Slovenija
28 ogledov

Dacarji opravili kar 14 tisoč "obiskov"

Obvestilo gostinca Suzana Kos
Davčna uprava prejela dvakrat več prijav nepravilnosti, končala več kot štiri tisoč nadzorov, zapečatila pa 13 lokalov.

"Napis sem obesil zaradi reda. Zase vem, da bom gostu izdal račun, za svoje osebje pa ne morem jamčiti. In ker so globe visoke, poskušam k temu, da bi zahtevali račun, z napisom spodbuditi tudi goste. Na neki način jih ozaveščam," razlaga obalni gostinec Janez Lubec. Pri njem visijo napisi, da naročenega gostu ni treba plačati, če ne dobi računa. Tako želi preprečiti tudi, da bi ga morebiti goljufalo osebje, ki postreženega ne bi blokiralo v blagajni, denar pa bi pospravilo v lasten žep. "Sem za red. Če bi vsi plačevali davke in povsod zahtevali račune, bi bile tudi davčne stopnje lahko nižje," dodaja.

Izplen večji od porabe

V sodelovanju z mobilnimi enotami carinske uprave so pri ponudnikih blaga in storitev dacarji letos opravili blizu 14 tisoč obiskov. "Na področju sive ekonomije je bilo uvedenih 5.598 davčnih nadzorov (4.015 zaključenih), za potrebe prikritega fotografiranja računov smo porabili okoli 40 tisoč evrov (ko so inšpektorji na terenu pili, jedli in nakupovali, op. p.). Učinek vseh aktivnosti na področju boja zoper sivo ekonomijo bo občutno večji od teh 40 tisočakov; po dosedanjih analizah ugotavljamo, da bo delež porabljenih sredstev za ta namen v primerjavi z učinki vseh aktivnosti merjen v promilih," poudarjajo na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs).

Prejeli so 2.500 fotografij

Nadzor zavezancev, ki poslujejo z gotovino (pred tem je bila ta metoda uporabljena predvsem pri gostincih), poteka od prvega julija na več načinov; račune fotografirajo – prostovoljno in brez povračila – tudi uslužbenci Dursa in carinske uprave v svojem prostem času. V nadaljevanju nadzora preverjajo, ali je bil ta račun vključen v poslovne knjige, ali ga je zavezanec morda prilagodil ali celo v celoti izbrisal. Potrošniki so Dursu poslali 2.500 uporabnih MMS-sporočil s fotografijami računov, ki bodo uporabljeni pri nadaljnjih postopkih nadzora. Odločili so se tudi za vnaprej napovedane ciljno usmerjene nadzore glede na sezonsko aktualnost (oktober – cvetličarji in svečarji, november - vulkanizerji, december – sejmi). Pravkar končani pregledi cvetličarjev in svečarjev so nepravilnosti ugotovili le v šestih odstotkih pregledov; v prejšnjih letih je bil ta delež kar 40-odstotni. Durs opaža tudi več samoprijav; doslej jih je bilo oddanih 14.378 v skupni višini 14,10 milijona evrov, kar je več kot v vsem lanskem letu.

Komentarjev 14
  • Trovlak 19:33 20.november 2013.

    Vse te izdajalce, ki fotografirajo za klinčev DURS in državo, bi bilo potrebno postaviti pred strelski vod, skupaj z instant inšpektorji, ki v svojem zasebnem življenju koristijo usluge fušarjev in hočejo vse storitve imeti brez računa. Vsaj prodaja municije bi ...prikaži več se v tistem tednu hipoma povečala. Kako prizadet moraš biti, da se postaviš na stran države in z njimi tolčeš po sonarodu? Tudi, če zajamejo več milijonov davkov, je razplet na jasen - ta denar bo spet nekdo pokradel in to bomo izvedeli šele čez nekaj let. Tega nekdo-ja ne bodo nikoli odkrili, ker ščitijo hrbet drug drugemu. Mafija.

  • Skippy 10:50 20.november 2013.

    Neumni ljudje. Zdaj so se spravli na tiste, kjer je kontrola pač najlažja. Nihče pa ne preverja podjetij, kjer se izgubijo milijoni, nihče ne preverja storitvenih podjetij, kjer lahko hipoma izpuhti denarja za vse gostince skupaj. Preverja se tiste, ki ...prikaži več že itak imajo majhno dodano vrednost ...

  • Ferluci 10:14 20.november 2013.

    Hja, potem pa plačuj. Miličniki in davkarji niso vsega krivi - tudi oni morajo opravljati svoje delo - pač pa nekdo je nad njimi, se zavedaš?