Slovenija
11 ogledov

Čufer vzel podatke iz leta 2005

Loto lahko igrate tudi prek spleta. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Da zaradi krize srečo vse več iščemo s srečkami, trdi minister za finance Uroš Čufer. Podatki so bolj dvoumni.

"V zadnjih parih letih so prihodki iz naslova loterij in tega, kar obdavčujemo, povečujejo, ne samo malo, kar dosti. Ko je kriza, ko imajo ljudje težave s potrošnjo, izgubljajo delovna mesta, imajo negotovost, iščejo srečo in se zatekajo k temu." Tako je minister za finance Uroš Čufer v državnem svetu zagovarjal desetodstotni davek na srečke, ki ga je kljub vetu nato ponovno potrdil državni zbor. Tako Loterija Slovenije kot Športna loterija pa sta zatrdili, da jim prihodki letos upadajo.

Minister izhaja iz leta 2005

Na ministrstvu za finance so pojasnili, da se je izjava nanašala na vplačila klasičnih iger na sreče (loto, športne stave in podobno), ki se je v obdobju 2005-2012 skoraj podvojilo. Leta 2005 so tako igralci vplačali 119 milijonov evrov, lani pa 230 milijonov evrov. Tudi bruto prihodek od iger na srečo (razlika med vplačili in izplačili) se je lani povečala za 11 odstotkov, so še zatrdili na ministrstvu za finance.

Izjemna sedmica, sicer pa padec

Lani so imele loterije 79 milijonov evrov bruto prihodkov, kar je res osem milijonov več kot leto prej, toda vso to razliko in še več je prispevala rekordna januarska sedmica, ki je po 31 zaporednih prenosih dosegla rekordno vrednost skoraj pet milijonov evrov. Prihodki so bili januarja 17,5 milijonov evrov višji kot v letu, prej. Brez rekordne sedmice bi bil lanski upad prihodka loterij 13-odstoten.

Letos upad za četrtino

Podatki, ki bi jim minister Čufer lahko imel že ob nastopu v državnem svetu, kažejo, da so imele loterije v prvem polletju 11 milijonov evrov manj bruto prihodkov kot lani. Lani so jim imele v prvega pol leta 44,3 milijona evrov, letos pa le 33,5 milijona, kar je skoraj četrtino manj. Brez lanske rekordne sedmice bi bili prihodki letos sicer res za okrog osem odstotkov višji kot lani.

Če loterijam prištejemo še prihodke, ki jih imajo igralnice in igralni saloni pa prihodki od iger na srečo padajo že od leta 2008. Takrat jih je bilo 418 milijonov evrov, lani 340, letos ob polletju pa le 150 milijonov.  

Da si lahko sami ustvarite sliko, ali prihodki od iger na srečo rastejo ali padajo, prilagamo mesečne podatke  ločeno za igralnice, igralne salone in loterije od leta 2008 dalje.

 

Komentarjev 2
  • erikkk 12:50 27.julij 2013.

    Ma kaj so naredili sedaj s to podražitvijo lota ...za manjše dobitke kot je štirka dobiš skoraj pol manjNaredili so veliko podražitev pa obrnili tako da imaš manjšo možnost za dobitek če pa je že štirka pa ...prikaži več manj dobiš ... 4+1 je zame kot petica te pa se skoraj ne dobi......Ta LOTO se mi zdi en velik nateg...

  • zztop 09:54 27.julij 2013.

    Sem eden od kretenov, ki tud tu in tam vplačam ta kurčev loto! Mislim, da nas redno nategujejo na polno vsako leto vlečejo v poletnih mesecih in pred novim letom z glavnim dobitkom. Žrebanje ni v živo!! S klikom na ...prikaži več računalniku lahko pogledajo , katera številka ni izžrebana in priredijo vse skupi itd. Bral sem, da so v Rusiji zahtevali , da se loto žreba v živo. Mojstri so še potkrepili poštenost in so dal za izžrebanje številk slepega človeka. Jebi ga, in rešitev: Tipu so pravilne, oz. prazne številke - kroglice segrel, tako da mu ni bilo težko izbrati nedobljeno kombinacijo. Pr nas ni niti sreče, če se te ne usmiljo neki politiki. Sej sigurn tud politka vmes.Bi jih moral mesec dni ignorirat , pa bi vidl kva do se domislil tile lopovi.