Slovenija
13 ogledov

Croatia Airlines: zaradi stavke odpovedali pol letov

Croatia Airlines Arpingstone / Wikipedia
Piloti, letalski mehaniki in letališko osebje letalske družbe Croatia Airlines so danes ob 6. uri začeli 24-urno opozorilno stavko. Zaradi stavke je hrvaški nacionalni prevoznik moral odpovedati več kot polovico predvidenih letov.

Vozni red je prilagojen stavki, je potrdil predstavnik za stike z javnostjo Davor Janošić. Dodal je, da so v prvih urah stavke na zagrebško letališče prispela štiri letala, pravočasno pa so poletela letala proti Londonu, Münchnu, Dunaju, Parizu, Köbenhavnu in Frankfurtu. Med stavko bodo morali odpovedati 29 poletov, medtem ko bodo 27 poletov kljub temu opravili. Nekatere polete bodo med stavko opravili ob spremenjenih urah.

Uprava družbe zaradi stavke pričakuje 200 tisoč evrov škode.

Janošić je pojasnil, da so v sredo zvečer sindikati kabinskega osebja upravo družbe obvestili, da zaradi "formalnih razlogov" v stavki ne bodo sodelovali. Samostojni sindikat letalskih inženirjev in tehnikov pa ni niti napovedal svoje udeležbe v stavki, ker se je dogovoril z upravo, da bodo nadaljevali pogajanja o kolektivni pogodbi.

Sindikati: zaradi stavke bo družba še privarčevala

Koordinacija sindikatov Croatia Airlines se je za stavko odločila, ker uprava ni sprejela njihovih zahtev v pogajanjih o novi kolektivni pogodbi. Sindikati poudarjajo, da ne nameravajo popustiti, in trdijo, da so njihove zahteve minimalne. Med drugim nasprotujejo zaposlovanju ljudi prek agencij za zaposlovanje, zahtevajo pa tudi ureditev sistema napredovanj znotraj družbe. Ob tem opozarjajo, da je tudi varnost letenja na nižji ravni kot prej.

Sindikati so opozorilno stavko napovedali konec februarja, v vmesnem obdobju pa so večkrat ponovili, da družba zaradi stavke ne bo imela komercialne škode, temveč bo morda celo privarčevala, saj Croatia Airlines zaradi nedobičkonosnih poletov dnevno ustvari za 147 tisoč evrov izgube. Opozorilna stavka bo potekala 24 ur oziroma do odločitve stavkovnega odbora o prekinitvi stavke.

Uprava: sledenje osebnim interesom na račun družbe

V upravi trdijo, da bodo poleg 200 tisoč evrov neposredne škode zaradi 24-urne stavke utrpeli še stroške zaradi vnovičnega urejanja voznega reda.

Danes v družbi pričakujejo 3.000 potnikov, ki so jim že sporočili, da bodo svoje vozovnice lahko brez dodatnih stroškov zamenjali. Če pa bodo zaradi odpovedanih poletov obupali, jim bo Croatia Airlnes denar v celoti povrnila.

Po oceni uprave letalskega prevoznika stavka pomeni izsiljevanje zaradi sledenja nekaterim osebnim interesom v škodo dolgoročnih interesov družbe in zaposlenih. Po izračunu uprave naj bi zgolj nematerialne sindikalne zahteve stroške družbe letos zvišale za 18 milijonov kun (okoli 2,4 milijona evrov po današnjem tečaju), v letu 2013 pa za 22,5 milijona kun (okoli tri milijone evrov).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.