Slovenija
5545 ogledov

Dacarji nad Petra Vilfana, ga bo Šarec nagnal?

Hrabri in tisti, ki garajo, imajo tudi srečo, pove Peter Vilfan. (Foto: Boštjan Boštjan Tacol
Finančna uprava (Furs) naj bi ugotovila, da se je Peter Vilfan izognil plačilu okoli 30 tisoč evrov davka, poroča Reporter.

RTV Slovenija in Pro Plus sta Petru Vilfanu plačevala komentiranje košarkarskih tekem prek njegovega društva, s čimer naj bi državni sekretar v kabinetu premierja Marjana Šarca oškodoval davčno blagajno.

Športno društvo Košarkarska šola Peter Vilfan naj bi v času od 2007 do 2012 prejelo več kot 73 tisoč evrov. Če bi Vilfan plačal davek za honorar, bi mu ostalo približno 31 tisoč evrov, piše Reporter in dodaja, da je pogodbo z RTV Slovenija sklenil za obdobje od 1. 1. 2007 do 31. 12. 2010, v letih 2011 in 2012, ko je bil poslanec Pozitivne Slovenije, pa je komentiral tekme z dovoljenjem mandatno-volilne komisije na RTVS in ProPlus.

Po informacijah Reporterja je Furs v primeru Vilfana ugotovil kršitev davčnih predpisov. Kako bo ukrepal predsednik vlade, če se informacije izkažejo za resnične, smo vprašali predstavnike njegovega kabineta, kjer so nam le skopo odgovorili, da Šarec pričakuje Vilfanova pojasnila.

Erjavec: Vilfan se je sam prijavil

Po seji vlade je Karl Erjavec dejal, da je z Vilfanom govoril po telefonu. Ta naj bi mu povedal, da je opravil samoprijavo, da ni nobenega drugega postopka in da ni prejel odločbe finančne uprave, ki bi mu očitala kršitev davčnih predpisov. 

"Institut samoprijave zavezance za davek spodbudi, da morebitne pozneje ugotovljene nepravilnosti v obračunih davka in davčnih napovedih sporoči finančni upravi. Zavezanec v tem primeru ni odgovoren za prekršek, mora pa izpolniti svojo realno davčno obveznost, kar pomeni, da bo ta povečana za obrestno mero, katere višina je odvisna tudi od tega, v kolikšnem času po poteku roka za predložitev obračuna davka oziroma davčne napovedi je finančni upravi prijavil nepravilnosti," pojasnjujejo na spletni strani finančne uprave. 

Po domače povedano, očitno so nepravilnosti v obračunih davka bile, premalo plačan davek bo moral Vilfan poravnati, ne bo pa odgovarjal za prekršek. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • 1111 13:57 21.februar 2019.

    Če bi bilo kaj od njega, ne bi v politiko...

  • joze63 12:17 21.februar 2019.

    Če more delavec od svojega minimalca plačat davek..vela za vsakega drugega, brez izjeme. In to - janšev ali kučanov..zagovarjat nekoga, ki je moj janšev ali kučanov he nezrelost posameznika, ki slepo verjame svoji obciji in ne RAZMIŠLJA S SVOJO GLAVO.

  • tomaz 11:33 21.februar 2019.

    Najlažje je nekoga obdolžiti, še predno je sploh dokazano, da je kršil kakršnokoli zakonodajo. To je stalnica na teh medijih. Saj ni važno, če se potem izkaže da je vse "rekla kazala", pečat ostane. Zadnji čas je, da se sprejme ...prikaži več je, da se sprejme zakonodaja (kot v Franciji ali Nemčiji), da se take nedokazane novice v primeru, da se dokažejo kot neupravičene, tudi drastično kaznuje.