Slovenija
41603 ogledov

Pozor: Ne bodite presenečeni, če ne dobite pokojnine!

moški dokumenti Profimedia
Upokojenec je Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) sredi meseca javil, da je zamenjal banko, a je bilo to prepozno, nakazila pokojnine ni prejel.

Z menjavo banke lahko veliko prihranite. Bralec se je letos odločil zamenjati banko, na novi banki je račun odprl, na stari pa zaprl. Da ima nov transakcijski račun, je sporočil tudi na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, da mu bodo na novi račun nakazali pokojnino. 

Spremembo je po elektronski poti javil okoli 15. v mesecu. Prepričan je bil, da je stvar s tem urejena, a konec meseca, ko bi moral prejeti izplačilo pokojnine na novi račun, priliva ni bilo. 

ZPIZ posebne evidence o številu upravičencev, ki menjajo bančni račun, ne vodi. "Se pa število spreminja, predvsem zaradi posebnih ponudb posameznih bank, s katerimi privabijo nove komitente ali pa zaradi pripojitve ene banke k drugi in marsikdo zamenja bančni račun tudi zaradi tega vzroka," pravijo.    

Kako izpeljati postopek, da ne pride do zapletov?

V primeru menjave bančnega računa je uživalec pokojnine in/ali invalidskih prejemkov dolžan spremembo javiti ZPIZ. "Če želi uživalec pokojninske in/ali invalidske prejemke prejemati na nov bančni račun, mora zavodu pisno sporočiti osebne identifikacijske podatke ter točne podatke o novem bančnem računu z nazivom in naslovom banke. Zahtevek mora lastnoročno podpisati uživalec oziroma njegov zakoniti zastopnik, če gre za mladoletno osebo, ali skrbnik oziroma pooblaščenec," postopek opišejo na zavodu. 

Za spremembo računa potrebujejo skoraj tri tedne

Pomembno je, kdaj zahtevek upravičenec odda. "Če zavod pisno zahtevo po spremembi prejme do petega dne v mesecu, je sprememba realizirana v tekočem mesecu, v nasprotnem primeru je sprememba lahko realizirana v naslednjem mesecu," pravijo na ZPIZ.

Zpiz | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Bralec se sprašuje, zakaj potrebujejo toliko časa, da spremenijo številko računa, ki vsebuje 15 številk, sploh ker je sam obvestilo oddal po elektronski poti in ni bilo potrebno ročno vnašanje podatkov. 

Avtomatska izmenjava podatkov odpade

Zakonske podlage za izmenjavo podatkov med posameznimi bankami in zavodom ni, takšna izmenjava prav tako ne bi bila v skladu s predpisi s področja varstva osebnih podatkov. Poleg tega pa ima lahko uživalec odprtih več bančnih računov, pri čemer se sam odloči, na katerega želi prejemati svoje prihodke. 

Ključno je torej, da uživalci pokojninskih prejemkov ZPIZ pravočasno obvestijo prek ustreznega dokumenta. "Uživalcem pokojninskih prejemkov svetujemo, da do trenutka, ko prejmejo nakazilo na novi račun, pustijo stari račun še odprt," dodajajo na ZPIZ. 

Z menjavo lahko prihranite

Na to, da je smiselno vsaj enkrat letno preveriti ponudbe bank za vodenje računa, opozarja tudi Zveza potrošnikov Slovenije. Svetujejo, da "izberete bančni račun ali paket, ki ustreza vašim navadam in lahko z njim tudi prihranite".

Postopek menjave banke je preprost, saj vse potrebno uredi nova banka. Menjava je načeloma brezplačna, saj "vam prejšnja banka ne sme zaračunati nadomestila za zaprtje oziroma ukinitev računa ali paketa, če ste ga uporabljali vsaj pol leta". Nobenega nadomestila ne plačate tudi v primeru, ko se za prekinitev pogodbe odločitev zaradi spremembe splošnih pogojev. 

Zveza potrošnikov Slovenije na svoji spletni strani omogoča primerjavo stroškov med različnimi bankami v državi. Pri tem dodajajo, da je poleg stroškov pri izbiri banke smiselno upoštevati tudi oddaljenost od najbližje poslovalnice, mrežo bankomatov ter ne nazadnje tudi izkušnje prijateljev in znancev.  

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 22
  • munja 11:40 24.november 2023.

    Nekateri sploh ne preberete članka in potem kar tja v tri dni nekaj pišete. Človek je samo ZAMENJAL BANKO!!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 10:19 24.november 2023.

    Ne bodite presenečeni,ko se bo nekomu odtrgalo!!!

  • SamoResnica 09:48 24.november 2023.

    Pa sej ne morš verjet. Nekaj tako osnovnega, je za očitno pri nas neverjetni problem. SRAMOTA!