Slovenija
14 ogledov

Dacarji še milostni do kršiteljev

Davčno potrjevanje računov Žurnal24 main
Nadzorniki finančne uprave so v petih dneh, odkar so obvezne davčne blagajne, izvedli 1191 nadzorov in ugotovili le 85 nepravilnosti. Izrekli niso nobene globe, le opozorila.

Tudi tisti zavezanci, ki do roka niso uspeli uvesti davčnih blagajn, se pospešeno vključujejo v sistem, na uro se jih v sistem vključi tudi več kot dvesto, ugotavljajo dacarji. 

Danes do 10.00 ure je davčne blagajne uporabljajo že 27.200 zavezancev, kar pa je še vedno le približna polovica vseh, za katere ocenjujejo, da bi jih morali imeti. 

"Podatkov o natančnem številu zavezancev, ki poslujejo z gotovino, ni. Prav tako je potrebno poudariti, da določeni zavezanci poslujejo z gotovino zelo redko in se jim posledično še ni bilo potrebno vključiti v sistem," opozarjajo in pričakujejo, da se bodo nekateri vključili šele tekom leta. 

To so najpogostejše napake

Najpogostejše napake, ki jih opažajo na izdanih davčno potrjenih računih, so, da imajo različni računi enako ZOI številko, da je v QR kodi napačen datum izdaje ali napačna davčna številka izdajatelja, opazili pa so že tudi, da je znesek davka narobe izračunan. 

Na finančni upravi menijo, da gre najbrž za tehnične napake, zato kršitelje sproti obveščajo, če se bodo ponavljale ali trajale dlje časa, pa bodo opravili nadzor. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.