Slovenija
43988 ogledov

Čudne trditve izvajalca brezplačnega testiranja v Ljubljani

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju
1/2
Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Na spletni strani izvajalca množičnega testiranja piše: "Opravljamo tudi množično testiranje, vendar pri množičnem testiranju prebivalstva testirane osebe prejmejo le SMS sporočilo, pisnih izvidov NI. Izvidi niso primerni za prehod čez mejo, saj ti testi niso v registru kot priznani za prehod preko državne meje." Kako je mogoče, da za javni denar teste opravljajo z nepriznanimi testi in zakaj izvidi niso primerni za prehod meje?

Za koriščenje turističnih bonov bom potreboval hitri test, zato sem iskal, kje jih opravljajo v Ljubljani. SMS pass imam, tako da si izvid lahko natisnem sam, torej bi lahko šel na brezplačno testiranje.

Ob pregledovanju spletnih strani me je šokirala navedba na spletni strani Zdravstvenega zavoda zdravje, ki je ključni izvajalec množičnega testiranja v Ljubljani. Brezplačno testiranje izvajajo na parkirišču Tivoli in na Vilharjevem podhodu. Na svoji spletni strani so zapisali, da njihovi "izvidi niso primerni za prehod čez mejo, saj ti testi niso v registru kot priznani za prehod preko državne meje". A kot se je izkazalo, ne drži ne eno ne drugo.

"Teste, ki jih trenutno uporabljamo za testiranje so od proizvajalca Joinstar Biomedical Technology Co., Ltd. in SD Biosensor Inc od Roche. Teste je odobrila strokovna komisija, ki deluje pod okriljem MZ, glede na podatke o hitrih antigenskih testih, ki jih na ministrstvo posredujejo distributerji testov ali izvajalci zdravstvene dejavnosti, preveri, ali testi ustrezajo postavljenim kriterijem," nam je odgovoril Miha Plank, pomočnik direktorja za organizacijo dela.

S spletne strani je izginila navedba, da testi niso v registru kot priznani za prehod preko državne meje, ostala pa je trditev, da izvidi niso primerni za prehod preko državne meje. "Pri množičnih testiranj izvidov ni, tako da za prehod meje SMS sporočilo ne zadostuje. Pri samoplačniških testiranjih (stanjo 20 evrov, op. a.) pa izdamo izvid, ki je ustrezen za prehod meje," nam je na dodatno vprašanje pojasnil Plank. 

To seveda drži, ne drži pa, da izvid z množičnega brezplačnega testiranja ne zadošča za prehod prek meje. Kdor ima dostop do portala zVem, si lahko izvid brezplačnega hitrega testa natisne sam, tak izvid pa je primeren dokument za prestop meje, je nazadnje potrdil tudi Plank.

Nekoliko zavajajoča trditev, da izvidi niso primerni za prehod čez mejo, pa je ostala na njihovi spletni strani in tudi tiste, ki bi lahko opravili brezplačen test in si sami natisnili izvid, napeljuje na plačljivi test. Ponovimo torej: SMS, ki ga prejmeš po brezplačnem testiranju, ni dokazilo za prehod meje, izvid, ki si ga sam natisneš z zVem, pa je ustrezno dokazilo za prehod meje.

Fiasko z izpisom izvida so popravili

Avtokampi.si so 8. junija na tviterju opozorili, da na potrdilu o izvidu hitrega testa ni ure. Države namreč zahtevajo, da ne smejo biti starejši od 48 ali 72 ur od odvzema brisa.

"V prvi različici dokumenta, ki prikazuje rezultate hitrih testov, ni bilo ure odvzema. Izpis dokumenta smo spremenili. Nova različica, ki je na voljo od danes 9. junija 2021, vsebuje uro odvzema brisa, pa tudi komercialni naziv hitrega testa in naziv proizvajalca," so nam v sredo pojasnili na NIJZ.

Ob tem velja omeniti, da kratek čas čas veljavnosti hitrih testov (praviloma 48 ur) ni le zahteva, ki jo imajo druge države, ampak jo pozna tudi Slovenija. 

Fotografija je simbolna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Leo_Genthner 16:57 14.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • krucefiks 12:49 14.junij 2021.

    ali pa jih država več ne plačuje

  • krucefiks 12:48 14.junij 2021.

    se že bojijo tožb in kazni,ker bo pač pršu pa bo,narod glupi pa še kar hodi a ničvredni testi so,druge države jih že ukinjajo,švedska menda prav te dni ,ker je vse sama zmešnjava