Slovenija
13 ogledov

Dacarji bi raje lovili velike ribe

Inšpektorji kljub pooblastilom, ki jim jih daje zakonodaja, nadzorov v stanovanj Žurnal24 main
Zlorabe. Računov za storitve ne “pozabijo” izdati le gostinci, ampak tudi peki in slaščičarji.

Davčni inšpektorji in predstavniki carinske službe so v dobrem mesecu, odkar izvajajo poostren nadzor po gostinskih lokalih, trgovinah in preostalih obrtnikih, pregledali poslovanje že skoraj dva tisoč in pol ponudnikov različnih storitev ter pri tem naleteli tudi na poskuse utaje davkov. “Pri nadzorih blagajniškega poslovanja ugotavljamo, da je prirejanje prihodkov poleg zavezancev v gostinski dejavnosti močno prisotno tudi pri zavezancih v drugih dejavnostih, ki poslujejo z gotovino, in sicer pri dejavnostih trgovine na drobno, proizvodnje, prodaje kruha in slaščic ter širše storitvene dejavnosti. Največ nepravilnosti je med malimi zavezanci, v dejavnosti končne porabe,” pojasnjujejo na davčni upravi (Durs).

Tudi sicer redno slikajo

Davčni inšpektorji pa neuradno večinoma močno dvomijo o tem, da bi jim s takim nadzorom uspelo v državno blagajno vrniti izdaten del utajenega davka. “Mi zdaj stopamo na prste malim ribam, namesto da bi se inšpektorji v tem času podrobno lotili velikih nadzorov pri posameznikih, ki naj bi leta utajevali res velike vsote denarja. In tudi sicer nam nadrejeni določijo, katere lokale naj obiščemo in kaj naj tam pijemo ali jemo,” so kritični nekateri inšpektorji. Njihovi nadrejeni na Dursu kljub temu ocenjujejo, da z malimi ukrepi vendarle spet polnijo državno blagajno. “Tudi sicer je vsak dan na terenu povprečno 30 inšpektorjev, ki izvajajo nadzor s prikritim fotografiranjem računov. V prvih 14 dneh julija je bilo na terenu 147 davčnih inšpektorjev, ki so opravljali dejavnosti prikritega fotografiranja računov,” dodajajo na Dursu.

Komentarjev 8
  • privat 20:53 14.september 2013.

    kaj pa odvetniki...pa veliki gradbinci?? Ja najlažje je potrkati šipkim na vrata..otrokom ženskam...pa malim s.p.jom...potrkajte županom pa drugim političnim veljakom..tam je sama smetana!

  • lojze2013 16:12 01.september 2013.

    seznamitistih, ki jih pregledujemo, nastajajo na generalnem davnem uradu. tam skupina nesposobnih ljudi pripravi tako neumne sezname, da se kot budale vozimo po SLO in iščemo subjekte, ki ne obstajajo, zato porabimo ogromno časa, denarja in bencina, namesto, da bi ...prikaži več se ukvarjali z resnimi davnimi utajami, nas inšpektorje preganjajo da se vozimo po celi SLO, da o stroških ne govorimo. ko pa dajo rezultate v javnost, povedo samo tisto kar jim ustreza, se hvalijo s prazno slamo (ker imajo narod za norca in mislijo, da itak ne razume). dokler bodo o tem odločali na generalnem davčnem uradu, bodo pogledani samo tisit zavezanci, katere oni hočejo (to so naši Jenko, Gornik-ova, ...)

  • Veteran 11:59 01.september 2013.

    Še vedno lovimo muhe a sloni gredo mimo dragi ritolizni vodij inšpekcij. Prišel bo tudi vaš čas!!