Slovenija
15 ogledov

SDS: Virant je zahrbtnež

virant saÅ¡a despot t Žurnal24 main
Virant razkril nekatere osnovne poudarke programa Zbora za republiko pred prihodnjimi volitvami: debirokratizacija, znižanje javne porabe, odpravljanje čakalnih vrst v zdravstvu …

Predsednik Zbora za republiko Gregor Virant je v klepetalnici MMC RTV Slovenija razkril nekatere poudarke njihovega programa pred parlamentarnimi volitvami – sodelovanje s svojo listo resetirancev je potrdil včeraj.

Prizadevali si bodo za debirokratizacijo države, znižanje javne porabe in s tem primanjkljaja za vsaj tri odstotke. Na področju zdravstva bi Virant med drugim nadaljeval "odličen projekt odpravljanja čakalnih vrst", ki ga je zastavil minister za zdravje Dorijan Marušič. Zavzel se je za umik države iz gospodarstva, rešitev za brezposelnost pa vidi v zagotovitvi davčnega, delovnopravnega in administrativnega okolja, kar bo omogočalo rast gospodarstva.

Liberalni pogled na družinski zakonik

Virantu so v klepetalnici zastavili tudi vprašanja glede družinskega zakonika. Dejal je, da so glede tega liberalnejši. "Vsakdo naj si življenje organizira, kakor želi, dokler ne škoduje drugemu," je pojasnil. Trenutno predlagana rešitev, ko lahko homoseksualni partner posvoji otroka drugega partnerja, je po njegovem mnenju "zadostna in dober kompromis". "Sicer pa naj se otroci, ki čakajo na posvojitev, dajo v posvojitev heteroseksualnim družinam," je zapisal.

Iz LDS pa so že sporočili, da glede na opredelitev od Viranta pričakujejo, da se jim bo lista "aktivno pridružila pri prizadevanjih za spoštovanje temeljnih človekovih pravic, še posebej pri zagovarjanju družinskega zakonika in pravic istospolno usmerjenih, pravic izbrisanih, Romov in ostalih deprivilegiranih skupin". Virant je v izjavi za Pop TV na to temo dejal, naj si “vsakdo življenje organizira, kakor želi”.

SDS: Virant je zahrbtnež

"Ravnanje Gregorja Viranta, ki je ob uporabi znanja in infrastrukture SDS zahrbtno snoval svojo listo, je nedostojno. Obžalujemo ga in sporočamo, da Slovenije iz gospodarske, socialne in moralne krize ne morejo popeljati zahrbtna dejanja, pa če so ta zavita v še tako blestečo retoriko ali videz nadstrankarstva," pa so se danes ostro odzvali na Virantovo napoved kandidiranja iz SDS.

Očitajo mu, da je kljub temu, da ni bil član stranke, tudi v zadnjem času intenzivno sodeloval s SDS in dobro poznal njen program. Prvak SDS Janez Janša ga je še konec septembra spraševal, ali t. i. resetiranci nameravajo na volitve s svojo listo. "Gregor Virant mu je dejal, da takšna razmišljanja obstajajo, vendar je hkrati odločno zatrdil, da v nobenem primeru ne bo delal samostojne liste, če se SDS s tem ne bi strinjala," so zapisali in poudarili, da so za Virantovo odločitev izvedeli iz medijev. Sprašujejo se, ali bo zagovarjal isti program, s katerim se je strinjal, in z njim nastopil na volitvah. “To je nekorektno, saj gre za intelektualno last SDS.”

Že poleti lobiral za svojo listo

V SDS sicer poudarjajo, da je odločitev za samostojni nastop na volitvah povsem legitimna pravica, vendar pa bi jih moral Virant prej obvestiti in odstopiti s funkcij.

Očitajo mu, da je člane SDS že poleti začel vabiti, naj se pridružijo njegovi listi, "ter pri tem dajal vtis, da gre za dogovor z vodstvom stranke".

Namigujejo, da je njegova odločitev povezana tudi z Jankovićevo odločitvijo za nastop na volitvah. "Češ, Janković bo mobiliziral in združil levico, Gregor Virant pa vnesel dovolj zmede med volivce SDS, da ta ne bo mogla sestaviti dovolj trdne vlade za naslednji mandat," so prepričani v SDS, ki Virantovo dejanje označujejo za nepošteno in ga obžalujejo.

Virant se je na to že odzval in za Pop TV dejal, da je z SDS v preteklosti veliko in dobro sodeloval: “Nisem se pa vedno strinjal z vsem in nikoli se nisem čisto identificiral s stranko SDS ter nisem bil njen član.” Hkrati meni, da Slovenija potrebuje “predvsem sodelovanje”.

Komentarjev 7
  • jose3 17:18 13.oktober 2011.

    Namesto zmerjanja z janšisti bi lahko napisal kaj konkretnega. Ali vsaj nežaljvega.

  • McClain 12:36 12.oktober 2011.

    Tezko bo zavedel volilce SDS. Na taksen led gotovo ne bodo sli. Je pa res zahrbtno tole naredil in najbolj zasil se samega sebe, ce mene vprasas.

  • Veteran 23:50 11.oktober 2011.

    Virant tako kot si sedaj izkazal, menim, da nisi velika izguba za SDS. Ravno tako menim, da je marsikomu znano zakaj ga ne moti družinski zakonik, kot ga je predlagala levica, a ne!?