Slovenija
8 ogledov

Čudim se, da Rebeka ni prišla v finale

Lepa Brena se je iz pevke prelevila v uspešno poslovno žensko, ki znotraj svoje Žurnal24 main
Lepa Brena: glasbena ikona nekdanje Jugoslavije številka ena. Prva, ki je prodajala glas in stas. Solastnica uspešne diskografske založbe in najbolj gledane oddaje v Srbiji. Z načrti za Slovenijo.

Začniva pogovor z izborom za pesem Evrovizije. Ali ste morda videli nastop slovenske predstavnice Rebeke Dremelj?
Žal ne, saj sem bila med polfinalom Evrovizije v studiu Aleksandra Milića – Milija, kjer končujem snemanje novega albuma. To zahteva veliko dela in popolno koncentracijo. Rebekino pesem pa sem slišala prej in sem začudena, da ni prišla v finale.

Ali imajo pevci iz Slovenije možnost za uspeh v širšem balkanskem okolju ali evropskem okolju?
Vsi kakovostni pevci imajo možnosti, toda za evropski uspeh je poleg nadarjenosti potrebnega tudi veliko dela in ščepec sreče! V Grand produkciji smo ponudili priložnost številnim mladim pevcem, ki bi kakorkoli drugače zagotovo veliko težje dobili možnost, da občinstvu pokažejo, kaj zmorejo. Glede na to, da ima Grand načrte tudi v Sloveniji, predvidevam, da bodo želeli tudi nadarjeni pevci s tega območja postati del našega tima.

Kateri od slovenskih pevcev bi se sploh lahko pojavil v vašem šovu?
Grand šov je prepričljivo najbolj gledana oddaja v Srbiji in njenega ratinga ni mogoče primerjati z nobeno drugo oddajo. Moram reči, da je bil letošnji finalni večer "Zvezde Granda" v Srbiji najbolj gledana oddaja vseh časov. Torej, občinstvo ima rado Grand, in to je v Srbiji že standard. Kar se slovenskih pevcev tiče – in nobenega ne bi izpostavljala – ponavljam: vrata Granda so odprta za vse kakovostne pevce.

Ali se lahko spomnite svojega nastopa na Evroviziji s pesmijo Sitnije, Cile, sitnije? Studii takratnih "republiških" televizij so bili razdeljeni, a ste vseeno zmagali!
To so bili neki drugi časi. Sem pa znana po tem, da sem vedno korak pred časom. Tako bo tudi z mojim novim albumom! Žal tega, 1983 leta nisem zmagala jaz, bila sem sedma, je pa Danijel z Džuli dosegel odličen rezultat na Evroviziji. Danes bi bile razmere drugačne, ampak o tem ne gre razmišljati. Najpomembneje se mi zdi, da so se glasbeniki končno nehali sramovati etnozvoka in svojih korenin, Evrovizija pa je pravi dokaz za to.

Drži, da se pogajate o predvajanju Grand šova na Hrvaškem? Kdaj začenjate?
To je vprašanje za Sašo Popovića, ki vodi pogovore, medtem ko sem jaz osredotočena na novi album. Grand definitivno "starta" na Hrvaškem, tako diskografska hiša kot oddaja. Kot veste, to ni niti najmanj preprost poslovni projekt, ampak podvig, ki zahteva veliko pazljivih priprav. Nam je najpomembnejše spoznanje, da občinstvo na Hrvaškem komaj čaka začetek Granda.

Že sama omemba turbofolk pevcev izziva žolčne odzive tudi v Sloveniji, čeprav je veliko Slovencev, ki doma in v klubih poslušajo tovrstno glasbo. Priljubljena je celo med mladimi, ki sploh niso bili rojeni v času Jugoslavije. Kako si to razlagate?
Vsi vedo, da sem se od nekdaj imela za Jugoslovanko in da sega moje občinstvo od Vardarja do Triglava. Glasba obstaja, da bi povezovala ljudi, zato ne vidim razloga, čemu se to ne bi dogajalo tudi zdaj, saj imamo veliko skupnega.

Ali glasbo pevcev iz Grand šova še vedno lahko imenujemo turbofolk ali ima katero drugo ime? Dejstvo je, da veliko "narodnih" pevcev zdaj poje tako rekoč zabavne pesmi. Je mešanje žanrov zaželeno?
Tudi v preteklosti sem glasbo delila le na dobro in slabo, tudi tega naziva turbofolk prej nisem nikoli uporabljala, nisem niti poskušala razumeti, kaj to pomeni. Podobno je z mešanjem žanrov. Dobra pesem je dobra pesem, ne glede na to, kateremu žanru pripada.

 
 

Vsi vedo, da sem se od nekdaj imela za Jugoslovanko in da sega moje občinstvo od Vardarja do Triglava. Glasba obstaja, da bi povezovala ljudi, zato ne vidim razloga, čemu se to ne bi dogajalo tudi zdaj, saj imamo veliko skupnega.

Lepa Brena

 
Kdaj lahko pričakujemo Grand šov v Sloveniji? Ali prihajate skupaj s Pinkom? Menda Željko Mitrović načrtuje nakup ene od televizij pri nas. Kdo so vaši poslovni partnerji v Sloveniji?
Glede poslovnih načrtov Pinka se morate obrniti na Željka Mitrovića.

Kako usklajujete svojo poslovno in pevsko kariero?
To mi nikoli ni predstavljalo velike težave, ker me družina v vsem zelo podpira in me popolnoma razume. Naredila sem dovolj dolg premor, med katerim sem se maksimalno posvetila družini, predvsem Bobi in sinovom. Zdaj sem začutila potrebo, da občinstvu podarim nekaj novega, precej drugačnega, novo-staro Breno, v obeh pomenih zrelo. Na srečo sem se za sodelovanje dogovorila z vrhunskimi profesionalci, skladateljem AleksandromMilićem – Milijem, za katerim je več deset hitov, in tekstopisko Marino Tucaković, o kateri ne gre izgubljati besed. Prepričana sem, da bo občinstvo prijetno presenečeno nad tistim, kar mu bomo ponudili.

Koliko albumov ste prodali do zdaj? Koliko let ste na estradi? Kako vam je uspelu ostati v vrhu priljubljenosti?
Mislim, da teh številk nihče ne pozna. Gre za milijone prodanih nosilcev zvoka. Ampak to je le statistika. Najpomembneje je, da so moje pesmi med kariero, ki traja več kot 26 let, prišle v vsak dom na območju nekdanje Jugoslavije in širše. Če me sprašujete o "receptu" za priljubljenost, je preprost: za publiko je treba dati vse od sebe in ta bo to znala ceniti.

Kakšni so pevci in produkcija zdaj v primerjavi s časi, ko ste se vi začeli ukvarjati s tem delom?
Prej je bilo veliko težje dobiti priložnost, merila so bila veliko strožja. To je način, ki ga mi znova poskušamo oživiti v oddaji "Zvezde Granda". Včasih ni mogel vsak pred mikrofon, upam, da bo kmalu spet tako. O sami produkciji ne gre izgubljati besed, saj sta tehnologija in znanje ljudi, ki se z njo ukvarjajo, vmes zelo napredovala. Sicer pa boste kmalu slišali, kako je sproduciran moj novi album, prepričana sem, da je na svetovni ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.