izluščila« identiteto storilca posilstva – torej Klopčiča – ta »podatek« kot verodostojen posredovala policiji in zoper duhovnika je stekel kazenski postopek. 

Klopčič je v preiskavi dosledno vztrajal pri svoji nedolžnosti ter zavrnil ponudbo tožilstva, da bi v zameno za priznanje krivde dobil milejšo kazen. Sodni postopek se je na prvi stopnji začel avgusta 2014 in končal marca 2017 z oprostilno sodbo. Višja sodnica Irena Škulj Gradišar je v takratni sodbi med drugim napisala, da ni niti enega materialnega dokaza, ki bi potrjeval očitke iz obtožnice. V postopku je Klopčiča pregledala tudi izvedenka psihiatrije in pri obtožencu ni našla pedofilskih nagnjenj.   

Proceduralna kršitev 

Tožilstvo se s tem ni strinjalo in je vložilo pritožbo. Slednji je višje sodišče sledilo in junija 2018 oprostilno sodbo spremenilo v obsodilno. Takšno ravnanje je pomenilo proceduralno kršitev – zakon je namreč senat višjega sodišča zavezoval, da opravi dodatno obravnavo, če so sodniki oprostilno sodbo hoteli spremeniti v obsodilno. Po pritožbi obtoženega in njegove obrambe je vrhovno sodišče obsodilno sodbo višjega sodišča razveljavilo in odredilo novo sojenje pred novim senatom višjega sodišča. To sodišča pa je zadevo vrnilo v novo sojenje na prvo stopnjo, ki je maja lani razglasilo oprostilno sodbo. 

Tožilstvo se je tudi na to oprostilno sodbo pritožilo in zadeva se je zato vlekla do februarja letos, ko je torej višje sodišče to pritožbo zavrglo in potrdilo pravnomočnost oprostilne sodbe. 

Klopčič je v župniji Preska služboval od leta 1999, ko je bil soočen z obtožbami, pa se je umaknil iz pastorale in se preživljal s prevozništvom. 

 

Komentarjev 6
  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 06:40 04.marec 2023.

    Če so tožbe proti JJ zastarale in "nedolžen" sedi v parlamentu, potem je jasno, kje smo s pravosodjem.

  • Avatar VINOVERITAS
    VINOVERITAS 19:57 03.marec 2023.

    Glavno je da je jj dal župnikom 800.000,00€ na letni ravni, namesto da bi dal ta denar otrokom, a ne primc, za otroke gre!!!!!!!!!!!!! Takrat ko je jj dal denar župnikom, pa nisi protestiral!!!!! Pa se sprašujem primc, ali si ...prikaži več ti tudi pedofil, in ti je "za otroke gre" samo krinka!!!! Torej so za primca pedofili bolj pomembni kot otroci!!!!!!!! SRAM NAJ GA BO, BARABA!!!!!!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇

  • Ender3 18:57 03.marec 2023.

    Sveti duh ni tisti, ki posiljuje. In priložnost vedno naredi tatu..