Slovenija
18 ogledov

Črna sreda za pirate

pirate bay The Pirate Bay
V sredo bo piratska zakladnica nehala ponujati torente. Osnovna funkcija za prenose bodo postale magnetne bližnjice.

Splet. Po petih letih uspešnega delovanja bo spletna piratska zakladnica The Pirate Bay v sredo zaradi vse večjih pritiskov protipiratskih zakonov in kampanj ukinila funkcijo prenašanja torentov. Uporabnikom bodo od zdaj na voljo le neposredni prenosi podatkov od uporabnika do uporabnika z magnetnimi bližnjicami, ki bodo postale osnovna funkcija za prenose.

Po stopinjah Megauploada?

Kljub vsesplošni paniki na spletu pa pri The Pirate Bay zatrjujejo, da ni razloga za preplah in da ne bodo končali kot Megaupload in BTJunkie, ki sta klonila pod pritiski lobijev glasbene in filmske industrije. Tokratni ukrep, ki naj bi ga, kot pravijo, načrtovali že mesece, je po njihovem mnenju le tehnološki korak naprej in nima povezave z aktualnim dogajanjem okoli poostrenega nadzora nad prometom na spletu. Pri The Pirate Bay menijo, da so torenti tehnološko zastarela zadeva in da bo z magnetnimi bližnjicami prenose podatkov težje blokirati, izboljšale pa naj bi tudi uporabnost širokopasovnega prenosa podatkov.

Med 100 najpopularnejših

Spomnimo, da je švedsko vrhovno sodišče lastnike strani The Pirate Bay že leta 2009 spoznalo za krive kršenja avtorskega prava in spletnega piratstva. Obsojeni Gottfrid Svartholm, Fredrik Neij, Peter Sunde in Carl Lundström so morali plačati 30 milijonov švedskih kron kazni, kar je skoraj tri milijone evrov. Zdaj pa jim je isto sodišče naložilo še plačilo kazni v višini 5,2 milijona evrov.

Komentarjev 1
  • josethim 08:24 27.februar 2012.

    "Črna sreda za pirate" zarad tega ker ne bo več torrentov?A lahka še bolj bedn naslov napišete? Sej magnetne povezave majo isto funkcijo kot torrenti; na koncu v vsakem primeru dobiš tisto nelegalno stvar, ki jo želiš...In vi ...prikaži več sebe imenujete novinarji...