Slovenija
1221 ogledov

Da bi se posvetovali z zdravnikom, ni bilo časa

Cepljenje Profimedia
Zdravstveni domovi NIJZ pozivajo, da jim omogoči več cepiva, kot je naročil, saj menijo, da si bo nekaj maturantov še premislilo.

"Časa je bilo malo, odprtih vprašanj pa veliko," je za Odmeve dejala predsednica Dijaške organizacije Maja Kalin. Na prednostno cepljenje, ki ga je vlada omogočila maturantom, se je prijavila le šestina maturantov od vseh, ki bodo v maju opravljali splošno in poklicno maturo (2625 od okoli 17 000).

Dijaki bi se želeli posvetovati z zdravnikom

Dijaki so obvestilo o prednostnem cepljenuju dobili v petek, prijaviti so se morali do ponedeljka opoldne. "Mnogi dijaki bi se želeli posvetovati s svojimi zdravniki, drugimi ljudmi, pregledati novice o cepljenju, vendar so se morali odločiti na hitro," pravi Kalinova.

Predsednica dijaške skupnosti meni, da so delno k slabemu interesu prispevale informacije o redkih hudih stranskih učinkih AstraZenece s katero bodo v petek cepljeni polnoletni maturanti. Nekateri med njimi pa so se prednostnemu cepljenju preprosto odrekli, ker menijo da do njega niso upravičeni in da je potrebno prednostno cepiti predvsem starejše.  

Nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin je dejal, da interesa maturantov za cepljenje ne komentira. Je pa ocenil, da dijaki malo vedo o tem, a verjame, da "bodo prav kmalu ugotovili, da to prinaša precej prednosti, stabilnosti in bistveno manj izzivov, kot se zdi".

Si bo kdo do petka še premislil?

V nekaterih zdravstvenih domovih NIJZ pozivajo, da jim omogoči nabavo večjega števila odmerkov kot le toliko, kot je prijavljenih dijakov, saj menijo, da si bo nekaj dijakov do petka še premislilo in se želelo cepiti. Vodja posvetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Mateja Logar pa je včeraj povedala, da bo petek 23. april edina možnost, ko se bodo maturanti lahko cepili prednostno v spomladanskem roku, za jesen pa se še niso odločili. Bodo pa maturanti, ki bodo v času izpitov v karanetni, to lahko prekinili na podlagi PCR testa. 

V mariborskem zdravstvenem domu se je tako prijavilo 239 maturantov in pet njihovih učiteljev, je za STA povedal direktor Jernej Završnik. Na mariborskem območju je okoli 1800 maturantov in Završnik ocenjuje, da bo do petka še več dijakov izkazalo interes za cepljenje, a je težava, da lahko cepivo naročijo le na osnovi poimenskega seznama oseb, ki se želijo cepiti. Završnik je zato predlagal, da bi se cepilnemu centru omogočilo naročilo cepiva za vseh možnih 1800 maturantov. "Če bomo šli v to, naj se zagotovi cepivo za vse maturante. Cepivo, ki se morda ne bo uporabilo, lahko potem uporabimo za druge, saj imamo na seznamu dovolj interesentov. Minuli konec tedna se nam je dodatno naročilo za cepljenje skoraj 500 ljudi," je povedal.

Diskriminatorno: Vlada pozabila na dijake, ki opravljajo zaključne izpite

Kalinova je v sinočnjih odmevih opozorila tudi, da je vlada pozabila na skupino dijakov, mi v spomladanskem roku opravljajo zaključne izpite. Zaključni izpit se izvaja ob zaključku izobraževalnega programa nižjega ali srednjega poklicnega izobraževanja. "Mislim, da bi morali vključiti vse dijake, ki bodo deležni izpitov, ali so to maturitetni ali so drugačni zaključni. Za svse je enako riskantno. Vsi bi morali spadati v isto kategorijo," je poudarila Kalinova.  

Komentarjev 4
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:58 20.april 2021.

    Pa kaj se dela Taksna panika okrog mature. Cel zadnji.letnik se pripravlja na maturo. In potem imamo goro zlatih maturantov. Včasih smo tudi opravljali maturo , brez posebnih priprav.kolikor se je kdo naucil toliko je pokazal na koncu.in to je ...prikaži več bil realnejši odraz našega znanja.

  • vera23 13:16 20.april 2021.

    Nekam pogosto se koga pozabi...

  • suineg7878 11:46 20.april 2021.

    Seveda si bodo premislili... da ODPOVEJO cepljenje. Še posebej, ko so prebrali novico, kaj se je zgodilo v Trbovljah. :)