Slovenija
35 ogledov

Črnigoj osumljen zlorabe položaja

Dušan Črnigoj Anže Petkovšek
Pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici se je danes začela sodna obravnava proti osumljenemu nekdanjemu predsedniku uprave Primorja Dušanu Črnigoju. Osumljen je storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in pridobitve protipravnih premoženjskih koristi, ki naj bi jih dobil z nakupom delnic Stavbenika leta 2000.

Pred sodnikom Goranom Klavoro se je danes zagovarjal osumljeni Dušan Črnigoj. Ker so dogodki časovno precej oddaljeni, saj je od tedaj minilo dobrih 12 let, je Črnigoj zagovor prebral. V njem je večkrat poudaril, da obtožbo zavrača kot neutemeljeno.

Črnigoj je povedal, da je za vsemi pomembnimi odločitvami v Primorju stal razširjeni kolegij vodilnih delavcev in nadzorni svet; on je sprejete sklepe le izvrševal oziroma jih nadzoroval. Za omenjeni nakup delnic Stavbenika in izpeljavo vseh dogovorov sta bila namreč zadolžena Alojz Bolčina in Jože Vrabec, vendar sta mu o vsem poročala.

Leta 2000 je Primorje že imelo 53,1 odstotka vseh delnic Stavbenika, ki jih je odkupil od Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe ter Maksime Invest. Želeli so pridobiti še preostali delež delnic do vsaj 75 odstotkov lastništva, da bi Stavbenik tako lahko pripojili Primorju. Za to nalogo so zadolžili družbo Vital, ki je za Primorje tedaj vodila delniško knjigo. Na trgu so tedaj pridobili še 95 tisoč delnic, tako da je lastniški delež Primorja v Stavbeniku znašal 81 odstotkov.

Tožilstvo tu očita osumljenemu Črnigoju, da je bilo menjalno razmerje delnic, s katerim so poplačali nakup Stavbenikovih delnic, podcenjeno oziroma ni dosegalo tedanje tržne vrednosti. Ob tem pa naj bi Primorje dalo Vitalu še brezobrestno posojilo, za katerega Črnigoj ni vedel, kdaj in kako naj bi se poplačalo. Delnice Primorja, ki jih je v menjalnem razmerju za delnice Stavbenika pridobil Vital, pa je pozneje po nižji ceni od tržne kupila družba Primorje Holding, zaradi česar Črnigoja obtožujejo pridobitve protipravnih premoženjskih koristi.

Črnigoj je utemeljeval razliko v ceni delnic Primorja s tem, da je eno tržna cena, drugo pa cena delnic v menjalnem razmerju, tako da med nabavno in prodajno ceno delnic ni prišlo do razlik. Zato je zavrnil vse obtožbe o obeh očitanih kaznivih dejanjih.

"Tožilstvo svojo obtožbo gradi na neki odločbi Davčne uprave RS iz leta 2004, ki pa je bila leta 2008 razveljavljena, ko je bilo ugotovljeno, da s to pripojitvijo Stavbenika družbi Primorje ni bilo prav nič narobe in da so vsa menjalna razmerja taka, kot morajo biti," je že ob zaključku predobravnalnega naroka dejal Črnigojev odvetnik Janez Košak.

V nadaljevanju sojenja sredi aprila bodo zato zaslišali številne vpletene v ta posel, kar je bila zahteva tako tožilke Damjane Bandelj kot obeh Črnigojevih zagovornikov.

Komentarjev 1
  • dragec 14:49 07.marec 2013.

    Rešitev - Temu tiposu zarubiti hišo in drugo premoženje - prodati ga in poplačati vse delavce.